79 lasta kidnapattiin kesken koulupäivän, etsintäoperaatioon värvättiin kokonainen armeija – "Toivomme ja rukoilemme, että lapset ovat kunnossa"

Ainakin 79 oppilasta ja muutamia koulun henkilökuntaan kuuluvia henkilöitä on kidnapattu kamerunilaisesta sisäoppilaitoksesta.

Oppilaat napattiin maanantaiaamuna sisäoppilaitoksessa Bamendassa, Kamerunin länsiosassa. 

Viranomaiset ovat käynnistäneet lasten löytymiseksi laajan etsintäoperaation, johon on värvätty myös Kamerunin armeija.

Taustalla separatistiryhmittymät

Sisäoppilaitoksesta kidnapatut lapset olivat iältään 10–14-vuotiaita. 

Syy lasten kidnappaamiseen löytyy todennäköisesti Kamerunin lounais- ja luoteisosissa sijaitsevien Nord-Ouestin ja Sud-Ouestin maakuntien itsenäisyyskiistoista.

Aikoinaan brittiläiseen Kameruniin kuuluvien englanninkielisten maakuntien separatistit ovat pitkään vaatineet jo maakuntien erottamista muusta Kamerunista ja uuden, itsenäisen valtion perustamista.

Yksikään separatistisista ryhmittymistä ei kuitenkaan ole vielä myöntänyt osallisuuttaan koululaisten kidnappaamiseen.

Video leviää sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on jaettu video, jonka uskotaan olevan yhden kidnappaajan kuvaama.

Videolla kasa hermostuneita poikalapsia on ahdettu pieneen huoneeseen ja videota kuvaava henkilö käskee heidän kertoa yksitellen nimensä ja kotipaikkansa.

Pojat toistelevat myös lausetta "Amba-pojat veivät minut eilen koulusta, enkä tiedä missä olen".

Amba on lyhenne Ambazoniasta, separatistien toivomasta uudesta valtiosta.

Tarkoituksena sulkea koulut

BBC onnistui haastattelemaan yhtä oppilasta, joka pakeni kidnappaajia piilottelemalla sängyn alla. Hänen mukaansa tapahtumat etenivät todella nopeasti.

– He hakkasivat yhtä ystävääni armottomasti. En voinut ajatella muuta, kuin hiljaa pysymistä. He uhkasivat myös ampua joitakin ihmisiä. He keräsivät kaikki vanhemmat pojat yhteen, ja jättivät nuoremmat sikseen, tyttö kertoi BBC:lle.

Paikalla ollut opettaja taas kuvaili näkyä kidnapatun rehtorin toimistossa.

– Armeijan tullessa paikalle huomasimme, että rehtorin toimiston ovi oli rikottu ja ainoastaan lasinsirpaleita lojui ympäriinsä.

Kamerunilaisten viranomaisten mukaan kidnappaajat eivät halua oppilaista lunnaita, vaan heidän tarkoituksenaan on sulkea paikalliset koulut.

– Olemme luvanneet sulkea kouluja. Toivomme ja rukoilemme, että lapset ja opettajat ovat kunnossa, viranomaiset totesivat.

Lue myös:

    Uusimmat