Vuosikymmenten kauna: Katkera pappi ampui avioparin kylmäverisesti haulikolla

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut 57-vuotiaan miehen elinkautiseen vankeusrangaistukseen kahdesta murhasta.

Oikeuden mukaan mies ampui pariskunnan lähietäisyydeltä haulikolla heidän kotiinsa Savonlinnassa tammikuussa 2023.

Mies oli saanut vuosikymmeniä sitten ortodoksisen pappisvihkimyksen, mutta MTV Uutisten tietojen mukaan hän ei ole pitkään aikaan ollut toimessa.

Hiippakunta sai tiedon miehen osallisuudesta tekoon vasta vuosi verityön jälkeen. Tämä kertonee osaltaan siitä, että miehen yhteys kirkon toimintaan ei ollut tiivis eikä hän ole ollut laajalti kosketuksissa seurakunnan kanssa. Henkilöltä voidaan viedä pappeus esimerkiksi vakavien rikosten jälkeen. 

Kylmäverinen kaksoismurha

Tuomion mukaan mies matkusti tekopäivänä autolla Kuopiosta Savonlinnaan. 

Matkan aikana hän tallensi puhelimelleen kolme videota, joista kaksi oli tarkoitettu hänen aviopuolisolleen ja yksi uhriksi joutuneelle, noin 70-vuotiaalle naiselle. Käräjäoikeuden mukaan naiselle tarkoitettu tallenne oli sisältönsä ja sävynsä puolesta ymmärrettävissä uhkaukseksi.

Pariskunnan kotiin saavuttuaan mies ampui asunnon ulko-ovelle tullutta noin 60-vuotiasta miestä muutaman metrin etäisyydeltä haulikolla rintaan. Uhri kuoli välittömästi luotisuihkun vaurioitettua hänen sydäntään. Oikeus kuvaili tekoa kylmäveriseksi.

Teloitti uhrin lattialle

Ensimmäisen verityön jälkeen mies rikkoi asunnon ulko-oven lasin, avasi lukituksen ja meni sisään asuntoon, tuomiossa sanotaan. Siellä nainen tuli häntä vastaan. Tuomitun kertoman mukaan hän vaati naiselta anteeksipyyntöä, jonka jälkeen hän ampui lattialle makaamaan mennyttä naista lähietäisyydeltä niskaan. Teknisen tutkimuksen mukaan ampumaetäisyys oli noin 10–20 senttimetriä.

Käräjäoikeuden mukaan se, että uhriksi joutunut nainen näki puolisonsa kuolleena ja havaitsi tuomitun tunkeutuneen kotiinsa haulikolla varustautuneena, on aiheuttanut naiselle erittäin suurta kärsimystä ja kuolemanpelkoa. Siitä osoituksena on käräjäoikeuden mukaan yksin se seikka, että nainen meni makaamaan lattialle ja siten alistui tuomitun menettelylle.

– Vielä erityisen raakuuden ja julmuuden puolesta puhuu se seikka, että (tuomitun) teko on ollut etenkin (naisen) osalta teloituksenomainen, tuomiossa sanotaan.

Tekojen jälkeen mies lähti ajamaan takaisin Kuopioon ja soitti matkalta hätäkeskukseen. Poliisi otti hänet kiinni Rantasalmentiellä.

Oikeus katsoi, että mies oli tehnyt teot vakaasti harkiten.

Tarkkaili uhreja ja hankki tietoja yksityisetsivältä

Ennen tekoaan tuomittu oli selvittänyt yksityisetsivän avulla naisen osoitetiedot ja pyrki saamaan tätä koskevia tietoja sosiaalisen median kautta. Lisäksi hän otti naiseen useita kertoja yhteyttä puhelimitse ja tekstiviestitse vuodesta 2022 alkaen. Hän lähetti naiselle myös useita kirjeitä, viimeisimmän 9. tammikuuta 2023, reilu viikko ennen murhia. Yksi kirjeistä sisälsi ulostetta.

Saatuaan naisen osoitetiedot mies oleskeli naisen ja tämän puolison kodin läheisyydessä ja tarkkaili heitä, kerran myös aseen kanssa varautuneena.

Oikeus luonnehti tarkkailua ja yhteydenottojen tapaa vainoamisen tyyppiseksi.

– Tämä ei jää tähän, helvetissä tavataan, mies oli todistajan mukaan kerran huutanut pariskunnan miehelle erään pariskunnan lähestymiskerran yhteydessä.

Verityön motiivi vuosikymmenten takaa

Tuomittu oli opiskellut naisen kanssa samassa oppilaitoksessa 1980-luvulla. Tekojen motiivina olivat käräjäoikeuden mukaan tuohon aikaan liittyvät tapahtumat sekä tuomitun naista kohtaan tuntema, vuosikymmeniä kestänyt kauna.

Tuomiossa käräjäoikeus katsoo pitävänsä selvänä, että miehen tuntema kauna voimistui ennen tekoja noin vuoden aikana vihaksi ja syväksi katkeruudeksi.

–  Esitetty näyttö osoittaa yhdensuuntaisesti siihen, että (tuomittu) on toiminut systemaattisesti ja päämäärätietoisesti vihan sekä koston motivoimana, tuomiossa sanotaan.

Oikeus myös arvioi, että mies oli ennen tekoa kiihdyttänyt itsensä raivoon uhrille tarkoitettua videota kuvaamalla. 

Vaati toista mielentilatutkimusta

Tuomittu tunnusti tappaneensa pariskunnan, mutta kiisti tekojen olleen vakaasti harkittuja tai erityisen raakoja ja julmia. Hän oli mielestään tekoaikaan syyntakeeton ja hän vaati, että hänen mielentilansa määrätään tutkittavaksi uudelleen. Hänelle suoritettiin mielentilatutkimus viime syksynä. Sen mukaan hän oli kaksoismurhan aikaan syyntakeinen. 

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1962 syntyneen Jarmo Makkosen, 61, elinkautiseen vankeusrangaistukseen kahdesta murhasta.

Makkonen määrättiin lisäksi maksamaan uhrien omaisille yhteensä 20 000 euron kärsimyskorvaukset.

Teossa käytetty rinnakkaispiippuinen haulikko tuomittiin valtiolle menetetyksi. Mies tuomittiin lisäksi menettämään alikersantin sotilasarvonsa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat