33-vuotias nainen melkein kuoli ehkäisypillerien harvinaisen sivuvaikutuksen vuoksi: "Olen hyvin onnekas, kun olen vielä elossa"

Kuusi faktaa: Tämä sinunkin tulisi tietää e-pillereistä 0:35
E-pillerien käytön lopettamisen jälkeen hedelmällisyys palaa normaalitasolle. Tämä kaikki tulisi tietää e-pillereistä!

Helmikuussa 2019 Lauren pyörtyi. Naisen keuhkoista löytyi tutkimuksissa kaksi suurta veritulppaa, joiden aiheuttaja oli hormonaalinen ehkäisy.

Lauren Dyerin terveys vaarantui, kun hänelle kehittyi keuhkovaltimon veritulppa. 33-vuotiaan mukaan osasyyllinen olivat e-pillerit.

Pyörtyi eikä kyennyt hengittämään

Helmikuussa 2019 Lauren pyörtyi yllättäen eikä aluksi ymmärtänyt, mitä oli tapahtunut. Hänen oli vaikeaa hengittää, eikä hän kyennyt puhumaan tai liikkumaan huohottamatta.

Laurenin veli soitti ambulanssin.

Kokeissa selvisi, että Laurenilla on  keuhkovaltimon veritulppa. Kaksi suurta verihyytymää haittasi hänen hengitystään. E-pilleri oli vaikuttanut hyytymien syntyyn.

– Olen hyvin onnekas, kun olen vielä elossa. En saanut mitään varoitusmerkkiä (hyytymistä), minä vain pyörryin, Lauren kuvaili The Sunille.

Estrogeenia sisältävään yhdistelmäehkäisyyn, kuten-e-pillereihin, liittyy laskimotukoksen riski. Se on kuitenkin hyvin harvinainen. Riskiä lisäävät esimerkiksi yli 35 vuoden ikä ja perintötekijät.


Lauren. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Tuntui oudolta olla sairaalassa happiletku nenässäni..."

Lauren joutui viettämään sairaalassa pitkään, sillä aluksi hoito ei tehonnut. Hän kertoo olonsa olleen normaali hengenahdistusta lukuun ottamatta.

– Tuntui oudolta olla sairaalassa happiletku nenässäni, kiinni monitoreissa ja tippaletkuissa, nainen kuvailee.

Lopulta käänne parempaan tapahtui. Lauren pääsi kotiutumaan ja jatkamaan elämäänsä. Hän on kiitollinen siitä, että jäi henkiin eikä kärsinyt vakavista sivuvaikutuksista.

"On tärkeää, että naiset tutkivat muitakin ehkäisyvaihtoehtoja"

Nyt Lauren haluaa tarinallaan varoittaa muita.

– On tärkeää, että naiset tutkivat muitakin (ehkäisy)vaihtoehtoja, varsinkin, jos ovat käyttäneet samaa pilleriä vuosia, koska pilleri lisää verihyytymän riskiä, Lauren sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat