66-vuotias Kalevi Saukkonen: Tänä vuonna jo 70 maratonilla maaliin asti!

Raisiolainen Kalevi Saukkonen on innokas maratonharrastaja. Kun muiden kohdalla sama termi tarkoittaa muutaman maratonin juoksemista vuosittain, 66-vuotias Saukkonen lähtee maratonille joka viikonloppu. Tällä hetkellä hän on tullut maaliin 1 326 maratonissa, ja aikomuksena on rikkoa 1 600 maratonin raja.

Kalevi Saukkonen vietti viime viikonlopun tavanomaisissa merkeissä. Hän suoriutui maaliin Helsingin Tervasaaressa järjestetyssä hölkkämaratonissa. 42 kilometrin matka taittui hieman reiluun viiteen ja puoleen tuntiin.

– Aikani oli 5.37.03, se on tämän vuoden tasoon nähden yläkanttiin. Kävelin paljon, vajaan puolet matkasta. Pyrähtelin välillä.

Saukkosen maratoninto ei missään nimessä ole hiipumassa. Maailmantilastossa hän komeilee hopeapallilla, sillä vain yksi ihminen on juossut häntä enemmän maratoneja. Saksalainen Horst Preisler on tällä hetkellä ykkösenä, mutta joskus Saukkonen on ollut hänenkin edellään. Suomalainen maratonkuningas aikoo jatkaa harrastustaan vielä vuosia.

– Minulla on sellainen sinikantinen vihko, johon merkitsen kaikki maratonini omalle rivilleen. Siinä on 1 600 riviä, ja tarkoitus olisi saada kaikki rivit täyteen. Kun sain tuhat täyteen, laskin että jos juoksen 50 maratonia vuodessa, siihen kuluu 12 vuotta.

Näin ollen Saukkonen pääsisi tavoitteeseensa vuonna 2016. Silloin hän olisi 73-vuotias. Saukkonen pitää tavoitettaan edelleen realistisena. Hänen tekemäänsä ennätystä, mikä se sitten tuleekaan olemaan, tullaan tuskin koskaan peittoamaan.

Vuosiennätys 76 maratonia!

Maratonpiireissä Saukkonen on saldonsa kanssa pieni julkkis. Ihmiset tulevat mielellään juttelemaan hänelle, ja monet ihmettelevät, voiko lukumäärä pitää paikkansa.

– Usein en viitsi edes sanoa sitä, kun joku kysyy. Sanon vain, että satoja.

Ensimmäisen maratoninsa Saukkonen juoksi vasta 30-vuotiaana. Muutama vuosikymmen taaksepäin maraton ei ollut koko kansan laji, vaan ainoastaan urheilijat juoksivat 42 kilometrin matkoja 50- ja 60-luvuilla. Kun maratonille pääsivät osallistumaan myös tavalliset ihmiset, Saukkonen lähti mukaan.

– Silloin kun olin 30-vuotias, järjestettiin vain kymmenkunta maratonia vuodessa. Kun buumi on kasvanut, osallistumismahdollisuudet ovat parantuneet.

Tänä vuonna hän on juossut jo 70 maratonia ja on siis edellä vuotuisessa aikataulussaan. Päivitettyjen laskelmiensa mukaan Saukkosen tarvitsisi juosta enää 39 maratonia vuodessa päästäkseen tavoitteeseensa. Tämän kalenterivuoden ennätys alkaa olla jo lähellä, aiempi ennätys vuodenvaihteesta toiseen on 73 maratonia.

– Omasta syntymäpäivästäni seuraavaan olen juossut 76 maratonia, olin silloin 64-vuotias.

Juoksusisun salaisuus: kova pää

Suomen lisäksi Saukkonen on juossut maratoneja myös ulkomailla. Maraton-matka on tullut taitettua kaikkiaan 20 eri maassa. Ruotsissa Saukkonen on päässyt maaliin yli sadalla maratonilla.

– En osaa sanoa suosikkireittiä, ja muistotkin alkavat haalistua 20 vuoden takaa. Mutta Lontoon ja Berliinin maratonit ovat olleet mukavia.

Saukkosen henkilökohtainen ennätys 42 kilometrin matkalla on kuitenkin koti-Suomesta. 37-vuotiaana hän juoksi Järvenpäässä maratonin minuutin alle kolmeen tuntiin. Mikä saa Saukkosen jaksamaan 42 kilometrin matkan maaliin saakka? Mies vastaa, että salaisuus on kova pää.

– Pitää vain mennä ja ajatella, että se on maksettu, sitä on suunniteltu ja pitää kiusata järjestäjiä sillä, että pääsen maaliin saakka.

Seuraavan maratonin Saukkonen juoksee tulevana viikonloppuna Helsingin Paloheinässä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja