7 paikkaa, joihin luultavasti unohdat laittaa aurinkorasvaa

Reader’s Digest -verkkosivuston haastattelemat ihotautilääkärit kertovat, mitkä paikat ihmisiltä unohtuvat aurinkorasvaa levittäessä. Lue lista ja suojaudu seuraavalla kerralla huolella auringon vaaroilta.

Päänahka

Usein rantapäivän jälkeen päänahka saattaa kutista tai punoittaa. Silti harva tulee aurinkovoiteella läträtessä ajatelleeksi, että päänahkakin tulee suojata palamiselta. Tarkoitusta varten kannattaa ostaa suihkutettavaa aurinkosuojaa, jota sitten lisää jakauksen kohdalle. Toinen vaihtoehto on käyttää päänahan peittävää huivia tai hattua.

Korvat

Korvat ovat itse asiassa hyvin yleinen paikka ihosyövälle, joten muista levittää aurinkorasvaa niihin aina korvantaustoja myöten. Muista myös, että esimerkiksi lippis suojaa vain päänahkaa, ei korvia. Leveälierisestä hatusta on jo suojaa korvillekin.

Huulet

Huulien olemassaoloa tulee usein ajatelleeksi vain, jos ne ovat kuivat ja tuntuvat ikäviltä. Kannattaa muistaa, että huulet ovat alttiina auringon säteilylle ihan koko ajan. Kesällä kannattaakin ostaa varta vasten huulirasvaa, jossa on ainakin suojakerroin 30.

Silmäluomet

Nenä, posket, otsa – joo joo, kyllähän nämä nyt tiedetään ja rasvataan. Mutta levitätkö aurinkovoidetta myös silmäluomille? Niiden kohdalla iho on ohuimmillaan, joten älä unohda suojausta.

Niska ja kaula

Mitä teet sormien väliin jääneellä ylimääräisellä aurinkorasvalla, kun koko keho on jo muuten rasvattu? Levitä se vaikka kaulaan ja niskaan – erityisesti, jos hiuksesi ovat lyhyet tai pidät tukkaa paljon ponnarilla.

Jalkapöydät

Jalkapöydät ja varpaat palavat auringossa ihan yhtä lailla kuin muukin keho, ja helteellä harvoin pidetään kenkiä, jotka suojaisivat näitä paikkoja. Muista siis rasvata jalat varpaankärkiin asti.

Kädet

Sanotaan, että ikääntyminen näkyy usein ensimmäiseksi käsien ihossa. Koska kädet ovat aina esillä, niille kannattaa antaa erityishuomiota myös auringossa oleskellessa. Sivele aurinkorasvaa myös kämmeniin ja sormiin.

Lähde: Rd.com​​​​​​​

Punkki puri – pitääkö mennä lääkäriin?

Turun yliopiston infektiotautien professori Jarmo Oksi sekä borrelioosin sairastanut Reija Virtanen vierailivat Studio55.fi-ohjelmassa toukokuussa 2016. Mistä tietää, että punkin pureman takia pitää mennä lääkäriin? Miten punkki kuuluu poistaa? Katso video alta.

Punkkien levittämät taudit 25:19

Lue myös:

    Uusimmat