9-vuotiaan hukkuminen järkytti maauimalassa Vantaalla – etsintöihin osallistunut nainen MTV Uutisille: "Eihän tähän sanat riitä"

4:39
9-vuotias hukkui uimareissulla Vantaalla – näin paikalliset suhtautuvat puuttuvaan uinninvalvontaan.

Vantaalla perjantaina hukkuneen lapsen kohtalo on koskettanut paikallisia. MTV Uutisille nimettömänä tapahtumia kerranneen vantaalaisnaisen mukaan sivulliset osallistuvat lapsen etsintöihin pelastushenkilökunnan avulla.

Vantaan Leppäkorven maauimalassa palaa kynttilöitä. Kynttilöiden viereen on tuotu myös kukkia, jotka kuuma auringonpaiste on kuihduttanut.

Kukkaset ja kynttilät ovat muistona perjantaina maauimalassa hukkuneelle 9-vuotiaalle lapselle. Lapsen muistoa haluaa kunnioittaa myös maauimalaan lauantaina saapunut vantaalaisnainen, joka oli mukana auttamassa kadonneen lapsen etsinnöissä perjantaina.

Nainen kuvailee oloaan epäuskoiseksi. Hän haluaa ottaa osaa lapsen läheisten suruun.

– Eihän tähän sanat riitä. Miten selvitä oman lapsen menettämisestä? hän kysyy hiljaa.

Nainen kertoi olleensa maauimalassa perjantaina omien lastensa kanssa. Perheen lapset olivat juuri nousseet vedessä, kun hälytysajoneuvojen äänet kantautuivat uimapaikalle.

Nainen ei ole tietoinen siitä, mitä tapahtui ennen kuin 9-vuotias lapsi ilmoitettiin kadonneeksi.

 – Ajoneuvot tulivat tuohon rantaan ja siinä kohtaa alkoi kiertämään sana, että lapsi on kateissa.

Uimarannalla olleet aikuiset muodostivat nopeasti ketjun ja lähtivät haravoimaan vettä yhdessä. Itä-Uudenmaan poliisi ei kommentoi operaation yksityiskohtia, mutta poliisista kerrotaan MTV Uutisille, että maauimalassa hyödynnettiin kaikkia mahdollisia keinoja lapsen löytämiseksi.

– He tarkistivat ne alueet, jonne me emme jalan päässet.

Kaikki keskittyivät auttamaan

Poliisin mukaan ilmoitus uimapaikalla kadonneesta lapsesta tuli noin kello 17 aikaan perjantaina. Hukkunut lapsi löydettiin puoli kuudelta.

Poliisi kiitti jo eilen aktiivisia sivullisia esimerkillisestä toiminnasta etsinnöissä. Saman kiitoksen esittää myös MTV Uutisille haastattelun antanut nainen.

– Näin eilen, kuinka tuntemattomat ihmiset olivat yhtäkkiä yhdessä rintamassa ja toimivat. Se oli mielestäni todella hienoa. Kyllä ihmiset välittävät toisistaan. 

Poliisin mukaan hukkuneen lapsen löysi lopulta yksi sivullisista.

– Suurin osa meistä auttajista oli vanhempia. Se ajatuskin siitä, että tämä olisi osunut omalle kohdalle, yhdisti nopeasti. Ei siinä paljoa kyselty, kaikki keskittyivät vain auttamaan.

Tukea lapsille

Rannalla lastensa kanssa ollut nainen on käsitellyt perjantain tapahtumia kotona perheensä voimin. Perheen 15-vuotias, äitiään pidempi poika halusi osallistua haravointiin omasta tahdostaan etsintäoperaation yhteydessä.

Nuoremmalle lapselle tapahtumat ovat olleet kovempi shokki.

– Ajattelin, että olisin tuonut eilen illalla tänne kynttilän, mutta ilta meni omien lasten kanssa jutellessa.

Hukkunut lapsi oli maauimalassa ikätovereidensa ja itseään vanhempien lasten kanssa. Kaikki olivat alaikäisiä.

Naisen mukaan rannalle saapui nopeasti ammattihenkilöitä, jotka antoivat tukea paikalla olleille.

Tapahtumat ovat järkyttäneet paikalla olleita iästä riippumatta. Vantaalaisnainen kertoo pohtineensa, olisiko tilanteessa voinut tehdä jotain toisin.

– Kaikki aikuisethan täällä ympärilleen katsoo. Kyllähän sen tilanteen itse kävi läpi useampaan kertaan. Jos jotain huomaa niin totta kai siihen jokainen puuttuu. Nyt vain ikävästi kävi niin, että kukaan ei huomannut.

Uimapaikka ilman uimavalvojaa

Vantaan kaupunki kertoo verkkosivuillaan, ettei maauimalassa ole uinninvalvontaa. MTV Uutisten lauantaina haastattelemien perheiden mukaan uimapaikka on suosittu, mutta vesi maauimalassa on äkkisyvää.

– Toki sitä pohtii, olisiko tilannetta muuttanut se, jos täällä olisi ollut uimavalvoja tai jos täällä olisi ollut laituri.

Vantaalaisnainen ei kuitenkaan usko, että uimavalvojan myötä vaaran paikat katoaisivat kokonaan.

– Ainahan se olisi parempi, mutta eivät hekään ole mitään yli-ihmisiä. Uimavalvojaltakin saattaa jäädä huomaamatta, vaikka olisi kuinka pätevä ihminen.

Mitä paikalliset perheet ajattelevat uimavalvonnan puuttumisesta maauimalassa? Katso video artikkelin otsikon alta.

Artikkelia muokattu 20.6.2021 kello 9.54 korjaamalla, että hukkunut oli lapsi. Aiemmin uutisessa puhuttiin myös pojasta.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja