5G tulee vasta kohta käyttöön mutta Oulussa 6G:n tutkimustyö on jo pääsemässä vauhtiin

5G-verkkojen käyttöönotot alkavat käytännössä ensi vuodesta lähtien, mutta Oulussa katseet on suunnattu jo 6G:hen.

Oulun yliopiston vetämä 6G-tutkimus on lähtenyt vauhtiin ekosysteemin kokoamisen käynnistämisellä. Oulun yliopiston johtaman 6GFlagship-tutkimuskokonaisuuden tieteelliset yhteistyökumppanit ovat Aalto-yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. Strateginen kumppani on Oulun yliopiston ja Nokia Bell Labsin muodostama yhteinen Joint Center for Future Connectivity -tutkimuskeskus.

”Ohjelma kasvaa viidellä kuudella strategisella kumppanilla ja 50-100 muulla yhteistyökumppanilla. Kaikki tärkeimmät kansainväliset toimijat kerätään mukaan”, sanoo tutkimusjohtaja, akatemiaprofessori Matti Latva-aho.

6G-lippulaivatutkimuksen rahoituksen suunnitellaan Oulun yliopiston osalta olevan kahdeksan vuoden aikana noin 250 miljoonaa euroa, johon sisältyy yliopiston omaa rahoitusta sekä arvioitu kilpailtu tutkimusrahoitus. Kansallisella tasolla langattoman tietoliikenteen tutkimuksen ja tuotekehityksen laajuuden arvioidaan nousevan useisiin miljardeihin euroihin.

Matka tutkimuksesta valmiisiin verkkoihin on pitkä, ja siksi 6G:n kanssa on oltava liikkeellä jo nyt. 5G-tutkimus alkoi jo vuoden 2010 aikana ja vuonna 2019 tullaan näkemään 5G-verkoissa merkittäviä kaupallisia toteutuksia. 6G-tutkimuksen päätavoitteena on selvittää kuudennen sukupolven vaatimukset. Ennuste on saada 6G käyttöön 2030-luvulla. Tutkimusjakso vie kymmenisen vuotta, ja Suomen Akatemian rahoitus 6GFlagshipille onkin kahdeksan vuoden mittainen.

Oulu on ollut kansainvälinen edelläkävijä aiempien mobiiliverkkosukupolvien kehittäjänä, ja testasi maailman ensimmäisen mannertenvälisen, julkisen 5G-verkkoyhteyden helmikuussa 2018 Etelä-Korean talviolympialaisten yhteydessä.

Rahoitettava 6G-tutkimus keskittyy langattomien järjestelmien tulevaisuuden haasteisiin, kuten tulevaisuuden radio- ja verkkoteknologioihin, niiden vaatimiin keinoälykkäisiin hajautettuihin laskentamenetelmiin sekä näiden mahdollistamien sovellusten kehittämiseen. Tulevaisuuden langattomia teknologioita tarvitaan muun muassa tuotannon automaation, hajautetun energiatuotannon, digitaalisen terveyden ja älykkään liikenteen toteuttamiseen.

6G-tutkimuksen perustana on 5G, ja 5G-testiverkon Oulussa kerrotaan tarjoavan erinomaisen ympäristön yrityksille, jotka kehittävät omia ratkaisujaan ja teknologioitaan siihen liittyen. Testiverkko on luonnollisesti myös pohja ja ydin 6G-tutkimuksessa.

Ekosysteemiin kerätään yhteistyökumppaneiksi merkittäviä isoja kansainvälisiä toimijoita sekä pienempiä yrityksiä. Suurilla yrityksillä on omat testiverkostot ja -resurssit, mutta niiden kerrotaan hyötyvän siitä, kun ne näkevät, mitä pienemmät huippuyritykset tekevät omien teknologisten innovaatioidensa ympärillä. Pienemmille yrityksille tutkimusekosysteemi taas tarjoaa kustannustehokkaan keinon päästä mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat