9-vuotias Leo keksi nerokkaan tavan tienata taskurahaa – tamperelaispojan omatoimisuus ihastuttaa: "Jos keksin illalla jotain, niin seuraavana päivänä teen"

9-vuotias Leo tienasi taskurahaa nerokkaalla idealla 2:06
KATSO VIDEO: Leo ja tämän äiti Aili kertovat, mistä idea taskurahan tienaamiseen syntyi. Tamperelainen Leo osti kaupasta tarjouksesta vichyä ja kaupitteli sitä hellepäivänä pienellä voitolla puistossa ja rannalla.

9-vuotias Leo on keksinyt omatoimisesti mitä erilaisempia tapoja tienata taskurahaa.

Tamperelaisen Aili Järvisen  Twitter-jako poikansa Leon "vichybisneksistä" sai aikaan runsaasti ihastelua nuoren miehen reippaudesta.

Kohta 10 vuotta täyttävä Leo oli siis itsekseen saanut idean, että kuumana päivänä kaupasta ostettu halpa vichy saattaisi mennä hieman kalliimmalla kaupaksi puistossa ja rannalla. Leo kertoo yllä olevalla videolla äitinsä kanssa, miten idea syntyi ja miten pullot kävivät kaupaksi.

Vichy-tempaus on kuitenkin vain tuorein Leon älynväläyksistä. Poika ja äiti kertovat Leon harrastaneen erilaisia rakennus- ja myyntiprojekteja jo viisivuotiaasta alkaen.

Inspiraatiota YouTubesta

Leo kertoo, että innostus rakenteluun alkoi tämän katsottua YouTubesta "Lifehacks" -videoita noin 5-vuotiaana. Suurin osa ideoistakin kumpuaa juuri näistä videoista.

– Lopputulos ei ole välttämättä aina ihan täydellinen, mutta se on tärkeintä, että on itse tyytyväinen lopputulokseen, Leo toteaa.

Yksiä ensimmäisistä rakennelmista oli nerokas ruoanannosteluautomaatti, jossa kissa sai lisää nappuloita huitaistessaan pahvikartion päässä olevaa Kinder-yllätysmunan muovista lelukoteloa. Leo on rakentanut myös perheen kissanpennuille pahvisen "hotellin".

ÄLÄ KÄYTÄ Kissankoti07092019
Myös kissanpennut hyväksyivät pahvista rakennetun hotellinsa.

– Kyllä ne aina kävivät niissä lokeroissa ihmettelemässä, Aili-äiti kertoo kissanpentujenkin hyväksymästä rakennelmasta.

Myyntiura alkuun jo 5-vuotiaana

Myös "myyntiura" urkeni ensimmäistä kertaa 5-vuotiaana, kun Leo kaupitteli perheen kotitalon edessä rannalta keräämiään simpukoita. 

– Hän varmaan vain ajatteli, että ne simpukat olivat kauniin näköisiä ja meni tuohon talomme eteen arkun kanssa ja möi niitä useamman päivän ajan, Aili kertoo.

Kotitalon päädyssä ei valitettavasti ollut suuren suurta liikennettä, mutta Leon mukaan pari simpukkaa meni kaupaksi.

Sittemmin poika on myynyt myös kodin lähistöllä ovelta ovelle sekä koulun pihassa koristeltuja pipareja ja hieman huonommalla onnella joulukalentereita, joista toinen päätyi omaan suuhun ja toinen äidin ostamaksi.

ÄLÄ KÄYTÄ Leo ensimmäisen kerran myymässä simpukoita_21052017
Leo myymässä simpukoita 5-vuotiaana.

Tuorein liikeidea oli yllä mainittu vichypullojen kaupittelu helteellä. Leo kertoo, ettei hänellä ole kuitenkaan myyntiprojekteissaan mitään tiettyä tavoitetta, vaan on vain mukavaa, kun jotkut ideat välillä toimivat ja poika saa hieman taskurahaa.

Kotitöiden perässä ovelta ovelle

Leo on kiertänyt kaverinsa kanssa sekä kesällä että talvella myös naapurustossa ovelta ovelle kyselemässä, löytyisikö pojille jotain työtä pientä korvausta vastaan.

Talvella pojat ovat saaneet tehdä Leon mukaan enimmäkseen lumihommia, kesällä taas kitkeä rikkaruohoja ja leikata nurmikkoa sekä kerätä omenia ja haravoida. Lisäksi pojat ovat saaneet kauppaan vietäväksi pulloja ja välillä osa palkastakin on maksettu juuri panttipulloina.

Aili muistelee, että yksi kaksikon parhaista "työpäivistä" oli, kun pojat tienasivat yhteensä 80 euroa ja jakoivat sen kahteen pekkaan.

– Hänellä on ollut tässä viimeisen parin vuoden aikana kaikennäköistä, Aili nauraa.

Leon mukaan naapurit ja hieman tuntemattomammatkin ihmiset ovat suhtautuneet pääsääntöisesti positiivisesti työnhakuun ja toivotelleet pojille tsemppiä.

Aili toteaa, että pojan omatoimisuus on hyväksytty myös vanhempien osalta.

ÄLÄ KÄYTÄ Leo Järvinen
Äitinsä mukaan Leolla on ollut pienestä pitäen paljon ideoita ja kiinnostuksen kohteita.

– Me olemme ylipäätään koettaneet kasvattaa häntä omatoimiseksi. Välillä vähän mietityttää, että mitäköhän naapurit sanovat, mutta pääsääntöisesti se on ollut positiivista. Täällä asuu paljon Leon ikäisiä lapsia, joten monet ovat ymmärtäväisiä ja tykkäävät, Aili kertoo.

Äiti ja poika ovat myös yhtä mieltä siitä, että kaikki eivät voi tietenkään pitää kaikesta, mutta sen ei saa antaa lannistaa itseään.

Neuvot samanikäisille

Leon mukaan taskurahan tienaaminen on helpointa aloittaa joko keräämällä tyhjiä pulloja tai kysymällä naapurustosta pieniä töitä.

Leon vichybisnesten kaltaisia myyntihommia voi pojan mukaan harkita sitten myöhemmässä vaiheessa, koska myyntityö on hieman haastavampaa.

Nykyään Leoa ei enää niinkään jännitä mennä kyselemään töiden perässä ovelta ovelle, mutta ensimmäinen yritys oli kuulemma hieman pelokas: ikinä kun ei voi tietää, kuka oven avaa.

Pelot ovat osoittautuneet kuitenkin aiheettomiksi ja Leolla on lähtökohtaisesti vain hyviä kokemuksia töiden etsimisestä.

Leon mukaan loppukesällä ei ole vielä valmiita bisnessuunnitelmia, mutta ideat laitetaan yleensä toteutukseen melko nopeastikin.

– Kyllä mä veikkaan, että jossain kohtaa tulee jotain mieleen. Yleensä jos keksin illalla jotain, niin seuraavana päivänä teen, Leo kertoo.

Tulevaisuuden ammatteina reipas Leo on harkinnut kalastamista sekä poliisin ja rakentajan uraa, mutta nyt päällimmäisenä haaveena on ryhtyä tubettajaksi.

Katso myös: Pitääkö lapselle maksaa kotitöistä? 

Miten opettaa lapselle vastuullista rahankäyttöä? 15:05
Miten opettaa lapselle vastuullista rahankäyttöä? Pitääkö lapselle esimerkiksi maksaa kotitöistä, vai onko se huono idea?

Lue myös:

    Uusimmat