Aamiaiseksi syöty bagel sai huumetestin värähtämään – vastasynnyttänyt äiti erotettiin lapsestaan viideksi päiväksi

8:19

Yhdysvaltojen Marylandissa asuvan tuoreen äidin huumetesti näytti, että hän olisi käyttänyt opioideja. Nainen vetosi siihen, että oli syönyt unikonsiemeniä sisältävän bagelin, kertoo yhdysvaltalainen WBAL TV11 -kanava. Tapauksesta ovat uutisoineet useat muutkin yhdysvaltalaismediat, kuten Time.

Videolla huumeista eroon päässyt Petri kertoo addiktiostaan ja siitä yli pääsemisestä.

Synnytyssupistuksien kourissa sairaalasängyllä maannut Elizabeth Eden koki elämänsä yllätyksen, kun hänen luokseen kävellyt lääkäri kertoi naisen antaman huumetestin olevan positiivinen. Testin perusteella näytti, että synnyttävä äiti olisi käyttänyt opiaatteja.

Opioidit ovat voimakkaita, kipua poistavia aineita. Osa opioidivalmisteista on oopiumunikon johdannaisia, osa täysin synteettisiä.  Opioidivalmisteet on luokiteltu useimmissa tapauksissa sekä lääke- että huumausaineiksi.

Lähde: Päihdelinkki

Elizabeth ei ollut ymmärtää lääkärin väitettä. Synnyttävä äiti muisti syöneensä aamulla unikonsiemeniä sisältävän bagelin. Unikkokasvia voidaan käyttää niin leivonnaisten osana kuin huumausaineena.

Lääkäri ei niellyt selityksiä

Elizabeth kertoi lääkärilleen aamupalastaan, mutta tämä ei uskonut kertomusta. Pyyntö uudelleen testauksesta kiellettiin ja naisesta tehtiin rikosilmoitus.

Lopputuloksena vastasyntynyttä lasta pidettiin sairaalassa viiden päivän ajan samalla kun äiti sai kannoilleen tapausta tutkivan valvojan.

Lopulta valvoja totesi, ettei tapauksessa ollut juurikaan tutkittavaa. Elizabeth pääsi pinteestään, mutta sai traumat kantaakseen.

Siemenet voivat vaikuttaa testiin päivien ajan 

Time-lehti kirjoittaa, että huumausaineista niin oopiumi, heroiini, kodeiini kuin morfiinikin ovat lähtöisin unikonsiemenistä.

Vaikka ruoassa käytettävät siemenillä ei ole huumaavaa vaikutusta, saattavat niiden sisältämät huumausainejäämät vaikuttaa huumetestin tulokseen, osoittaa muutaman vuoden takainen tutkimus.

Toinen tutkimus, vuodelta 2003, kertoo, että vaikutus saattaa kestää jopa kaksi päivää unikonsiemeniä sisältävien ruokien nauttimisen jälkeen.

Yhdysvalloissa on viime vuodet puhuttu käsiin räjähtäneestä opioidikriisistä, joka on esimerkiksi aiheuttanut eliniän odottteen laskua

Lähde: Time

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja