32-vuotias Roosa Pakkanen steriloitiin vuosi sitten – hän on tiennyt lapsesta lähtien, ettei halua jälkikasvua: "En ole koskaan kokenut, että voisin olla äiti"

6:26
Roosa Pakkasta haastateltiin MTV Uutiset Liveen.

32-vuotias helsinkiläinen Roosa Pakkanen teki noin vuosi sitten erittäin suuren päätöksen. Tuolloin kirurgi poisti Pakkasen molemmat munajohtimet.

Tämä tarkoittaa, että Pakkanen ei voi koskaan saada omia lapsia. Leikkausoperaatio on peruuttamaton.

– Olen tiennyt sen aina, että en todennäköisesti koskaan halua lapsia. Myös ekologiset asiat ja ilmastonmuutos vaikuttivat päätökseen. 

– Meitä on jo niin hirveästi jo täällä maapallolla, että ei tänne tarvita yhtään lisää ihmisiä.

"Petyin, kun sain tietää, että operaatioon pääsee vasta 30-vuotiaana"

Pakkanen ei lähtenyt operaatioon hetken päähänpistosta, vaan oli harkinnut asiaa jo useita vuosia.

– Asia on lähes aina ollut mielessä. Oikeastaan jo silloin, kun täytin 18 vuotta. Jo tuolloin aloin miettiä asiaa, ja muistaakseni otin myös siitä selvää. Petyin, kun sain tietää, että operaatioon pääsee vasta 30-vuotiaana.

Pakkanen valitsi nimenomaan steriloinnin, koska se on varmin keino. Operaatio tehtiin Lohjan sairaalan naistentautien poliklinikalla. Leikkaus onnistui hyvin, eikä komplikaatioita ollut.

– Menin aamulla, ja pääsin illalla kotiin. Operaatio ei pelottanut yhtään. Toipuminenkin oli tosi nopeaa.

– Sterilointeja tehtiin vuonna 2018 yhtä paljon kuin edellisvuonna, noin 4 550

–  Naisille tehtävien sterilointien lukumäärän väheneminen jatkui vuonna 2018 (-7,8 %)

– Naisten sterilointien vähenemistä selittänevät mm. ehkäisymenetelmien valikoiman laajeneminen ja lasten hankkiminen myöhäisemmällä iällä

– Steriloinneista 63,2 prosenttia tehtiin miehille

Lähde: THL

Entä jos alkaa kaduttaa?

Pakkanen pitää mahdollisena, että asia voi alkaa kaduttaa häntä varttuneemmalla iällä.

– Mutta olen usein sellainen, että kun päätän jotain, niin se pitää. Tätäkin asiaa olen pohtinut pitkään, se on ollut minulle kauan tärkeä.

Pakkanen tunnustaa, että hän ei pidä erityisemmin lapsista. 

– En ole koskaan kokenut, että voisin olla äiti. Se ei ole ajatuksena houkuttanut. En ole lasten kanssa ollut paljoa tekemisissä, eikä se kauheasti kiinnostakaan, hän pohtii.

Sterilisaatioon pääseminen on pitkä prosessi leikkausjonoineen, ja tiettyjen kriteerien on täytyttävä. Tällainen olisi esimerkiksi hengen tai terveyden vaarantava raskaus. Sterilisaatioon pääsyyn vaaditaan myös kahden lääkärin lausunto.

Pakkanen koki tämän hieman kummalliseksi.

– Kyse on ihmisen henkilökohtaisesta toiveesta ja omasta kropasta. Ymmärtäisin, että jos yrittäisin pakottaa jonkun muun sterilisaatioon. Mutta kun on kyse on minusta, aikuisesta ihmisestä, joka osaa tehdä omia päätöksiä, niin miksi sitä pitää niin hirveästi kontrolloida? Se tuntuu holhoavalta.

– Suomessa syntyi vuosituhannen alussa 55 000–60 000 lasta vuosittain

– Vuosien 2010 ja 2018 välillä syntyneiden määrä on pienentynyt noin viidenneksen ja syntyvyys on laskussa

–  Väestöliiton Perhebarometri 2015 selvitti syntyvyyden laskun syitä. Keskeinen syy on, että esikoisia lykätään myöhemmälle iälle, tai niitä ei saada lainkaan eli lapsettomien osuus kasvaa

Lähde: Väestöliitto

Unia raskaudesta

Pakkanen elää tällä hetkellä sinkkuna, mutta ei ole kohdannut erityisiä vaikeuksia parisuhdemarkkinoilla, vaikka ei haluakaan lapsia.

– Kyllä minä aina sanon siitä heti, koska asia on niin tärkeä. Yllättävän moni haluaa lapsia. On niitäkin tyyppejä löytynyt, jotka eivät myöskään halua lapsia. Ihmiset ovat suhtautuneet aika ymmärtäväisesti.

Pakkanen kertoo nähneensä muutamia kertoja unia siitä, että hän on raskaana.

– Ne ovat hirveän ahdistavia unia. Kyllä se on minulla jossain tosi syvällä se tieto, että en halua lapsia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja