Vilma, 9, ja Hertta, 10, pelastivat pikkulapsen hukkumasta Lahdessa – "Oli vain pakko auttaa"

Päijät-Hämeen pelastuslaitos on palkinnut Vilma Hännisen ja Hertta Ryhäsen kunniakirjalla 4-vuotiaan tytön pelastamisesta Joutjärvestä. Lasta elvyttäneet Aleksi Lavikainen ja Päivi Jouko saivat kunniakirjan Päijät-Sotelta.

4-vuotias tyttö oli hukkua 8. tätä kuuta Lahdessa Möysän uimarannalla.

Lapsi oli jo vajonnut veden alle, kun 9-vuotias Vilma Hänninen ja 10-vuotias Hertta Ryhänen huomasivat hänen hätänsä, sukelsivat tytön vedestä ja toivat rantaan. Uhri oli pelastuslaitoksen mukaan tällöin jo syvästi tajuton.

Hännisen aiemmin koulussa näkemä opetusvideo hukkumistapaturmista oli hänen kertomansa mukaan auttanut häntä ymmärtämään tilanteen ja toimimaan oikein.

Aikuisten elvytys sai pikkutytön hengittämään taas

Rannalla apuun tuli pelastuslaitoksen mukaan myös kaksi aikuista, Aleksi Lavikainen ja Päivi Jouko. He totesivat veden alle joutuneen tytön olevan eloton ja aloittivat peruselvytyksen, jonka avulla tyttö alkoi reagoida ja hengittää.

Kun pelastuslaitoksen yksikkö ja ensihoito saapuivat paikalle, tyttö oli jo poissa vedestä ja hereillä.

– Hänninen, Ryhänen, Lavikainen ja Jouko pelastivat nopealla ja määrätietoisella toiminnallaan 4-vuotiaan hengen, Päijät-Hämeen pelastuslaitos kiittelee tiedotteessaan.

”Urhoollista, poikkeuksellista toimintaa”

Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi Vilma Hännisen ja Hertta Ryhäsen esimerkillisestä ja urhoollisesta toiminnasta kunniakirjalla, repulla ja taskulampulla. 

Pelastuslaitoksen mukaan kunniakirjan myöntämisen taustalla on aina viranomaisen näkemys tilanteesta ja toiminnan ansiokkuudesta. Pelastuslaitos myöntää kunniakirjoja yleensä ihmishengen pelastamisesta.

– Erittäin hienoa ja poikkeuksellista toimintaa, Jani Aaltonen kehui tiedotteen mukaan tyttöjä palkitsemistilaisuudessa.

"Minuuttikin voi olla ratkaiseva"

Vilma Hänninen kertoo, että he olivat uimassa, kun he huomasivat, että veden alla oli lapsi, joka ei liikkunut.

– Oli vain pakko auttaa ja tuoda hänet rantaan. Vettä oli siinä ehkä minua vatsaan asti.

Vilman äiti Mari Hänninen kiitteli tyttöjen neuvokkuutta ja sitä, että toimivat itse eivätkä vain tulleet hakemaan aikuista apuun.

– Minuuttikin voi hätätilanteessa olla ratkaiseva.

Matalaankin veteen voi hukkua

Lapset kertoivat pelastuslaitoksen mukaan yllättyneensä siitä, miten nopeasti ja matalaankin veteen voi hukkua.

Hänniset uivat usein järven toisella laidalla ja Vilma mietti, että sillä oli jokin tarkoitus, että he olivat tulleet isompaan rantaan juuri tällä kertaa.

Mari Hännisen mielestä hätätilanteissa toimiminen voisi kuulua koulujen opetusohjelmaan.

– Möysänkin koulu on rannalla, näistä asioista voisi puhua enemmänkin.

Nopeasti aloitettu elvytys ratkaisevaa

Päijät-Sote halusi kiittää ripeästi elvytyksen aloittaneita Aleksi Lavikaista ja Päivi Joukoa. Elvytys on sen mukaan kansalaistaito, joka jokaisen olisi hyvä opetella.

Jouko oli oman lapsensa kanssa rannalla, kun huomasi tilanteen. Hän ihmettelee, että elottoman pikkutytön ympärillä oli paljon aikuisia, mutta kukaan ei osannut toimia. 

Jouko työskentelee lentoemäntänä ja käy joka vuosi läpi hätätilanteita. Myös auttamaan tullut Aleksi Lavikainen on käynyt ensiapukursseja työpaikallaan. He aloittivat elvytyksen ja saivat tytön virkoamaan.

Päijät-Sote luovutti Lavikaiselle ja Joukolle kunniakirjat esimerkillisestä kansalaistoiminnasta tytön elvyttämisessä.

– Lavikaisen ja Joukon nopea toiminta ja elvytys auttoivat pelastamaan lapsen hengen, Päijät-Soten ensihoidon ylilääkäri Timo Jama toteaa tiedotteessa.

– Jokainen minuutti ilman omaa verenkiertoa ja laadukasta elvytystä heikentää potilaan selviytymismahdollisuuksia kymmenellä prosentilla, Jama muistuttaa.

Rannoilla on villi meno

Lavikainen kantaa huolta lasten melko villistä menosta rannoilla.

– Lapset tarvitsevat vanhemman tai aikuisen valvontaa, että vältytään tällaisilta tilanteilta.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos ja Päijät-Sote muistuttavat, että aikuisen tulee pysyä lähellä uimataidotonta lasta, kun vieressä on vesistö.

Lue myös:

    Uusimmat