44-vuotias "nääntyi kuoliaaksi" lihavuusleikkauksen vuoksi – painoi lopulta vain noin 30 kiloa

7:20
Lihava ei laihdu syyllistämällä – ”’Syö vähemmän ja liiku enemmän’ yhtä tyhmä ohje kuin käskisi masentunutta ryhdistäytymään”

146 kiloa painanut Kimberley toivoi lihavuusleikkauksesta apua itselleen. Perheen mukaan leikkaus aiheutti kuitenkin selittämättömiä kipuja ja aliravitsemustilan, joka vei Kimberleyn hengen.

Kimberley Wall, 44, oli ensin onnellinen painonpudotuksestaan. Lopulta aliravitsemus kuitenkin tappoi hänet, kertoo Mirror.

Pelkäsi, että kuolisi ilman leikkausta

Aiemmin Kimberley painoi 146 kiloa. Hän kävi vuonna 2008 lihavuusleikkauksessa ja hänelle tehtiin vatsalaukun ohitus. Kimberley pelkäsi, että ilman leikkausta hän kuolisi ylipainonsa vuoksi.

Leikkaus olikin aluksi menestyksekäs. Kymmenen vuoden ajan Kimberleyn paino kuitenkin putosi putoamistaan. Hänellä oli vaikeuksia syödä ja Kimberley kykeni nauttimaan kerralla vain kaksi suullista ruokaa. Syöminen aiheutti vaikeita kipuja.

Lopulta Kimberley painoi enää noin 30 kiloa. Hän ei jaksanut kävellä tai nousta sängystä.

Kimberley menehtyi aliravitsemuksen aiheuttamaan sydämenpysähdykseen syksyllä 2018.

Leikkaus ei virheellinen, mutta komplikaatiot todellisia

Syksyllä 2019 kuolemansyyntutkijan raportti paljasti, että vaikka itse lihavuusleikkauksessa ei ollut tapahtunut virhettä, Kimberley kuoli sen aiheuttamiin pitkäaikaisiin komplikaatioihin.

Kimberley. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Kuolemansyytutkija Matthew Coxin mukaan Kimberleyn kokemat ongelmat ovat harvinaisia. Coxin mukaan Kimberley kärsi ongelmien vuoksi ahdistuksesta ja masennuksesta, mikä osaltaan pahensi syömisvaikeuksia. 

Naista oli yritetty auttaa lääkäreiden toimesta useita kertoja. Hänelle oli jo varattu aika erikoislääkärin puheille, mutta Kimberley menehtyi ennen varattua aikaa.

– Minulle on selvää, että hänen ongelmiensa juurisyytä tutkittiin perinpohjaisesti vuosien varrella, Cox toteaa.

Terveyskirjaston mukaan mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen voi esiintyä liian nopean syömisen aiheuttamaa oksentelua sekä ravitsemushäiriöitä, tavallisimmin B12-vitamiinin ja D-vitamiinin puutosta. Puutoksia voi estää vitamiinivalmisteilla. Onnistunut leikkaus kuitenkin parantaa hyvinvointia ja terveyttä usein huomattavasti.

Kipujen syy ei selvinnyt

Äiti Muriel Stephensonin mukaan Kimberley ei leikkauksen jälkeen kyennyt syömään paljoa ja muuttui vuosien varrella yhä masentuneemmaksi ja huolestuneemmaksi. Kuuden vuoden aikana Kimberley oli useita kertoja sairaalassa. Äidin mukaan syömisen aiheuttaman kivun syy ei kuitenkaan selvinnyt.

Sairaala epäili syömishäiriötä, minkä perhe kiistää.

Kimberley itse kertoi kärsivänsä jatkuvasta pahoinvoinnista ja ruoan nieleminen sai hänen vatsansa vääntelehtimään. Myöhemmin nainen katui leikkausta ja toivoi, ettei sitä olisi tehty.

"Ajatus siitä, että voisin tehdä pysyvän muutoksen, oli hyvin vetoava"

Vuonna 2014 Kimberley kommentoi leikkauspäätöstään sanoen, että oli jo kokeillut "kaikkea muuta auringon alla".

– Ajatus siitä, että voisin tehdä pysyvän muutoksen, oli hyvin vetoava. Ajattelin itseäni juoksemassa puistossa lasten kanssa ja ajatus vetosi minuun. Nyt olen siirtynyt liikalihavuudesta siihen, että olen heikko ja aliravittu. Oletin, että operaatio antaisi minulle elämän, josta olen aina unelmoinut, mutta on käynyt ilmi, etten olisi voinut olla enempää väärässä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja