Monissa EU-maissa äänestetty aiempaa vilkkaammin – Romanian presidentti vaatii lisäaikaa, että kaikki ehtivät uurnille

Euroopan parlamentin vaaleissa äänestäminen näyttää olleen useissa jäsenmaissa edellisiä vaaleja vilkkaampaa. Asiasta kertoo Politico-verkkolehti.

Puoleenpäivään mennessä esimerkiksi Puolassa oli käynyt äänestämässä jo 14 prosenttia äänioikeutetuista vuoden 2014 seitsemään prosenttiin verrattuna. Myös Unkarissa ja Romaniassa oli äänestetty selvästi aiempaa vilkkaammin.

Spiegel-lehden mukaan Saksassa oli kahdelta iltapäivällä äänestänyt neljä prosenttiyksikköä useampi kuin vuoden 2014 EU-vaaleissa. Espanjassa äänestysinto on jopa 10 prosenttiyksikköä edellisiä eurovaaleja vilkkaampaa, kertoo El Pais -lehti.

France 24 -uutissivuston mukaan Ranskassa oli loppuiltapäivään mennessä äänestänyt 43 prosenttia äänioikeutetuista, mikä on kahdeksan prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisissä vaaleissa.

Aiempaa laiskemmin vaaliuurnille oli sen sijaan lähdetty Politicon mukaan muun muassa Bulgariassa ja Portugalissa. Italiassa äänestysvilkkaus oli edellisten EU-vaalien tasolla. 

Romanian presidentti vetoaa: Äänestykseen tarvitaan lisäaikaa

Romanian presidentti Klaus Iohannis vetoaa Facebook-sivuillaan viranomaisiin, jotta kaikki romanialaiset ehtisivät äänestää EU-vaaleissa tänään.

Politico uutisoi, että Romanian ulkopuolella äänestävät romanialaiset ovat jumiutuneet pitkiin jonoihin eri puolilla Eurooppaa. Ongelmia on ollut ainakin Brysselissä, Pariisissa, Lontoossa ja Milanossa.

Politicon mukaan miljoonat romanialaiset asuvat ulkomailla.

Romaniassa järjestetään eurovaalien yhteydessä myös kansanäänestys muun muassa korruptioon liittyvistä rikoslakiuudistuksista.

Lue myös:

    Uusimmat