50 miljardin varallisuudesta vastaava kiinteistösijoitusjohtaja Brexitistä: "Paniikkinappulaa ei tarvitse painaa"

Theresa May: Brexit-sopimus on kättemme ulottuvilla 2:36

Aberdeen Standars Investmentsin kiinteistösijoituksista vastaava johtaja Pertti Vanhanen sanoo MTV Uutisten haastattelussa, ettei hän usko Brexitillä olevan vaikutusta Suomen ja Pohjoismaiden kiinteistömarkkinaan tai korkotasoon.

Video: Britannian pääministeri Theresa May piti marraskuun lopulla tiedotustilaisuuden Brexitistä.

Vanhasen mukaan Suomessa kiinteistömarkkinatilanteeseen vaikuttavat Brexitiä enemmän yleinen taloustilanne ja viennin kehittyminen.

– Tällä hetkellä pohjoismaiset kiinteistösijoitusmarkkinat ovat hyvin vahvat. Vienti toimii yllättävän hyvin ja paljon positiivisia asioita on tapahtunut, brittiläisen sijoitusyhtiön kiinteistösijoituksista vastaava johtaja Pertti Vanhanen sanoo.

Eripurainen brittiparlamentti äänestää ensi viikolla hallituksensa ja EU-komission neuvotteleman erosopimuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

– Toivottavasti päästään etenemään niin, ettei Brexitillä ole suuria vaikutuksia Suomen kansantalouteen ja kiinteistömarkkinoihin.

Äkkiero näkyisi Britannian taloudessa

Valtavasta 50 miljardin kiinteistösijoitusvarallisuudesta vastaava Vanhanen seuraa Brexit-käänteitä ja Englannin keskuspankin tuoreita ennusteita herkällä korvalla Britanniasta, jonne hän maksaa nykyisin myös veronsa.

Britannia varautuu talouspudotukseen ja asiantuntijoiden mukaan maan talous voisi laskea jopa 10 prosenttia tulevien vuosien aikana, jos maa lähtee EU:sta ilman erosopimusta.

– Jos kansantalous lähtee sakkaamaan, niin kiinteistömarkkina lähtee sakkaamaan pienellä viiveellä. Kyllä sillä on selkeät heijastukset ja ehkä nopeastikin, Vanhanen sanoo.

Toistaiseksi Brexit-riski on näkynyt Vanhasen mukaan Britannian kiinteistömarkkinoilla lähinnä siinä, että kalliiden asuntojen kaupaksi saamisesta on tullut vaikeampaa.

– Meillä kiinteistösijoituksessa tämä ei ole merkinnyt kovinkaan paljoa. Eli ne, jotka sijoittavat vieraalla valuutalla, Yhdysvaltain dollareilla tai euroilla Britanniaan, heille tämä on ollut edullinen ostomahdollisuus, jos he uskotavat pitkäjänteisesti Lontooseen ja Britannian talouteen. Mutta jos he sijoittavat ulospäin, se on ollut hyvin hankalaa ja sitä on tapahtunut hyvin vähän, Vanhanen sanoo.

Kiinteistöpuolella sijoitukset pitkäjänteisempiä

Euroopan keskuspankin laskelmien mukaan sopimukseton "no deal" -tila tuntuisi voimakkaasti etenkin Britannian kiinteistömarkkinoilla.

Pahimmassa skenaarioissa, eli erossa ilman erosopimusta, asuntojen hintojen odotetaan putoavan jopa 30 ja liikekiinteistöjen 48 prosenttia.

– Kyllä siihenkin pitää varautua, että varsinkin niin sanotuissa likvideissä sijoituksissa tulisi jotain pysähdyksiä ja muita haasteita. Kiinteistöpuolella sijoitukset ovat yleensä pitkäjänteisempiä.

Epävarmuus jatkuu aina maaliskuuhun 2019. Silloin brexit-sopimus pitäisi olla neuvoteltuna.

– Mutta mitään isompaa paniikkinappulaa ei tarvitse painaa. Keep calm and carry on, Vanhanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat