5-vuotias amerikkalaistyttö valitteli pahaa päänsärkyä – kuoli kuukausi myöhemmin koronaviruksen aiheuttamaan harvinaiseen komplikaatioon

Ensimmäisen koronaan kuollut lapsi Michiganissa - vanhemman tunteikas haastattelu 0:54
5-vuotiaan Skylarin vanhemmat kertovat tunteikkaassa haastattelussa, miksi heidän ainut lapsensa ei kuollut turhaan.

Detroitissa asuva yhdysvaltalaispariskunta menetti ainoan lapsensa koronavirukselle. Virusinfektio aiheutti 5-vuotiaalle tytölle harvinaisen aivokomplikaation.

Kuukausi sitten 5-vuotias Skylar Herbert alkoi kärsiä pahasta päänsärystä, joka ei helpottanut lääkityksestä huolimatta. 

– Hän itki koko yön ja sanoi, ettei päänsärky mene pois, Skylarin äiti LaVondria Herbert kertoo The Detroit Newsille.

Vanhemmat veivät lapsen päivystykseen, jossa hänelle tehtiin positiiviseksi osoittautunut koronatesti. Perhe ei ymmärrä, mistä Skylar on voinut tartunnan saada. Tyttö oli ollut kotona viikkoja ennen sairastumistaan eikä hänellä ollut aiempia terveysongelmia. 

Toinen koronaviruksen aiheuttama aivokomplikaatio Detroitissa

Aluksi covid-19-tauti oli aiheuttanut Skylarilla päänsäryn lisäksi lievää kuumetta. Pian taudin varmentamisen jälkeen tytön vointi huononi. Päänsärky paheni ja lapsi alkoi oksennella. Sitten Skylar sai kohtauksen.

Tutkimuksissa selvisi, että koronavirus oli aiheuttanut Skylarille meningoenkefaliitin, aivojen ja aivokalvojen tulehduksen. 

Kyseessä on toinen Detroitissa sattunut koronatapaus, jossa virus on aiheuttanut harvinaisen aivotulehduksen. Maaliskuun lopussa julkaistussa tapausraportissa kerrottiin 58-vuotiaasta koronatartunnan saaneesta naispotilaasta, jolla todettiin enkefaliitti. Myös Japanissa yhdellä koronapotilaalla on raportoitu olevan aivotulehdus.

Lääkärit alkoivat hoitaa Skylaria sairaalassa. Aluksi lapsi osoitti toipumisen merkkejä, mutta pian hänen kuntonsa romahti. Koronaviruksen aiheuttama komplikaatio oli saanut lapsen aivot turpoamaan sekä vaurioittanut tämän otsalohkoa, vanhemmat kertovat. Skylar kytkettiin hengityslaitteeseen.

Vanhemmat päättivät irrottaa lapsensa elämää ylläpitävistä koneista

Skylar eli hengityslaitteen turvin kahden viikon ajan ennen kuolemaansa.

– Päätimme irrottaa hänet hengityslaitteista, koska hänen vointinsa ei parantunut. Lääkärit kertoivat olevan mahdollista, että hän oli aivokuollut. Tiesimme, ettei hän tulisi takaisin luoksemme, LaVondria sanoo The Detroit Newsille.

Skylar on ensimmäinen Michiganin osavaltiossa koronaan kuollut lapsi. Huhtikuun 21. päivään mennessä Yhdysvalloissa on varmistettu lähes 793 000 koronatapausta ja yli 42 500 koronaan liittyvää kuolemaa. Erityisen suurta kuolleisuus on mustan väestön keskuudessa, johon Herbertinkin perhe kuuluu. 

Lue myös:

    Uusimmat