Aamukahvi ei ehkä piristäkään: Paras kahvihetki selvitetty

Aamuherääminen ei välttämättä ole yksi maailman helpommista asioista, ja moni yrittää piristyä juomalla runsaasti kahvia. Kahvin juominen kannattaa kuitenkin säästää hieman myöhäisempään ajankohtaan, jos haluaa saada siitä todellisen hyödyn.

Suomalaiset juovat eniten kahvia koko maailmassa ja useimmilla on tapana aloittaa päivä kupillisella kahvia heti herättyään. Onko kuitenkin olemassa hyödyllisempi ajankohta jolloin kahvia kannattaa hörpiskellä? Uniformed Services -yliopistossa neurotieteilijänä työskentelevän Steven Millerin mukaan on. Hänen mielestään kahvi kannattaa juoda silloin, kun kehon kortisoli-nimisen stressihormonin tuotanto on alhainen.

Tutkijoiden mukaan otollisin aika juoda kupillinen kahvia on aamulla noin 9.30-11.30. Kortisolia erittyy ihmisen kehossa runsaasti henkisesti tai fyysisesti raskaiden tilanteiden aikana. Yleensä aamulla saattaa olla kiire töihin ja heräämisen jälkeen keho alkaa taas työskennellä aktiivisemmin ja täten myös kortisolitasot ovat korkeat. Useiden tutkimuksien mukaan kortisolitasot nousevat pikaisesti heräämisen jälkeen ja toimivat tehokkaasti noin tunnin siitä eteenpäin. Samaan aikaan myös kahvin virkistävä vaikutus jää usein saamatta.

Oletko väsynyt vielä kahden kahvikupillisen jälkeen?

Useimmille ihmisille kahvin juominen on tullut tavaksi ja se ei välttämättä enää tunnu edes piristävän. Syy tähän saattaa olla siinä, että ihminen kehittää itselleen immuunin kahvin vaikutuksia vastaan, koska kehossa on jo muutoinkin piristäviä tekijöitä antamassa virtaa jatkamaan. Pikkuhiljaa yksi kahvikupillinen ei riitäkään vaan tarvitaan suurempi määrä saadakseen samat vaikutukset kuin aikaisemmin.

– Kortisolin tuotanto yhdistetään yleensä vireystilaan ja kortisolitasot ovat yleensä korkeimmillaan aamulla 8-9 aikaan. Yksi lääketieteen tärkein periaate on, että lääkkeitä käytetään vain kun niille on tarve. Muutoin kehomme kehittää sietokyvyn kyseistä lääkettä kohtaan, Miller kertoo Telegraph lehdessä.

Kortisolitasot ovat elimistössä todella korkea stressitilanteiden aikaan. Tällöin kyseinen hormoni muuttaa elimistössä olevia energiavarastoja sokereiksi, jotta niitä voidaan hyödyntää soluissa. Energiavarastojen muuttaminen sokeriksi lisää valppautta, mutta myös näläntunnetta.

Pidä vireystaso korkeana myös lounaan jälkeen

Useat työssäkäyvät ihmisen huomaavat lounaan jälkeen tuntevansa olon hieman väsyneeksi ja tällöin myös tarkkaavaisuus saattaa hieman herpaantua. Eräiden tutkimuksien mukaan kahvin juominen iltapäivällä ylläpitää hyvää vireystasoa myös lounaan jälkeen.

– Kortisonitasot saavuttavat huippunsa 8-9 aikaan aamulla. Kortisolitaso on korkeimmillaan myös iltapäivällä noin yhden aikaan sekä illalla noin 5.30-6.30, Miller kertoo.

Aika jolloin ihminen herää vaikuttaa otollisimpaan hetkeen siemailla kahvia. Hyvä nyrkkisääntö onkin nauttia kupillinen kahvia noin tunti heräämisen jälkeen.

(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Telegraph

Lue myös:

    Uusimmat