5 vinkkiä: Suklaapatukkaa ja sipsejä voikin nauttia terveellisemmin

Elämässä on päiviä, jolloin aika ei tunnu riittävän edes kunnolla syömiseen. Tällaisia tilanteita on syytä ennakoida ja valmistaa, vaikka edellisenä päivänä itselleen ravitsevia välipaloja.

1. Suklainen patukka

3.5 dl riisimuroja
2.5 dl kaurahiutaleita
1 dl pilkottuja manteleita
½ dl vehnänalkioita
2 rkl kookoshiutaleita
2 rkl pellavansiemeniä
½ dl tummaa makusiirappia
3 rkl maapähkinävoita
1 rkl fariinisokeria
1 tl vaniljauutetta
½ tl kanelia
0.8 dl tummaa suklaata hippuina
Hieman suolaa

Lämmitä uuni 180 asteiseksi ja voitele valmiiksi uunivuoka. Laita riisimurot, kaurahiutaleet, mantelit, vehnänalkiot, kookoshiutaleet sekä pellavansiemenet uuninkestävään vuokaan. Sekoita ainekset keskenään ja levitä tasaisesti. Paista näitä herkkuja uunissa noin 12 minuuttia. Siirrä sekoitus sen jälkeen viilentymään. Seuraavaksi sekoita ja lämmitä tummaa siirappia, maapähkinävoita, fariinisokeria, vaniljauutetta, kanelia ja suolaa keskikokoisessa kattilassa. Sekoita seosta kunnes fariinisokeri on muuttanut muotoaan nestemäiseksi.

Nosta kattila pois lämmöltä ja yhdistä siihen kuivat ainekset. Levitä ainekset uunipellille. Yhdistelmän ollessa vielä hiukan lämmin voit ripotella suklaahiput seoksen päälle. Laita uuniin muutamaksi minuutiksi. Tässä ajassa hippujen kuuluu sulaa ja annoksen voi sen jälkeen ottaa pois uunista. Levitä suklaa tasaisesti ja anna viilentyä noin kymmenen minuuttia. Laita annos sitten jääkaappiin noin 30 minuutiksi. Tämän jälkeen voit leikata tuotoksesta mieleisiä palasia.

2. Bataattisipsejä

Useimmat tykkäävät napostella välipalaksi sipsejä. Sipsien tilalle on kuitenkin parempi ja terveellisempi vaihtoehto nimittäin bataattisipsit. Näitä kyseisiä sipsejä on myös helppo tehdä kotona ja ottaa mukaan, vaikka töihin tai pitkälle ajomatkalle.

1 kpl bataatti

2 rkl öljyä

½ tl paprikamaustetta

Ripaus suolaa

Aseta uuni 190 asteiseksi. Pilko bataatista hyvin ohuita suikaleita ja asettele ne suureen kulhoon. Lisää kulhoon öljy, suola ja paprikamauste. Sekoita hyvin ja annostele siivut uunipellille ja paista noin 12 minuuttia. Bataattisipsien kulmien kuuluu hieman käpristyä ja muuttua rusehtavammaksi.

3. Mausteiset kaneliset popcornit

Mausteiset kaneliset popcornit on helppo valmistaa kattilassa perinteisistä maissijyvistä tai hyödyntää esimerkiksi valmispusseja. Popcornit maistuvat parhaiten heti valmistumisen jälkeen, mutta niitä voi myös nauttia myöhemminkin.

1 rkl sokeria

ripaus suolaa

ripaus kanelia

1 dl perinteisiä maissijyviä

3 rkl sulatettua voita

1 rkl chiliöljyä

Sekoita sokeri, suola ja kaneli keskenään. Valmista popcornit ja yhdistele samalla voi ja chiliöljy pienessä kulhossa. Ripottele öljyseos ja kuivista aineksista tehty seos valmiiden popcornien päälle.

4. Kasviksia ja hummusta

Viikon aikana on takuulla päiviä, jotka ovat kiireellisempiä kuin toiset. Ennakoidakseen tulevat kiireet kannattaa valmistaa hummusta ja ostaa sen kaveriksi esimerkiksi kurkkua ja porkkanaa. Hummus säilyy jääkaapissa jopa viikon, joten sitä pystyy syömään useaan otteeseen.

1 säilykepurkki kikherneitä

1 sipuli

Yhden sitruunan mehu

½ dl tahinia (seesaminsiemenistä tehty tahna)

½ dl vettä

1 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa

Huuhtele kikherneet. Laita kaikki ainesosat tehosekoittimeen ja anna rakenteen muuttua sileäksi. Voit tarvittaessa lisätä vettä vähän kerrallaan, jos rakenne tuntuu turhan paksulta.

5. Supervälipala

2 dl suolapähkinöitä

1 dl paahdettuja manteleita

1 dl paahdettuja cashewpähkinöitä

1 dl hippu tummaa suklaata

1 dl kuivattuja mustikoita

1 dl kuivattuja kirsikoita

½ dl inkiväärilastuja

½ dl kookoslastuja

Sekoita ainekset keskenään ja nauti kiireen keskellä.

Lähde: Chow

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat