50 erotarinaa opetti, miten ei kannata erota – "Pahinta on jäädä kiinni vihaan"

Lifestyle-kirjailija Heli Thorén oppi, että erotilanteessa vihantunteet ovat täysin sallittuja, mutta niihin ei saa jäädä kiinni.

Kirjailija-toimittaja Heli Thorén, 34, haastatteli viittäkymmentä eri-ikäistä eronnutta naista ja miestä tutkiakseen eroa laajemmin tulevaa, varsin omakohtaista kirjaansa varten.

Se kokemus opetti, että ne henkilöt, jotka sanoivat, ettei eroaminen ollut tuntunut missään, eivät olleet vielä päässeet käsittelemisvaiheeseen.

–  Ero on todella iso kriisin paikka, kaikille, Thorén muistuttaa.

Ja se on myös kriisin paikka molemmille osapuolille.

– Ne pienuuden, yksinäisyyden, hylkäämisen tunteet saattoivat olla molemmilla –  sekä jättäjällä että jätetyllä. Vaikka esimerkiksi minä olin se, joka sanoi ääneen, että nyt erotaan, olen silti tuntenut oloni todella jätetyksi. Se rooli vaihtelee.

Pitkän, lähes 14 vuoden pituisen avioliiton taakseen jättänyt Thorén kuvaa saaneensa tarinoiden kautta rohkeutta kirjoittaa omakohtaisen Ehjäksi-teoksen hyvästä eroamisesta.

Tarinat ennen kaikkea opettivat, miten voi erota huonosti.

–  Se, että jäät kiinni vihaan, Thorén kuvailee.

–  Moni oli todella vihainen entiselle kumppanilleen vielä vuosienkin jälkeen. Osa ei ollut edes nähnyt ex-kumppaniaan vuosiin, vaikka heillä oli yhteisiä lapsia. Lapset vain haettiin tarhasta eri aikaan ja asiointi tapahtui ainoastaan sähköpostiviesteillä. Se tuntuu todella surulliselta.

Thorén uskoo, että viha on myös irti päästävä voima, joka kuuluu eittämättä eroon, mutta siihen tunteeseen ei saisi jäädä kiinni.

–  Kun olet kiinni vihassa, mustaat ennen kaikkea omaa elämääsi.

Uuteen suhteeseen ajaudutaan liian nopeasti

Thorén pisti myös merkille, että monet vastikään eronneet saattoivat ajautua todella nopeasti uuteen suhteeseen.

–  Se johtuu siitä, ettei ole uskallettu käsitellä siinä välissä, mikä meni vikaan ensimmäisessä erossa, Thorén kuvaa.

Suhteet eivät kuitenkaan kestäneet, vaan ne päättyivät – jälleen – eroon.

Uusissa suhteissa saattoi myös toistua samat teemat ja virheet, kuten aiemmassakin.

–  Sen huomasi itsekin, kun lähti eron jälkeen yöelämään, että veti puoleensa tasan sellaisia ihmisiä, kenen kanssa ei olisi kannattanut edes aloittaa parisuhdetta – enkä onneksi aloittanut. Vedin puoleeni itsevarmoilta vaikuttavia, pelimiestyyppisiä miehiä, Thorén muistelee.

– Siksi kannattaa malttaa olla yksin, muuten –  etenkin alussa –  on sokea. Vaikka sellaisen ihmisen kanssa tuntuisi todella hyvältä olla, sisällä on edelleen aukkoja, jotka pitää osata täyttää ensin itse ennen kuin aloittaa uuden suhteen.

Katso Heli Thorénin haastattelu:

Korjaus 29.9.2015 klo 13.03: Avioliiton pituus korjattu.

Lue myös:

    Uusimmat