4 niksiä: Näin saat kotikahvistasi maistuvampaa!

Miksi kahvi maistuu hienossa ravintolassa usein paljon aromikkaammalta ja paremmalta? Ota nämä niksit käyttöön, ja kotikahvisi maistuu vähintään yhtä hyvältä, kuin ravintolassa nautittuna.

Kaffa Roasteryn Tiia Kaunisto antaa vinkit, miten saat pannukahvista ihanan aromikasta ja maistuvaa.

– Itselle paras kahvi selviää tietysti maistelemalla erilaisia kahvilaatuja. Kokeilemalla erilaisia makuja löytyy parhaiten se oma suosikki, Kaunisto sanoo.

Nämä seikat kannattaa kuitenkin ottaa myös huomioon kahvin valmistuksessa:

1. Tuoreus

Pitkään kaapissa lojunut kahvi on menettänyt suurimman osan tärkeistä aromeistaan. Mitä tuoreempaa kahvi on, sitä paremmalta se maistuu. Ennen kahvin valmistamista kannattaa aina tarkistaa jauhatuspäivämäärä paketin kyljestä.

– Kahvimylly ja pavut ovat hyvä hankinta tuoreutta arvostavalle kahvinjuojalle, Kaunisto vinkkaa.

2. Paahteisuusaste ja kahvin maku

Suosikkimaku löytyy vain kokeilemalla. Toiset juovat mieluummin vaaleapaahtoista, jotkut ovat tummapaahtoisen ystäviä. Vaalea tai tumma paahto ei ole ainoa tekijä, mikä vaikuttaa kahvin makuun. Kahveissa on lukuisia erilaisia blendejä ja papusekoituksia. Kahvi voi hyvän viinin tapaan maistua hedelmäiseltä, paahteiselta tai vaikka mausteiselta riippuen siitä, millaisia papuja siinä on mukana.

– Kysy aina myyjältä neuvoa kahvin valintaan. Hyvissä erikoiskahviliikkeissä osataan kertoa tarkasti, mikä kahvi sopii mihinkin laitteeseen, Kaunisto ohjeistaa.

3. Kahvijauheen määrä

Monet laittavat kahvijauhetta keittimeen aina mieluummin hiukan liikaa, kuin liian vähän. Suomalaiset kammoavat helposti ajatusta laimeasta kahvista. Suuri määrä kahvijauhetta ei kuitenkaan automaattisesti tee kahvista vahvempaa, vaan pikemminkin kitkeränmakuista.

Hyvä vinkki kahvin mittaamiseen on käyttää keittiövaakaa. Kaunisto neuvoo, että kuusi grammaa kahvijauhetta kupillista kohden on melko lähellä sopivaa määrää.

– Kuusi grammaa kahvia kupillista kohden on hyvä perussääntö. Tosin tämäkin riippuu kahvin laadusta. Jotkut kahvit ovat huokoisempia jauhatukseltaan ja jotkut ovat hyvinkin hienojakoisia, Kaunisto sanoo.

4. Kahvia kuuluu ryystää

Tiesitkö, että kahvia todella kuuluu ryystää kovaäänisesti? Näin tehdään, jotta sen aromit pääsevät levittäytymään mahdollisimman laajalti koko suuhun. Ryystäminen myös hiukan viilentää kuumaa kahvia, jolloin sen makuja on helpompi maistella.

Teksti Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat