45 minuuttia: Suomen verottajasta valitettiin ensi kertaa EU-komissioon

Kilpailijoita kismittävät toistamiseen saneeratun kuljetusyrityksen anteeksi saamat verovelat.

Kuljetusyritys Teljän kuljetuksen yrityssaneerauksesta ja erityisesti verottajan toiminnasta siinä on nyt valitettu EU-komissioon. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomen verottajan toimista valitetaan komissioon saakka. Komission käsittelystä on tulossa merkittävä ennakkopäätös koskien verottajan toimintaa yrityssaneerauksissa.

Saneerauksesta kanteli komissioon Teljän kuljetuksen kuusi kilpailijaa; Haanpaa, RL-Trans, Kiitosimeon, Powder-Trans, kuljetusliike Ilkka Huttunen ja Laukaan Rahtiautot. Teljän kuljetuksella ja komissioon kannelleilla kuljetusyrityksillä on alalla 70-80 prosentin markkinaosuus.

Kantelun syy on viime syksynä Satakunnan käräjäoikeudessa hyväksytty yrityssaneeraus, joka oli Teljän kuljetukselle jo toinen.

Kantelun valmistelusta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Viime syksynä hyväksytyssä saneerausohjelmassa Teljän kuljetuksen velkojen määräksi kerrotaan yli 9 miljoonaa euroa. Näistä reilut 8 miljoonaa euroa oli velkaa verottajalle. Hyväksytyn maksuohjelman kautta verottaja on saamassa velastaan takaisin noin 4 miljoonaa euroa. Samalla verottajalta jää noin 4 miljoonan euron verovelat saamatta.

Yksi maksaa verot, toinen saa ne anteeksi

Kilpailijat katsovat, että verottaja tuki saneerauksen yhteydessä yksittäistä kuljetusyritystä tavalla, joka täyttää Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107:n artiklan mukaisen kielletyn valtiontuen määritelmän.

Kilpailijoiden tekemän valituksen mukaan verottajan toiminnassa on useita kyseenalaisia asioita. Kantelussa ihmetellään, miksi verottaja antoi velkojen kerääntyä miljoonien eurojen suuruisiksi sen sijaan että olisi hakenut yrityksen aiemmin konkurssiin. Kantelun mukaan verottaja olisi saanut konkurssissa enemmän rahaa kuin saneerauksessa. Kantelijoita kummastuttaa, miksi verottaja päävelkojana ylipäätään hyväksyi yrityksen saneeraukseen.

Saneerausohjelman laatukaan ei kantelijoita tyydytä. Katsotaan, ettei ohjelma sisällä mitään suunnitelmia Teljän kuljetuksen toiminnan tervehdyttämisestä. Ohjelma keskittyy kantelijoiden mukaan vain velkojen leikkaamiseen.

Teljän kuljetuksen toimitusjohtaja ei halunnut kommentoida saneerausta tai siitä tehtyjä valituksia 45 minuuttia -ohjelmalle.

Komissio ja hovioikeus ratkaisevat valitukset

Pääsyy kanteluun on kuitenkin se, etteivät kilpailijat pidä reiluna sitä, että verottaja antaa yhdelle yritykselle anteeksi puolet mittavista veroveloista kun muut joutuvat maksamaan verot.

Suomen kuljetus ja logistiikka SKAL ry. on valittanut Teljän kuljetuksen yrityssaneerauspäätöksestä hovioikeuteen. Samasta saneerauspäätöksestä on siis käynnissä valitusprosessi sekä hovioikeudessa että EU-komissiossa.

– Kilpailuetu syntyy siitä, että verottaja on antanut tappiollisen toiminnan jatkua ja yritys on pystynyt toimimaan alle todellisten kustannusten, sanoo toimitusjohtaja Iiro Lehtonen SKAL ry:stä.

Komissioon kannelleet kilpailijat toivovat, että kaikilla olisi kuljetusalalla samat säännöt.

– Toivomme, että joko liiketoiminta Teljässä tervehtyisi, mitä se ei edellisen saneerauksen jäljiltä tehnyt. Tai sitten yritys häviää ja kuljetustoiminnat siirtyvät kilpailijoille, mukaan lukien meille, Haanpaa Oy:n toimitusjohtaja Vesa Itkonen sanoo.

Haanpaa on yksi komissioon valittaneista yrityksistä. Mikäli komissio asettuisi kantelijoiden kannalle, se katsoisi valtion myöntäneen Teljän kuljetukselle kiellettyä valtiontukea. Tällöin komissio voisi velvoittaa Teljän kuljetuksen maksamaan saamansa kilpailuedun takaisin. Kysymys on miljoonista euroista.

Vaasan hovioikeus ratkaisee käsittelyssään lähinnä sen, oliko Satakunnan käräjäoikeuden päätös saneerausohjelman vahvistamisesta oikea. Mikäli hovioikeus katsoisi, että saneerauspäätös pysyy ennallaan, se tarkoittaisi, että Teljän kuljetuksen ei tarvitsisi maksaa verottajalle enää mitään lisää.

Mikäli komission ja hovioikeuden päätökset olisivat tällaiset, jouduttaisiin asiaa vielä selvittämään uusissa oikeuskäsittelyissä.

Verottaja ei tutki kilpailutilannetta

Verottaja toteaa, ettei se voi kommentoida yksittäistä saneerausta lainkaan. Verottaja ei kuitenkaan ota ratkaisussaan huomioon alan yleistä kilpailutilannetta.

– Laki ei säädä mitään siitä, miten yrityssaneeraus vaikuttaa kilpailutilanteeseen toimialalla. Se mitä me huomioimme ovat ne esteet, jotka menettelylle on, ylitarkastaja Jussi Tuominen verohallinnosta.

Esteitä yrityssaneeraukselle voisivat olla yritykselle saneeraushakemuksen jälkeen syntynyt uusi verovelka, puutteet yrityksen kirjanpidossa ja yrityksen varattomuus.

Yrityssaneerausten määrä kasvoi vuonna 2009 yli viidensadan. 2000-luvun alun taloudellisesti vakaampina vuosina yrityssaneerauksia oli noin 300 vuodessa. Verottaja arvioi, että vuosittain jää saamatta noin 20 miljoonaa euroa veroja yrityssaneerausten vuoksi.

Kaikkiaan maksamattomien verojen määrä on kasvanut Suomessa yli neljään miljardiin euroon.

– Siitä summasta noin 40 prosenttia on arvonlisäveroa, ennakonpidätyksiä ja sosiaaliturvamaksuja noin 20 prosenttia. Melkein kaikki muu on ennakko- ja jäännösveroja, Tuominen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat