7 faktaa kaurapuurosta – tiesitkö näitä?

Kaurapuuro kuuluu monen arkiaamuun. Terveelliseksi tunnetun arkiaamun pöperön terveyshyötyjä harvemmin kuitenkaan täysin tunnetaan. Tiesitkö näitä seikkoja kaurasta?

1. Kaura on täysjyvää

Kaura on prosessoitu siten, ettei siitä poisteta ravinteikasta lesettä tai itua, joten siitä saa kaikki täysjyvän hyvät puolet.

2. Kaura alentaa kolesterolia

Kauran sisältämää kuitua kutsutaan beetaglukaaniksi. Tutkimusten mukaan kolme grammaa kaurakuitua päivässä, jonka saa noin yhdestä kulhollisesta, auttaa alentamaan kolesterolia.

3. Kaurassa on ainutlaatuisia antioksidantteja

Tiedämme kaikki, että antioksidantit ovat hyväksi. Useimmin kuitenkin kuvittelemme saavamme niitä hedelmistä sekä kasviksista. Myös tuttu kaura on superruokaa, sillä myös siitä saa aimo annoksen antioksidantteja.

4. Kaura suojaa tulehduksilta

Krooninen tulehdus voi aiheuttaa lukuisia terveysongelmia, kuten ylipainoa, syöpää ja sydäntauteja. Tutkimukset osoittavat, että kauran sisältämät antioksidantit voivat vähentää tulehduksia kehossa.

5. Kaura pitää vatsan täynnä

Kauran sisältämä beetaglutaani on kuuluisa siitä, että se pitää verensokerin tasaisena. Annos kaurapuuroa aamun alkajaisiksi auttaa välttämään verensokerin laskua ja nousua. Kaura voi myös tehostaa treeniäsi. Brittiläisen tutkimuksen mukaan kauran nauttiminen kolme tuntia ennen treeniä auttoi parantamaan kestävyyttä.

6. Kaura on hyväksi sydämelle

Lukuisat tutkimukset ovat todistaneet kauran vähentävän riskiä sairastua sydäntauteihin. Vuonna 2003 tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin 10 000 amerikkalaisen ruokavaliota. Niillä, jotka söivät eniten kauraa, noin 21 grammaa päivässä, oli 10-12 prosenttia pienempi riski saada halvauksia tai sydänkohtauksia kuin niillä, jotka söivät kauraa vain viisi grammaa päivässä.

7. Kaura voi alentaa riskiä sairastua syöpään

Amerikan Syöpäyhdistys suosittelee korkeakuituista ruokavaliota syöpäriskin vähentämiseksi – etenkin suolistosyövän. International Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin, että ennen vaihdevuosia runsaasti kuituja syöneillä naisilla riski sairastua rintasyöpään oli vain puolet siitä, mitä naisilla, jotka söivät kuituja vähemmän.

Lähde: Health.com

Lue myös:

    Uusimmat