Äärimmäinen jooga-asento toi mukanaan outoja oireita – lääkäri kertoi järkyttävän uutisen: "Tiedän, etten koskaan tule olemaan sataprosenttisesti entiseni"

1:08
"Pötköttelyjoogassa" kehoa ei taivutella ääriasentoihin – katso vaikka!

Yhdysvaltalainen nainen sai aivoinfarktin taivutettuaan kehonsa vaativaan jooga-asentoon, uutisoivat muiden muassa The Independent sekä Fox News.

Lokakuussa 2017 tuolloin 39-vuotias Rebecca Leigh päätti näyttää kymmenille tuhansille sosiaalisen median seuraajilleen, miten päästä vaativaan hollowback handstand -käsilläseisonta-asentoon. Asana onnistui, mutta muutaman tunnin kuluttua Rebecca tunsi olonsa heikoksi ja hänen näkökenttänsä alkoi sumenemaan.

Rebecca oletti oireiden olevan seurausta kaularangan välilevyn pullistumasta. Parissa päivässä naisen tila alkoi kuitenkin heiketä. Peiliin katsoessaan Rebecca huomasi silmänsä painuneen alaspäin ja pupilliensa olevan eri kokoa. Aviomies Kevin lähti kiireesti viemään vaimoaan sairaalaan.

Lääkärillä oli pariskunnalle odottamattomia uutisia. Rebecca oli saanut aivoinfarktin. Naiselta pääsi epäuskoinen nauru, sillä hän ei voinut uskoa, että terveellisesti elävä nelikymppinen voisi saada aivoinfarktin. Lääkäri vastasi nauruun merkitsevällä hiljaisuudella, ja Rebecca ymmärsi, ettei tämä todella laskenut leikkiä.

Syynä kaulavaltimon repeämä


Hollowback handstand -asana. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Rebecca Leigh. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Tietokonetomografia paljasti, että Rebeccan kaulavaltimoon oli tullut repeytymä. Kaulavaltimon dissekoituma on nuorten ja keski-ikäisten aikuisten yleisin yksittäinen aivoinfarktin syy, kertoo Potilaan Lääkärilehti. Tyypillinen potilas on perusterve ja liikunnallisesti aktiivinen henkilö.

Kaulavaltimon repeytymä voi olla seurausta esimerkiksi kaulan alueen vammasta, mutta aina taustalta ei löydy erityistä syytä. Health-sivuston haastattelema aivoinfarkteihin erikoistunut lääkäri uskoo, että Rebeccan aivoinfarkti oli seurausta niskan alueen äärimmäisestä kierrosta tai liikaojennuksesta. Lääkäri suosittelee välttämään minkäänlaista niskan yliojennusta tai niskan nopeaa liikuttamista ääriasennoissa.

Kaulavaltimon repeytymää ei voida leikata, vaan aivoinfarktin syntymistä hoidetaan yleensä verenohennuslääkityksellä, kertoo Orion.

Oireista huolimatta joogamatolle

Seuraavat viikot Rebecca kärsi jatkuvasta kivusta ja valonarkuudesta. Aiemmin aktiivisesti elänyt nainen ei päässyt itse ylös sängystä tai pystynyt edes syömään omatoimisesti.

Vaikka repeytymä parantui lopulta, Rebecca elää pelossa uudesta aivoinfarktista. Pelkoa eivät lievitä edelleen jatkuvat oireet: käsivarsien jatkuva kihelmöinti, päivittäiset päänsäryt ja muistiongelmat.

Rebecca on palannut jälleen joogamatoille. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Rebecca on kuitenkin jo palannut joogamatolle, jossa yrittää vaativien asanoiden sijaan haastaa itseään liikkeillä, jotka tuntee turvallisiksi.

– Tiedän, etten koskaan tule olemaan sataprosenttisesti entiseni. Jo se, että pystyn koskemaan varpaisiini, saa minut hymyilemään, Rebecca sanoo verkkomedioiden mukaan.

Rebecca halusi jakaa tarinansa, jotta vastaavaa ei sattuisi muille joogeille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja