4 tapaa varmistaa, ettet koskaan joudu lonkan tekonivelleikkaukseen

Suomessa tehdään vuosittain tuhansia lonkan tekonivelleikkauksia. Lue, miten pidät itsesi terveenä ja vältyt siltä.

Lonkan tekonivelleikkaukseen, jossa ihmisen oma lonkkanivel korvataan keinotekoisella nivelellä, voi joutua esimerkiksi nivelrikon, nivelreuman tai jonkin vamman takia. Leikkauksella tavoitellaan kipujen loppumista, nivelen liikealueen laajenemista tai säilymistä sekä liikuntakyvyn paranemista.

Koska leikkaus ei ole riskitön ja se voidaan joutua uusimaan, siihen joutumista kannattaa pyrkiä välttämään. Lue alta neljä neuvoa, joita antoi Prevention-verkkosivustolle ortopedit Joanne Halbrecht, John Ryan, Luke Spencer-Gardner ja Michael Banffy.

Pysy terveessä painossa

Ylimääräiset kilot nopeuttavat nivelreuman etenemistä ja lisäävät kipua reumaisissa nivelissä. Ensimmäinen askel lonkan tekonivelleikkauksen välttämisessä onkin terveellisessä painossa pysyttely. Se edesauttaa lonkkanivelten säilymistä terveinä. Jos ylipainoa on paljon, ennen pitkää rusto alkaa hajota. Kerrotaan, että jo viiden kilon painonpudotus vähentää naisten nivelrikon riskiä jopa puolella.

Liiku säännöllisesti

Liikunta auttaa hallitsemaan painoa ja vahvistamaan lonkkia ja selkää ympäröiviä lihaksia. Kun keskivartalo on vahva, lonkkaniveletkin pysyvät varmemmin terveinä ja kivuttomina. On hyvä idea vaihdella erilaisia liikuntamuotoja, kuten pyöräilyä, crosstrainerin polkemista, uintia, kävelyä ja maastossa vaellusta. Näin tulee käyttäneeksi eri lihasryhmiä ja parantaneeksi voimaa ja joustavuutta ylikuormittamatta vain tiettyjä lihaksia ja niveliä, kuten lonkkia.

Muokkaa aktiviteetteja itselle sopiviksi

Jos jokin sattuu, älä tee sitä. Liikkuminen kyllä kannattaa lievästä kivusta huolimatta, mutta yleisesti ottaen ja erityisesti lonkkakivusta puhuttaessa kannattaa mieluummin muokata aktiviteetit itselle sopiviksi kuin kärsiä jatkuvasta kivusta, joka voi johtaa pahaan vaurioitumiseen ja leikkaustoimiin. Jos esimerkiksi syväkyykyt tuntuvat epämukavilta, kokeile niiden sijaan puolikyykkyjä. Tai jos tunnet kipua kävellessä tai hölkätessä, vaihda lenkkipolut ainakin joksikin aikaa uima-altaaseen.

Hanki apua ajoissa

Jos kärsit jatkuvasta ja häiritsevästä lonkkakivusta, puhu lääkärillesi ja pyydä lähetettä ortopedille. Mitä aiemmin syy selvitetään, sen parempi. Asiantuntijan tekemän diagnoosin jälkeen tilannetta voidaan hoitaa niin, että pystyt välttymään leikkaukselta tai ainakin viivästyttämään sellaiseen joutumista. Lonkkaa voidaan suojella esimerkiksi oikeanlaisilla voimaharjoitteilla sekä tiettyjä liikkeitä välttämällä.

Lähteet: Prevention.com, Reumaliitto.fi

"Viimeinen hoito on leikkaushoito"

Ortopedi Esko Kaartinen kertoi nivelrikon hoidosta Studio55.fi-lähetyksessä maaliskuussa 2014.

Nivelrikon hoito 26:45

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja