"84-vuotias isoäiti soitti illalla itkien ja hyvästeli meidät" – sen jälkeen ukrainalaisen Nilan yhteys tulva-alueelle katkesi

Satelliittikuvat paljastavat tuhon: Kahovkan pato on tuhoutunut Ukrainassa 0:47
Satelliittikuvat paljastavat järkyttävän tuhon: Kahovkan pato on tuhoutunut Ukrainassa.

Kahovkan padon romahtaminen on aiheuttanut valtavia tuhoja Ukrainan Hersonin alueella. Asukkaat kertovat riippumattomalle Mediazona-julkaisulle, minkälaista tulva-alueilla on.

Kymmeniä Hersonin alueen kaupunkeja ja kyliä joutui veden alle Kahovkan vesivoimalaitoksen padon murtumisen jälkeen tiistaina 6. kesäkuuta. Moni vietti yön talojensa ullakoilla ja katoilla. 

Vapaaehtoisten mukaan pahin tilanne on Oleshkin kaupungissa, joka sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Novaja Kahovkasta. Oleshkin arvioidaan olevan noin 80-prosenttisesti tuhoutunut tulvien vuoksi. Naapurit yrittävät evakuoida ihmisiä veneillä, kun taas Venäjän miehityshallinnon evakuointibussien uutisoidaan seisovan toimettomina. 

Paikalliset kertovat kuolleista ja kadonneista sukulaisistaan.

– 84-vuotias isoäiti soitti illalla itkien ja hyvästeli meidät puhelimessa, kertoo ukrainalainen Nila Avdeenko Mediazonalle

Sen jälkeen Oleshkissa asuvaan isoäitiin tai muihin sukulaisiin ei ole saatu yhteyttä. 

Vastaavia tarinoita on vapaaehtoisten koordinoimassa Helping to Leave -chatissa kymmeniä. Helping to Leave on vapaaehtoisjärjestö, joka auttaa ukrainalaisia siviilejä lähtemään sota-alueilta tai väliaikaisesti miehitetyiltä alueilta.

Tällainen viesti ilmestyi chattiin padon tuhoutumisen jälkeen:

"Hyvää iltaa. Vetoan kaikkiin mahdollisiin vapaaehtoisiin. Luokkakaverini isovanhemmat ovat ullakolla Oleshkissa. Kaksi vanhusta, heillä on mukanaan kaksi koiraa ja kissa. Jos teillä on mahdollisuus, auttakaa. Jos tarvitsette rahaa, me maksamme. Tärkeintä on saada vanhukset ja eläimet turvaan."

Venäläiset sulkivat alueen

Etelä-Ukrainassa Dneprjoella sijaitseva Kahovkan padon alue on venäläisjoukkojen hallussa.

Venäjän nimittämät viranomaiset väittävät auttavansa "kaikkia apua tarvitsevia" tulva-alueella. Mediazonan haastattelemat vapaaehtoiset ja alueen asukkaan kertovat kuitenkin täysin toisenlaista tarinaa.

Oleshkista 12 muun ihmisen kanssa paennut Artem Kovalchuk sanoo tilanteen olevan sikäli hyvin hankala, että alueen hallussa pitävät venäläiset eivät juuri päästä ketään kaupunkiin tai sieltä ulos. 

– Ukrainalaisvapaaehtoiset ovat valmiita auttamaan ja pelastamaan ihmisiä veneillään, mutta venäläiset ovat ottaneet heiltä veneet pois ja sulkeneet koko kaupungin. Tämä on kansanmurhaa, Kovalchuk kommentoi.

Hän myös välitti Mediazonan toimitukselle videon, jonka hänen ystävänsä äiti otti talonsa katolta.

– Katsokaa, mitä täällä tapahtuu, äiti sanoo videolla ja näyttää mutaveden täyttämää pihaa. 

– Tämä on niin perseestä, v*tun venäläiset. Poika, anteeksi ruma kielenkäyttö, mutta minulla ei ole muita sanoja, nainen jatkaa videolla. Voit katsoa videon allaolevasta Twitter-upotuksesta.

Ihmiset vailla apua

Vapaaehtoisena alueella työskentelevä Jekaterina Pirozinskaja kertoo niin ikään, että Venäjän miehitysviranomaiset ovat sulkeneet pääsyn Oleshkiin. Edes niitä, jotka haluavat auttaa ihmisten pelastamisessa, ei päästetä sisään.

– Oleshkissa vesi on paikoin jopa neljä metriä. Etänä vapaaehtoisia on koordinoimassa pelastusoperaatioita satoja, mutta paikan päällä vain hyvin harva, Pirozinskaja harmittelee. 

Kiireellistä evakuointia tarvitsevat Pirozinskajan mukaan edelleen muun muassa monet vammaiset ja sairaat ihmiset, jotka eivät pääse omin avuin ulos tulvineista taloistaan. 

– Heidän kohtalostaan ei toistaiseksi ole tietoa.

Lue myös:

    Uusimmat