7 yllättävää faktaa chilistä – huikea terveyspommi, joka koukuttaa!

Chili on luonnon oma terveyspommi ja sitä kannattaakin lisätä runsaasti ruokiin oman terveydentilan sen salliessa.

1. Chili on todellinen terveyspommi

Chilistä löytyy apu niin laihdutukseen kuin tautien ennaltaehkäisyyn ja parantamiseen. Chilipaprikat ovat vitamiinipitoisimpia hedelmiä maailmassa ja niissä on runsaasti muun muassa C- ja E-vitamiineja.

2. Näin chilin polte syntyy

Chilin polte syntyy sen sisältämistä kapsaisinoidesta, joista tunnetuin on kapsaisiini. Poltetta mitataan Scovillen yksiköillä (SHU). Kun tavalliset paprikat ovat voimakkuudeltaan 0, on maailman tulisin chili puolestaan voimakkuudeltaan miljoonia Scovillen yksiköissä. Puhtaan, mauttoman ja hajuttoman kapsaisiinin polte nousee 16 miljoonaan yksikköön.

3. Chilin syönti voi olla tuskaista – tai aiheuttaa euforiaa

Chilin sisältämät kapsaisinoidit voivat aiheuttaa ihmisille tuskallisia oireita. Oireita voivat olla muun muassa sietämätön polte suussa, hikoilu, oksentelu, vatsanväänteet, ihoärsytykset ja ripuli. Polte aiheuttaa joillekin ihmisille myös euforian tunnetta ja siksi monet ihmiset hurahtavatkin chilinsyöntiin.

4. Chili ei todellisuudessa polta

Kaikki chilin aiheuttamat oireet ovat kuitenkin ohimeneviä ja todellisuudessa kapsaisiinilla ei ole mitään fyysistä vaikutusta ihmiseen. Kapsaisiini vaikuttaa suoraan ihmisen hermostoon ja huijaa sitä luulemaan asioiden olevan todella huonosti. Chili ei siis polta oikeasti.

5. Chilin vaikutukset voivat tuntua pitkänkin ajan päästä

Chiliyhdistyksen mukaan kapsaisiini vaikuttaa tehokkaimmin limakalvoilla, mutta chilin voi tuntea tuskaisesti myös iholla. Kapsaisinoidit voivat imeytyä hermosoluihin niin hitaasti, ja polte voi ilmestyä vasta vuorokaudenkin päästä.

6. Chilin siemenet eivät ole tulisia

Monet uskovat chilin tulisuuden piilevän sen siemenissä, mutta tämä ei ole totta. Tulisuutta voi sen sijaan olla runsaasti chilin siemenkiinnikkeissä

7. Vesi pahentaa oireita

Vesi on yksi huonoimmista vaihtoehdoista, kun haluat helpottaa chilin aiheuttamia oireita. Chilin sisältämä kapsaisiini on öljyliukoista, jolloin vesi vain pahentaa oireita. Sen sijaan maitotuotteet ja leipä neutraloivat poltetta jonkun verran. Paras lääke poltteeseen on kuitenkin vahva alkoholi.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat