80-vuotias joogaohjaaja: Tämän takia aikuisten pitäisi joogata!

Kunto kohoaa, mieli lepää ja kaatumisvaara vähenee. Katri Mason on elävä todiste siitä, miten jooga pitää ikäihmisenkin vetreänä.

Luulitko joogan olevan nuorempien harrastus? Kokeile itse ja mieti uudestaan! Leppoisa laji sopii loistavasti myös senioreille, joogaohjaaja Katri Mason vakuuttaa. Häntä kannattaa uskoa: 80-vuotias Mason aloitti aktiivisen joogan harrastamisen uudelleen eläkkeellä ja toimii yhä joogaohjaajana.


– Jooga vaikuttaa minusta laajemminkin kuin vain fyysisesti, siitä saa rentoutumisen kokemuksen. Jooga on kokonaisvaltaista harjoittelua, jossa esimerkiksi hengityksellä on suuri osuus. Jooga vaikuttaa sekä kehoon että mieleen, Mason ylistää.

Juuri fyysistä harjoitusta seurannut rentoutumisen tunne hurmasi Masonin Lontoossa vuonna 1966, kun hän kokeili joogaa ensimmäisen kerran.  Hän muistelee, että Suomi ei tullut joogan suhteen mitenkään jälkijunassa, vaan ennakkoluulottomat kansalais- ja työväenopistot tarjosivat joogatunteja jo noihin aikoihin. Mason opetti lajia hetken itsekin 1970-luvulla palattuaan Suomeen, mutta harrastus jäi taka-alalle kunnes hän aloitti vanhemmiten taas aktiivisemmin joogan harjoittamisen.

Katri Mason kannustaa kaikkia kokeilemaan joogaa.

Uskaltaako joogatunnille tulla raihnaisempikin aloittelija?

– Uskaltaa! Jooga on helppoa, kaikki voivat tehdä sitä omien resurssiensa mukaan. Joogan harrastamista voi säädellä, kaikkia juttuja ei tarvitse tehdä, ei tarvitse opetella mitään vierasta vanhoilla päivillä. Kaikille löytyy oikeanlaista joogaa ja oikeanlainen ryhmä, Mason rohkaisee.

Masonin mielestä ei kannata jäädä odottamaan kehon rapistumista, vaan lähteä heti ylläpitämään ja parantamaan kuntoaan.

– Ei jooga ryppyjä silitä, mutta vetreänä se pitää! Jooga vaikuttaa liikkumiskykyyn, joustavuuteen ja kehittää myös esimerkiksi tasapainoa. Kaatumisvaara vähenee ja voi oppia kaatumaan pehmeämmin. Joustavuus on minusta äärettömän tärkeää, Mason kuvailee. Hän on vakuuttunut, että joogasta on ollut apua myös nivelrikkoisten polvien kanssa liikkumisessa.

– Vanhemmiten kunto huononee nopeasti jos joutuu vaikkapa vuodepotilaaksi. Oman kunnon jatkuva ylläpito on palkitsevaa.

Itse Mason ei osaa ajatellakaan luopuvansa joogasta, vaikka harrastaminen saattaa iän karttuessa muuttaa muotoaan.

– Joogaa voi tehdä vaikka pyörätuolissa! Tuolijoogaakin on käyty ohjaamassa, jossa on tuolit tukena. Minusta olisi erinomaista saada joogaa vaikkapa vanhainkoteihin.

Kokeile joogaa kotona – katso video!


Harjoituksessa tehdään seisomasarjaa, joka parantaa tasapainoa ja venyttää takareisiä.

Lue myös:

    Uusimmat