5 varmaa vinkkiä: Näin voit vihdoinkin lakata murehtimasta!

Älä makaa öisin ajattelemalla asuntolainan koronnousuja, rahahuolia tai lastesi terveyttä. Sen sijaan, että antaisit murehtimisen nujertaa mielesi, tee asialle jotain.

Pelkäätkö sairastuvasi vaaralliseen tautiin tai yllättäviä rahahuolia? Elämä on ylä- ja alamäkiä, mutta niistä etukäteen huolehtiminen on turhaa ja energiaa vievää touhua.

Pelkäätkö saavasi potkut?

Mikäli sinulla ei ole varsinaista syytä olla huolissasi työtilanteestasi, mutta murehdit sitä silti, yritä rauhoitella itseäsi pysyttelemällä tilanteen tasalla – ota esimerkiksi selvää firmanne taloustilanteesta. Tai miksi et sopisi tapaamista pomosi kanssa ja puhuisi asiasta hänen kanssaan suoraan?

Säästä pieni rahasumma kuukausittain, joten jos kauhuskenaariosi joskus toteutuu, et jää tyhjän päälle. Vaikka työpaikkasi menettäminen ei ole oikeasti realistista, säästämäsi raha rauhoittaa hermojasi.

Pelkäätkö lastesi puolesta?

Koska rakastat lapsiasi niin paljon, olet heistä luonnollisesti myös huolissasi. Jos kuitenkin valvot öitäsi sen takia, on tilanne mennyt liian pitkälle.

Oletko ihminen, joka on tottunut pitämään kaikki langat käsissään? Sinun on yksinkertaisesti vain hyväksyttävä, että tälle asialle sinä et voi mitään. Voit toki pukea heidät lämpimästi, huolehtia kotiintuloajoista ja pitää kiinni karkkipäivistä, mutta ylisuojelemalla lapsiasi aiheutat heille enemmän haittaa kuin hyötyä.

Pyri rakentamaan mahdollisimman hyvä luottamussuhde lapsiisi, jotta he voivat kertoa sinulle, jos jokin on hätänä. Jatkuva panikointi ja rajoittaminen todennäköisesti vaikuttavat väleihinne aivan päinvastaisesti. Normaalit rajat ja neuvot ovat tietenkin hyväksi pienokaisellesi, mutta varo, ettei se mene yli.

Terrorismin, luonnonkatastrofien ja muiden suurtuhojen pelko

Uutisten katsominen voi ahdistaa, sillä siellä harvoin kerrotaan mitään positiivista. Kuvia terroristihyökkäyksistä, sodista, luonnonkatastrofeista ja nälänhädästä välittyy olohuoneisiimme päivittäin, mikä väistämättä vaikuttaa meihin jollain tapaa.

Jos huomaat olevasi niin peloissasi, että se vaikuttaa päivittäiseen elämääsi, on asialle aika tehdä jotain. Sen sijaan, että ajattelet luonnonkatastrofin tai sodan mahdollisuutta, ajattele sen todennäköisyyttä. Luota faktoihin, älä mielikuviin.

Myös peloistasi puhuminen auttaa, oli keskusteluseura sitten ammattiapua tai ystävien tarjoamaa tukea.

Huolehditko terveydestäsi?

Iän karttuessa on väistämätöntä, että löydät kivistäviä kohtia ja muita vaivoja kehostasi. Hilseilevä päänahka ja ajoittaiset vatsavaivat eivät kuitenkaan tarkoita automaattisesti, että olet kuolemansairas.

Jos olet huolissasi terveydestäsi, käy kunnollisessa lääkärintarkastuksessa, jossa sinut tutkitaan perinpohjaisesti. Se voi tuntua rahapussissasi, mutta on sen arvoista, jos oikeasti pelkäät jonkin olevan vialla.

Mitä tahansa teetkin, älä etsi Internetistä vastauksia oireisiisi – se, jos mikä, kasvattaa pelkojasi. Netti kun on pullollaan erilaisia diagnooseja ja väärää tietoa.

Rahahuolia?

Ovatko laskut jääneet maksamatta ja raha-asiat sotkussa? Jos näin on päässyt käymään, ei tilanne ole välttämättä niin toivoton, kuin miltä se näyttää. Ota selvää kuntasi talousneuvonnasta, jonne pääsee jo pienempienkin maksuongelmien takia.

Jos taasen tilanteesi on hyvä, mutta hätäilet silti, auttaa säästösuunnitelma tilannettasi paljon. Jos sinulla on muutama tonni ylimääräistä säästötilillä, olet huomattavasti varautuneempi elämän tuomiin takaiskuihin, kuten putkirikkoihin ja äkillisiin sairastumisiin.

Kuvat: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat