9 varoitusmerkkiä: Tunnista pakkomielteinen hamstraaja

Onko kotisi täynnä roinaa? Ahdistaako ajatuskin siitä, että sinun pitäisi luopua jostain tavarasta? Listasimme yhdeksän merkkiä, jotka auttavat tunnistamaan pakonomaisen hamstraajan.

Jokainen koti on joskus sotkuinen, mutta kun valtava tavaranmäärä uhkaa terveyttäsi ja suorastaan henkeäsi, on kyse pakkomielteisestä ahdistushäiriöstä, hamstraamisesta. Everydayhealth.comissa alan asiantuntijat ovat listanneet hamstrauksen piirteitä.

1. Elintila asunnossa on rajoittunutta

Chicagolainen psykiatrian ja käyttäytymistieteen tohtori Daniel Yohanna kertoo, että hamstraajan kotona tavaran määrä on silmiinpistävää. Huonekalut ovat siirtyneet tavararöykkiöiden tieltä, seinänvieriä kansoittavat rojupinot ja liikkumiselle on hyvin vähän tilaa.

2. Ei mitään järjestystä

Kun keräilijä pitää tavaransa tietyssä järjestyksessä, hamstraajan koti on kaaoksen vallassa. Epämääräiset kasat ja pinot sekä sinne tänne huiskitut tavarat hallitsevat asuntoa.

3. Paljon arvotonta tavaraa

Suuri osa hamstraajan tavaroista on arvotonta roskaa: mainoksia, katalogeja, sanomalehtiä. Vanhoja tai rikkinäisiä vaatteita, joista ei ole haluttu luopua. Rikkinäisiä kodinkoneita.

4. Liikaa lemmikkejä

Hamstraajalla saattaa olla kotonaan paljon lemmikkieläimiä – joista hän hädin tuskin pystyy huolehtimaan. Sekä eläinten että omistajan terveys ja turvallisuus ovat uhattuina.

5. Koti on likainen ja epähygieeninen

Hamstraajalla lojuu joka paikassa likaisia astioita ja pyykkiä, wc-pönttöä ei ole kuurattu aikoihin ja kodin pinnat ovat hyvin likaisia. Epähygieeninen koti on uhka asukkaan terveydelle.

6. Eristäytyminen

Hamstraaja häpeää kotiaan ja itseään, hän eristäytyy perheestä ja ystävistä. Et ole käynyt hänen luonaan aikoihin. Jos hamstraajalla on lapsia, nämä eivät kehtaa tai edes saa pyytää kavereitaan kylään kodin sotkuisuuden vuoksi.

7. Puolustelu ja kiukku

Hamstraaja ei voi sietää sitä, että hänen asumiseensa ja ongelmaansa yritetään puuttua. Hamstraaja vetäytyy heti puolustusasemiin. Hänellä riittää perusteluja ja syitä, mihin hän aikoo käyttää tavaroita. Hän voi suuttua ja katkaista välit, koska kokee puuttumisen syyttämisenä ja arvosteluna.

8. Haluttomuus luopua tavarasta

Jos hamstraajan kodista yrittää hävittää esineitä, tästä koituu vastustelua ja riitaa. Hamstraaja on avuton ongelman edessä, hän ei pysty lopettamaan tottumuksiaan. Psykoterapeutti Tina B. Tessinan mukaan pakkomielteistä hamstraajaa voi auttaa ainoastaan käsittelemällä traumoja ja tunteita, jotka ovat aiheuttaneet hamstraamista.

9. Ahdistuneisuus ja mielenterveyden häiriöt

Hamstraus on pakko-oire, mielenterveydellinen ongelma. Hamstraaja tarvitsee asiantuntevaa ammattiapua. Hamstraus lasketaan ahdistuneisuushäiriöksi, jota hoidetaan lääkityksellä ja terapialla, kertoo tri Yohanna. Terapian avulla hamstraaja vapautuu ja pystyy luopumaan hiljalleen tavaroistaan.

Lähde: everydayhealth.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat