Jyrki Sukula pitää viinitilaa ennätyshelteistä kärsivässä Italiassa: "Sato on aika minimaalinen" – monet riisinviljelijät siirtyneet maissiin, kun vesi ei riitä

5:26
Ravintoloitsija Jyrki Sukula on asunut ja viljellyt viiniä Italian Piemontessa 15 vuotta.

Italiassa, kuten muuallakin Etelä- ja Keski-Euroopassa, kärsitään yhä ankarista helteistä, kuivuudesta ja maastopaloista. Ravintoloitsija Jyrki Sukula on kokenut poikkeuksellisen kesän paikan päältä.

Jyrki Sukula on asunut vaimonsa kanssa viinitilallaan Italian Piemontessa 15 vuotta. Vaikka kuivuus ei tee viinisadollekaan hyvää, on Sukulan mukaan kuumuus kaikista pahinta.

– Lämpötilat ovat pyörineet 35–40 asteen tuntumassa. Vaikka alueella kauan asuneena onkin tottunut lämpöön, niin tuntuu kyllä tukalalta, Sukula kertoo.

– Näyttää siltä, että sato on aika minimaalinen.

Sukulan mukaan edellisenä talvena ei juuri satanut, ja siksi maaseutu kärsii kuivuudesta. 

– Kun talvella ei tullut lunta, niin Alpeille ei tullut lunta, joten riisin idättämiseen ei riittänyt Piemontessa vettä. Siellä on otettu muita kasveja kasvatukseen, kuten maissia. Selvää on, että se vaikuttaa jokapäiväiseen elämään.

Italia on kärsinyt ennätyspitkistä hellejaksoista, ja Sukulan mukaan kuumuus koettelee etenkin vanhemman väestön terveyttä.

 Italiassa on ollut kesän mittaan myös satoja maastopaloja, mutta ei Piemonten alueella.

– En pelkää paloja. Ilmaston puolesta pitää tehdä pitkäjänteisesti töidä eikä viinitilan kuivuudesta nyt pidä tehdä sen suurempaa kriisiä, vaikka se sellainen onkin, Sukula kertoo.

Hän kokee, että tilanne koettelee erityisesti ruoantuotantoa ja tavallisia ihmisiä, jotka kärsivät kuumuudesta. 

– Kyllä ihmiset pystyvät elämään ilman viiniä, mutta ruoka ratkaisee. Kyllä ne huolet ovat muualla kuin meikäläisen viineissä, Sukula tiivistää.

Katso Jyrki Sukulan koko haastattelu ylläolevalta videolta.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja