95-vuotias nainen uhkaili veitsellä hoitokodissa Australiassa – paikalle kutsuttu poliisi käytti etälamautinta

Dementiaa sairastanut nainen oli heittänyt veitsen hoitokodin hoitajan päälle, jonka jälkeen poliisi otti esiin etälamauttimen.

Oikeudelliset asiakirjat paljastavat uusia yksityiskohtia tapauksesta, jossa 95-vuotias dementiaa sairastava nainen kuoli poliisin etälamauttimen iskuun toukokuussa Australiassa, kertoo BBC.

95-vuotias Clare Nowland kulki käytävillä kahden veitsen kanssa 17. toukokuuta New South Walesin osavaltiossa sijaitsevassa hoitokodissa. Sairaanhoitaja pyysi naista jättämään veitset, mutta poliisin mukaan nainen oli vastannut ”ei”.

Myöhemmin nainen oli toisen asukkaan huoneessa veitsien kanssa. Hoitokodin henkilökunta yritti ottaa yhteyttä Nowlandin perheeseen, mutta heitä ei saatu kiinni.

Tämän jälkeen henkilökunta otti yhteyttä hätäkeskukseen. Tarkoituksena oli, että paikalle olisi tullut ambulanssi ja naista olisi rauhoiteltu. Hoitajien mukaan samaan aikaan nainen oli kuitenkin heittänyt veitsen hoitajan päälle.

Poliisi pyysi naista pudottamaan veitsen neljästi

Poliisin ja ambulanssin työntekijöiden saavuttua nainen alkoi liikkua hitaasti kohti heitä, ja samalla hän piti veistä ylhäällä.

Poliisi Kristian White kysyi naiselta neljästi, että voiko hän pudottaa veitsen ja pysähtyä. Hän oli 1,52 metrin päässä naisesta. Poliisi varoitti Nowlandia siitä, että hän osoitti hänen rintaansa etälamauttimella.

Clare, lopeta nyt, katso tätä! Tämä on etälamautin, pudota se nyt, pudota se! Tämä on sinun ensimmäinen varoituksesi, White oli sanonut asiakirjojen mukaan.

White oli myös asiakirjojen mukaan lausunut "helvetti soikoon", ennen kuin hän oli laukaissut etälamauttimen.

Etälamauttimen iskun jälkeen Nowland oli kaatunut ja lyönyt päänsä. Hän kärsi haljenneesta kallosta ja vakavasta aivoverenvuodosta.

Poliisi hyllytetty virastaan

White on hyllytetty virastaan siihen saakka, kunnes rikostutkinta saadaan päätökseen. Syyttäjien mukaan poliisi käytti ”kohtuutonta voimaa” naista kohtaan ottaen huomioon tämän iän ja fyysisen kunnon.

Asiakirjojen mukaan poliisi ei saisi käyttää etälamautinta ikäihmisiä kohtaan elleivät poikkeukselliset olosuhteet sitä vaadi.

Tapausta käsitellään oikeudessa jälleen 6. syyskuuta.

BBC:n mukaan Nowland kuoli noin viikko etälamauttimen iskun jälkeen läheistensä läsnäollessa.

Lue myös:

    Uusimmat