Saako tänä juhannuksena sytyttää kokon tai edes grillata? Palomestarilta yleispätevä ohje turvalliseen keskikesän juhlaan

Turvallista mökkilomaa – muista nämä asiat juhannuksenvietossa 12:12

Juhannukseksi on ennustettu kesäistä lämpöä, ukkosia ja vain vähän sateita. Näyttääkin siltä, että juhlaviikonloppuna suuressa osassa Suomea on voimassa metsäpalovaroitus. Huomenta Suomessa keskiviikkona vierailleet asiantuntijat kertoivat, miten tämä pitää ottaa juhannuksenvietossa huomioon.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Sami Sauvala muistuttaa, että jos metsäpalovaroitus on voimassa, kokkoja ei yksiselitteisesti saa polttaa. Varoituksia kannattaa seurata päivittäin, sillä tilanne elää.

Jos kokon haluaa nähdä roihuavan metsäpalovaroituksesta huolimatta, vinkkaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön johtava asiantuntija Kari Telaranta osallistumaan yleisiin tapahtumiin. Niissä turvallisuusjärjestelyt ovat sillä tasolla, että juhannuskokosta pääsee nauttimaan.

Kokon sytyttäjän syytä käyttää harkintaa

Mikäli sateita saadaan ja metsäpalovaroitus vältetään, tulee kokon sytyttäjän joka tapauksessa huolehtia paloturvallisuudesta.

– Kokon sytyttäjä on aina vastuussa, jos jotain sattuu, Telaranta muistuttaa.

Sauvala muistuttaa harkinnan tärkeydestä juhannuksenkin vietossa. Riskien arvioiminen yksin tai yhdessä vie yleensä hyvään lopputulokseen.

– Yleispätevä ohje on se, että mennään harkinta edellä, mitä ikinä tahansa tehdään. Mieti, mieti ja mieti, Sauvala neuvoo.

Tässä Telarannan vinkit turvalliseen juhannuskokon sytyttämiseen:

  • sijoita kokko niin, ettei tuli pääse leviämään syttyvään materiaaliin, kuten metsään, kesämökkiin tai saunaan – varoalueen kannattaisi olla ainakin 20 metriä
  • varaa kokon lähelle alkusammutuskalustoa, kuten sankoruisku, jolla voi kastella maata kokon ympäriltä
  • huomioi tuulen suunta ja nopeus: minne kipinät lentävät, ja kuinka voimakkaasti

Saako palovaroituksesta huolimatta grillata?

Juhannukseen kuuluu kenties kokkoakin olennaisemmin grilliruoka. Telaranta sanoo, että metsäpalovaroituksen aikaan grillaaminen voi olla turvallista, jos käytössä on kiinteä grilli, josta tuli ei pääse leviämään kipinöiden tai maapohjan kautta. Grillissä oleva hormi pienentää palovaaraa.

– Jos ei ole kunnon grillipaikkaa, kannattaa olla varovainen. Korostan sytyttäjän vastuuta, Telaranta sanoo.

Tulipalon sattuessa toimi näin

Mikäli tulipalo pääsee joka tapauksessa syttymään, tulee paikalle hälyttää apua joko soittamalla hätänumeron 112 tai käyttämällä 112 Suomi -sovellusta, joka antaa paikkatiedot suoraan hätäkeskukseen.

Avun hälyttämisen jälkeen tulee aloittaa alkusammutuksen yrittäminen ja pelastautuminen. Esimerkiksi jauhesammuttimen käyttöohjeisiin olisi tärkeä perehtyä etukäteen, jotta ohjeita ei tarvita lukea tilanteen ollessa päällä.

Entä miten mökin tulisi olla varusteltu tulipalon varalta? Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat