5 asiaa, jotka eivät kuulu sänkyysi

Jos haluat taata itsellesi hyvät yöunet, kannattaa makuuhuone rauhoittaa. Lue vinkit!

Täydelliset unet vaativat viileää, pimeää ja hiljaista makuuhuonetta sekä todellista hengähdystaukoa makuuhuoneen ulkopuolisesta, hektisestä elämästä.

On kourallinen asioita, joita ihannemakuuhuoneesta ei löydy. Lue, mitkä asiat kannattaa pitää poissa sängystä tai parhaassa tapauksessa koko makuuhuoneesta.

1. Puhelimesi

Puhelimen pitämiseen makuuhuoneessa on monen monta selitystä: käytät sitä herätyskellona, pelkäät, ettet muutoin kuule tärkeää puhelua tai rakastat selata Instagramia juuri ennen unia. Mutta syitä, miksi puhelin kannattaa pitää pois sängystä, on yhtä monia. Aina kun puhelimesi piippaa tai värisee, häiriintyvät unesi. Jopa puhelimesi valo voi aiheuttaa ongelmia: keinotekoinen, sininen valo herättelee aivoja ja aiheuttaa ongelmia elimistön kyvyssä tuottaa unta edistävää hormonia, melatoniinia. Siksi nukahtaminen on vaikeampaa, jos käytät puhelinta liian lähellä nukkumaanmenoaikaa. Jätä se toiseen huoneeseen, vaikka lentokonetilaan, ja laita herätyskellon äänet täysille.

2. Työt

Ensinnäkin, jos teet töitä kannettavan tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen kanssa, niiden valo ärsyttää sinua kohdassa 1 mainitulla tavalla. Mutta lisäksi unen valtakuntasi muuttaminen toimistoksi totuttaa aivosi olettamaan, että työskentelet makuuhuoneessa, vaikka aivot pitäisi totuttaa odottamaan siellä unta.

3. Lemmikit

Monet lemmikinomistajat haluavat halia karvaisia ystäviään nukkumaan mennessäkin, mutta sängyn jakaminen lemmikin kanssa ei yöuniasi paranna. Joka kerta, kun eläin liikkuu tai maukuu, saatat herätä. Erään vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan noin 30 prosenttia lemmikkinsä kanssa sängyn jakavista ihmisistä kertoi heräävänsä ainakin kerran yössä. Lisäksi lemmikit tuovat sänkyyn mukanaan pölyä, siitepölyä ja hilsettä, mikä voi aiheuttaa allergisia reaktioita.

4. Ruoka

Aamiainen vuoteessa kuulostaa ylelliseltä, mutta ruoanmurut sängyssä eivät. Jo pelkistä hygieniasyistä ruoka ei kuulu makuuhuoneeseen. Mutta eipä ruoasta ole sängyssä apua iltarutiiniesi ylläpidossakaan. Unohda siis ruokailu sängyssä ja pidä makuuhuone paikkana, jonka pyhität levolle.

5. Kirjat

Yllättävää kyllä, kirjojakin kannattaa lukea mieluummin sohvannurkassa kuin sängyssä ennen nukkumaanmenoa. Uniasiantuntijoiden mukaan makuuhuone on varattu vain nukkumiselle ja seksille, joten edes kirjoille ei ole siellä sijaa.

Jos luet silmäkulmat kostuttavaa romaania, hurjaa jännäriä tai muuta liian stimuloivaa, piristyt ennemmin kuin rauhoitut. Nukkumaanmeno vain viivästyy, kun et malta olla lukematta seuraavaa lukua – ja taas seuraavaa. Jännittävät, tunteelliset tai älyllisesti vaativat puuhat, mukaan lukien lukeminen, voivat johtaa huonoihin yöuniin. Kevyt lueskelu ennen nukkumaanmenoa voi toki rentouttaa ennen nukkumaanmenoa, mutta tee se makuuhuoneen ulkopuolella.

Lue myös:

    Uusimmat