6 kestävän parisuhteen tuntomerkkiä – pätevätkö nämä sinun suhteeseesi?

Onnellinen ja terve parisuhde ei ole tuurista kiinni, vaan se vaati työtä, kärsivällisyyttä ja kompromisseja molemmilta parisuhteen osapuolilta. Kumppaneilta vaaditaan suhteessa oikeanlaista asennetta ja tekoja, jotta parisuhde voisi kukoistaa vuodesta toiseen.

Suomessa on eronnut viime vuosien aikana vuosittain noin 13 000-14 000 avioparia. Vuonna 2012 avioeroon päättyi 13 040 suhdetta, joka on hieman vähemmän kuin sitä aikaisempana vuonna.

Muun muassa parisuhde- ja perheterapiaa tarjoavan Relationship Australia -nimisen yrityksen toiminnanjohtajan Lyn Fletcherin mukaan avioerot johtuvat usein esimerkiksi kommunikaation puutteesta, lapsiin liittyvistä erimielisyyksistä, uskottomuudesta, tai siitä, että parisuhteen osapuolien päämäärät elämässä muuttuvat.

Vaikka ei ole olemassa onnellisen parisuhteen kaavaa, tietyt elementit parisuhteessa kertovat Fletcherin mukaan siitä, onko suhteella hyvät vai huonot edelletykset jatkua pitkään.

Kommunikointi toimii

Fletcherin mukaan toimiva kommunikointi on ensimmäinen ja tärkein terveen suhteen tuntomerkki. Fletcher ehdottaa, että pariskunta varaisi itselleen säännöllisesti tietyn ajan, jolloin he voivat puhua kahdestaan keskeytyksettä ja ilman muita ihmisiä, myös ilman lapsia. Keskustelun lomassa ei pitäisi vilkuilla televisiota tai selata internetiä, vaan keskittyä pelkästään juttelemiseen.

– On ehdottoman tärkeää puhua asioista. Tämä tarkoittaa myös sitä, että parisuhteessa ei tehdä olettamuksia sen suhteen, mitä toinen ajattelee ja tuntee, vaan oikeasti puhutaan näistä asioista, Fletcher sanoo.

Tunteistaan ja ajatuksistaan täytyy pystyä puhumaan rehellisesti, jotta asioiden vääristeleminen ja valehteleminen ei johtaisi vielä suurempiin ongelmiin ja riitoihin. Tunteistaan kannattaa puhua rehellisesti senkin vuoksi, että niitä on usein mahdotonta peitellä.

– Jos esimerkiksi olet vihainen kumppaniisi, ja sanot hänelle "ei, en ole vihainen", mutta samaan aikaan puret leukojasi yhteen ja olet tulipunainen, niin kehon kielesi kertoo sinusta paljon enemmän kuin sanasi, muistuttaa Fletcher.

Olette toisianne kohtaan kilttejä ja huomaavaisia

Parisuhteessa pienillä ja ystävällisillä teoilla ja eleillä on suuri merkitys. On tärkeää huomioida toinen esimerkiksi muistamalla toiselle tärkeät päivät.

Fletcherin mukaan tämän asian toteutuminen voi olla hankalampaa sellaisessa suhteessa, jossa suhteen toista tai molempia osapuolia on kohdeltu kaltoin edellisissä suhteissa.

Jos kumppanisi on satuttanut itsensä pahasti entisessä suhteessa, vie aikaa ennen kuin hän kykenee laittamaan menneisyytensä sivuun, ja uskaltaa aidosti avautua ja uskoa toisen ihmisen hyviin aikomuksiin.

Kumpikaan ei yritä muuttaa toista

Molempien parisuhteen osapuolien paineet suhteessa vähenevät, kun molemmat hyväksyvät sen, ettei kumppania pidä yrittää muuttaa.

Fletcherin mukaan kaikki yritykset muuttaa omaa kumppania ruokkivat kielteisiä asenteita suhteessa, ja yleensä yritykset epäonnistuvat.

– Kumppanisi on ihminen siinä missä sinäkin, ja toivottavasti pystyt antamaan kumppanisi virheet anteeksi yhtä lailla kuten itsekin toivot saavasi virheesi anteeksi. 

Kummallakaan ei ole vääriä ennakko-odotuksia suhteesta

Fletcherin mukaan toisten ihmisten ennakko-odotukset parisuhteessa ovat liian korkealla. Odotukset voivat perustua fiktionaalisiin suhteisiin, joita olemme seuranneet esimerkiksi elokuvissa, ja jotka eivät oikeasti juuri vastaa todellisuutta.

– Totuus on, että hyvä parisuhde vaatii paljon työtä, se on jatkuvaa neuvottelua ja kompromisseja, sanoo Fletcher.

Flecher sanoo, että ennakko-odotuksista pitäisi päästää irti. Rakkauden ei tarvitse olla tietynlaista. Parisuhteessa pitäisi oppia arvostamaan niitä hyviä asioita, joita kumppani tekee sen sijaan, että pitää näitä asioita itsestäänselvyytenä.

Osaatte selvittää erimielisyydet

Parisuhteessa on vääjäämättä erimielisyyksiä, joten olennaista on se, miten parisuhteen osapuolet osaavat kohdata ja selvittää erimielisyyksensä. Fletcherin mielestä pariskunnan kannattaa yhdessä suunnitella, kuinka riidat ja erimielisyydet selvitetään. 

– Tämä tarkoittaa sitä, että molemmat ovat valmiita myöntämään olevansa väärässä ja valmiita antamaan periksi, kuin myös sopimaan siitä, kuinka riidellään.

Tiimityö, neuvottelut ja kompromissit osa suhdetta

Toimiva parisuhde on rakennettu tiimityön, neuvotteluiden ja kompromissien varaan. Ne eivät vahvista vain suhdetta, vaan myös suhteen molempia osapuolia ihmisinä.

Lue myös:

    Uusimmat