35-vuotias äiti sai aivoinfarktin – työnsi liian kovaa synnytyksen aikana

17:54
Videolla keskustellaan siitä, miten aivoinfarktia voi ehkäistä.

35-vuotias englantilaisnainen sai melko harvinaisen aivoinfarktin kaulavaltimon dissekoituman seurauksena, joka saattoi johtua synnytyksestä. Tapauksesta kertoo Liverpool Echo.

Kun kolme vuotta sitten Angharad Pulford, 35, oli synnyttänyt tyttärensä Aoifen, hän alkoi kärsiä päänsäryistä. Hän ajatteli kivun syyn liittyvän vain unenpuutteeseen, jonka kanssa monet vastasyntyneiden vanhemmat joutuvat kamppailemaan.

Yhtenä iltana syöttäessään noin kahden viikon ikäistä tytärtään Angharad tunsi jälleen pistävää kipua päässään. Hänen vasemmasta jalastaan lähti tunto.

Tuore äiti oli saanut aivoinfarktin. Hän ei kuitenkaan vielä tajunnut sitä.

– Nostin hänet [Aoifen] hänen lastensängystään ja istuin lattialle risti-istuntaan syöttämään häntä. Ruokkimisen aikana tunsin terävää kipua otsani vasemmalla puolella. Kipu oli niin pistävää, että muistan ajatelleeni, että tältä täytyy tuntua, kun joutuu ammutuksi, Angharad kertoo Liverpool Echo -lehdelle.

– Yritin päästä ylös laittaakseni Aoifen takaisin hänen sänkyynsä, mutta vasen jalkani oli tunnoton. Oletin, että olin istunut hassusti, kun syötin ja se oli estänyt verenkierron. Onnistuin laittamaan Aoifen takaisin nukkumaan ja menin itse takaisin sänkyyn.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Seuraavana päivänä Angharad ajatteli kaiken olevan kunnossa, vaikka hän tunsikin olonsa hiukan pökertyneeksi. Laittaessaan aamupalaa 4-vuotiaalle Niamhille hän romahti kuitenkin lattialle.

Äiti käski 4-vuotiasta herättämään hänen puolisonsa, lasten isän. Sairaalaan perhe lähti vasta, kun Angharad oli saanut käydä suihkussa ja pakannut lasten tavarat hoitoon menoa varten.

Angharad kertoo, että hänen vasen jalkansa tuntui painavalta eikä hän pystynyt laittamaan sille painoa. Kun hän yritti laittaa sukkia jalkaan, hänestä tuntui, että hänen kehonsa oli hyvin kömpelö.

Diagnoosi tuli neljän päivän päästä

Lääkärissä ei heti ymmärretty, että kyseessä olisi voinut olla aivoinfakti. Angharad ei ollut mitään riskitekijöitä, jotka olisivat voineet johtaa vakavaan halvaukseen.

Vasta neljän päivän päästä selvisi, mistä oli kysymys. Äiti sai kuulla, että hänellä oli kaulavaltimon dissekoituma, joka oli johtanut aivoinfarktiin.

Kaulavaltimon dissektoituma tarkoittaa tilaa, jossa valtimon seinä on repeytynyt pituussuunnassa. Silloin verta pääsee virtaamaan seinämän sisälle. Sen seurauksena seinämä pullistuu ja suoni voi ahtautua tai mennä kokonaan tukkoon. Suonen ahtautuessa verenkierto aivoihin vähenee tai loppuu kokonaan, ja tästä voi seurata aivoinfarkti.

Dissektoituma voi seurata joko kaulan alueelle kohdistuneesta vammasta tai seinämässä olevasta heikosta kohdasta.

– He uskovat, että se saattoi johtua siitä, että työntövaihe lapsensyntymän aikana repi yhden kaulavaltimoista, Angharad kertoo.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Toipuminen oli raskasta

Äiti sai lääkityksen, jotta aivoinfarktit jatkossa voitaisiin ehkäistä. Sairaalassa hän oli yhteensä 18 päivää. Pitkään Angharad joutui myös olemaan pyörätuolissa, sillä hän joutui opettelemaan uudestaan muun muassa kävelyn ja nuken kanssa, miten vauvaa pidellään ja hoidetaan.

Angharadista kamppaili aluksi sen kanssa, ettei pystynyt hoitamaan tehtäväänsä vastasyntyneen vauvan ja pienen lapsen äitinä. Hän oli huolissaan tulevaisuudesta, tunsi syyllisyyttä, yksinäisyyttä ja jouti kasvattamaan todella itsevarmuuttaan.

Kolmen kuukauden kuluttua kävely alkoi kuitenkin sujua. Nyt, kolme vuotta tapahtuneen jälkeen äiti alkaa vihdoin tuntea itsensä normaaliksi, vaikka hän on edelleen hermostunut, jos kokee päänsärkyä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja