Lukkojätti ja kiristyksestä syytetyt täysin eri linjoilla: Oliko 37 miljoonan vaatimus "heittämällä" tehty vastatarjous?

Rikostoimittajat: Abloyn kiristystapaus, syytetyn naamioituminen oikeudenkäynnissä 10:17
MTV:n rikostoimittajat keskustelivat tapauksesta keskiviikkona.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus pui parhaillaan tapausta, jossa kolmea veljestä syytetään lukitustekniikkayhtiö Assa Abloyhin kohdistuneesta kiristyksestä.

MTV on jo aiemmin kertonut useita yksityiskohtia tapauksesta oikeuden ja poliisin julkisiin asiakirjoihin perustuen.

Käräjäoikeudelle toimittamissaan kirjallisissa vastauksissa syytetyt kertovat oman näkökulmansa siitä, miten asia meni. He ovat täysin eri linjoilla kuin lukkojätti Abloy.

Kaikki kolmesta veljestä kiistivät syytteet ja sen, että heidän tarkoituksena on ollut kiristää tai uhkailla.

– Tarkoitus on ollut esittää asianomistajayhtiöille, rakentavassa hengessä, niiden tuotteissa esiintyviä turvallisuuspuutteita ja parantaa mainittujen tuotteiden laatua sekä estää samalla ne turvallisuusuhat, jotka liittyvät tuotteisiin ja niiden laatuun, vastauksissa todetaan.

Veljesten mukaan he esittivät Abloylle, että yhtiö saisi asianmukaiset ja yksityiskohtaiset tiedot tuotteidensa teknisistä puutteista. Sitten yhtiö vastaavasti maksaisi heille sopimuksella sovittavan korvauksen. 

Veljesten mukaan sopimus oli tarkoitus tehdä lakimiesten välityksellä sekä hoitaa kaikki tähän liittyvät toimet laillisesti ja asianmukaisesti.

Vastauksessa todetaan myös, että kahdella veljeksistä on ollut aiemmin vastaavan kaltainen projekti erään toisen kansainvälisen yrityksen kanssa. 

Veljesten mukaan kyseiset neuvottelut ja sopimusprosessi sujuivat hyvin ja yhteistyötä myös jatkettiin sen jälkeen.

"Vaatimus" oli vastatarjous

Yhteydenpito veljesten ja Abloyn välillä alkoi marraskuussa 2021. Heidän mukaansa Abloy ehdotti heille helmikuussa 2022 omaehtoisesti pitkäaikaista yhteistyötä, lähetti sopimusluonnoksen luettavaksi ja esitti omana tarjouksenaan maksavansa työstä standardikorvaukset. 

Huhtikuussa Abloyn edustaja oli tiedustellut viestejä lähettäneeltä veljekseltä hänen näkemystään sopivasta korvauksen määrästä.

– (Syytetyn nimi) oli vastannut viestiin heittämällä saamaansa tarjoukseen 37 miljoonan euron vastatarjouksen. Toisin kuin syytteen teonkuvauksessa annetaan ymmärtää, (syytetty) kiistää omaehtoisesti esittäneensä mitään euromääräistä vaatimusta yhteistyölle, vaan hän on Assa Abloyn pyynnöstä antanut vastatarjouksen.

– (Syytetty) ei ole voinut pitää edes mahdollisena, että Assa Abloy suostuisi hänen ensimmäiseen tarjoukseen. Liike-elämässä on tyypillistä, että sopimusosapuolet esittävät vaatimuksia, johon esitetään vastavaatimuksia ja -väitteitä eikä kyse ole kiristyksen yrityksestä.

Luopuivat vaatimuksista

Veljeksillä on myös täysin päinvastainen näkemys siitä, esittävätkö he uhkavaatimuksia Abloylle kertomalla julkaisevansa Youtubessa videot, joissa näytetään heidän Abloyn tuotteista löytämänsä turvallisuuspuutteet.

Vastauksissaan veljekset huomauttavat, että Youtubessa on lukematon määrä lukkojen manipulointivideoita, eikä lukkojen manipuloinnissa taikka niiden Youtubeen
lataamisessa ole kyse rikoksesta.

– Sähköpostissa (syytetty) oli ilmoittanut varaavansa Assa Abloylle aikaa informoida asiakkaitaan tuoteturvallisuuden puutteista ja ryhtyä parantamaan sitä 1.1.2023 mennessä, minkä jälkeen videot julkaistaan Youtubessa. Toisin kuin syyttäjä väittää, asiassa ei ole kyse uhkauksesta.

Lähettämässään sähköpostissa viestittelyä hoitanut veljes oli vielä erikseen korostanut sitä, ettei hänen antamansa 37 miljoonan euron vastatarjous ollut enää voimassa, eikä hän enää vaatinut mitään kompensaatiota, vaan tarjoaisi tiedot ilmaiseksi.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus käsittelee asiaa parhaillaan. Syyttäjä vaatii kolmelle veljekselle 1,5–2 vuoden vankeusrangaistuksia törkeän kiristyksen yrityksestä.

Lue myös:

    Uusimmat