27-vuotias suomalaisvahti mietti vakavissaan lopettamista, kultainen sensaatio käänsi uran takaisin raiteilleen – "Viime kesänä kukaan ei halunnut"

CHL-pudotuspelien mielenkiintoisimmat maalivahdit – C Moren studiotiimin valinnat 4:43
Atte Tolvanen vakuutti otteillaan myös CHL-kaukaloissa.

Suomalaisvahti Atte Tolvasen kausi ICEHL-seura Salzburgissa päättyi upeisiin kultajuhliin. Tie pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi on ollut kuitenkin täynnä haasteita, sillä vielä viime kesänä uran jatkokin oli vaakalaudalla.

27-vuotiaan Tolvasen kiekkokausi päättyi maanantaina, kun Red Bull Salzburg voitti ICEHL:n mestaruuden kaatamalla unkarilaisen Fehervarin puhtaasti otteluvoitoin 4-0. Salzburg juhlisti mestaruutta pitkään ennen matkustamista kotiin.

– Jäällä oltiin parisen tuntia. Paikalliseen tapaan oluet ja muut tuotiin suoraan jäälle. Juhlinnan jälkeen lähdimme bussilla Salzburgiin, ja taisimme olla perillä aamulla noin klo 06.30, Tolvanen kertoo MTV Urheilulle.

Vaikka kotiinpaluu meni myöhäiselle, oli Tolvanen tiistai-iltapäivällä jo virkeänä parturissa vaihtamassa pudotuspelityyliä juhlavampaan. Salzburgin mestaruusjuhlat jatkuvat nimittäin pitkin viikkoa. Ensin mestaruutta juhlistetaan joukkueen kesken, mutta torstaina luvassa on kansanjuhla.

– Nyt on otettu pari tuntia lepiä, ja kohta lähdetään jatkamaan uutta päivää. En tiedä yhtään, miten juhlat jatkuvat, mutta omalla porukalla ollaan pari seuraavaa päivää. Torstaina on ilmeisesti pieni kansanjuhla, Tolvanen summaa.

27-vuotias suomalaisvahti siirtyi itävaltalaisjoukkueen riveihin syyskuun lopulla. Tolvanen sai välittömästi huomata seurassa vallinneen kunnianhimon, kun seura ilmoitti, että tällä kaudella vain mestaruus kelpaa.

Tolvanen pystyi vastaamaan huutoon upealla tavalla. Suomalaisvahti nappasi ykköstorjujan roolin ja johdatti Salzburgin runkosarjavoittoon operoimalla 27 pelaamassaan ottelussa 92,4 prosentin varmuudella.

Pudotuspeleissä Tolvanen oli huikea. Torjuntaprosentilla 95,2 Salzburgin mestaruuteen johdattanut Tolvanen valittiin mestaruuden ratkettua pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

– Se tuntuu hyvältä. Pääsin hyvään paikkaan oikeaan aikaan. Itselläni oli tiedossa, että jos vain pääsee hyvään joukkueeseen ja organisaatioon, niin pystyy operoimaan tällä tasolla. Nyt se materialisoitui kevään mittaan kunnolla, kun saimme mestaruuden hoidettua. Playoffit menivät ihan loistavasti itseltäni ja koko joukkueelta, Tolvanen myhäilee.

"Teki mieli heittää hokkarit naulaan"

Tie Salzburgin sankariksi on ollut kuitenkin pitkä ja kivinen. Kausi 2020-21 oli Tolvasen osalta hyvin rikkonainen, kun hän pelasi SM-liigassa vain yhdeksän ottelua Porin Ässien maalin suulla. Kun kausi päättyi, vaihtoehdot olivat vähissä. Epävarmat tulevaisuuden näkymät toivat mukanaan henkisiä haasteita.

– Edellinen vuosi oli todella haastava itselle. Viime kesänä kukaan ei halunnut. Paljon on oman pään sisällä käyty asioita läpi. Ei se helppoa ole ollut, Tolvanen kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tolvanen myöntää miettineensä jopa uransa päättämistä.

– Kyllä tuossa mietittiin pitkään, että pelataanko jääkiekkoa enää. Kesällä oli sellaisia päiviä montakin kertaa, että teki mieli heittää hokkarit naulaan. Mietittiin oikeasti vakavissaan, että oliko homma tässä. Onneksi tuli paikka täältä ja tiesi itse, että jos tällaisen paikan ja mahdollisuuden saa, se on pakko käyttää hyväksi. Muuten ura on siinä.

Paikka Salzburgissa aukesi mutkien kautta. Tolvanen solmi heinäkuussa kahden kuukauden mittaisen pätkäsopimuksen Vaasan Sportin kanssa Rasmus Reijolan lonkkaleikkauksen vuoksi. Tolvanen tiesi alusta alkaen, että aika Sportissa jää lyhyeen.

Tolvanen kuitenkin teki töitä tulevaisuuttaan ajatellen. Hän halusi olla valmiina, jos ja kun seuraava tilausuus tarjoutuu eteen. Joukkueharjoitukset Sportin maalivahtivalmentaja Tommi Satosaaren johdolla auttoivat Tolvasta suuresti. Kun kutsu Salzburgiin kävi, oli Tolvanen heti valmis antamaan näyttönsä.

– Satosaaren kanssa tehtiin hyvin duunia ja se auttoi minua tosi paljon, että oli heti valmis hyppäämään askiin, kun tuli kutsu tänne. Saman tien lähti rullaamaan täällä pelit tosi hyvin. Sain otettua sen ykkösen tontin heti. Se lähti loistavasti liikkeelle.

"Mahdollisuuksia on"

Tolvanen on nyt täysin erilaisessa tilanteessa kuin vuosi sitten. 27-vuotias kassari ei ole enää se hylkiö, jonka edesottamukset eivät kelvanneet kenellekään.

Nyt Tolvanen on maalivahti, joka johdatti joukkueensa runkosarjavoiton kautta sensaatiomaiseen mestaruuteen ilman ainuttakaan pudotuspelitappiota. Tolvanen on maalivahti, joka valittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Häikäisevän kauden pelannut Tolvanen on viimeistään nyt osoittanut oman arvonsa ja potentiaalinsa kaikille.

Tolvanen on vielä vaitonainen sopimustilanteestaan, mutta ilman joukkuetta hän ei kuitenkaan ole tällä kertaa jäämässä.

– Näistä ei tietenkään pysty mitään sanomaan, kun mitään ei ole julkaistu, mutta nyt on paljon mukavampi tilanne lähteä kesään, kun tietää, että on hyvä kausi alla ja mahdollisuuksia on. Erinomainen tilanne verrattuna edelliseen vuoteen, kun tietää, ettei tyhjille jää, Tolvanen sanoo.

Nälkä kasvaa syödessä. Tuota edellä mainittua sanontaa kuulee usein käytettävän urheilupiireissä. Sanonta on osunut naulan kantaan myös Tolvasen kohdalla. Jos se Tolvasesta on kiinni, uran ensimmäinen mestaruus ei todellakaan jää miehen ainoaksi. Tulevaisuuden tavoitteetkin ovat selkeät.

– Pelata mahdollisimman hyvin, niin korkeassa sarjassa kuin pystyy pelata. Olla voittavassa joukkueessa. Voittaminen tekee kaikesta paljon parempaa. Nyt, kun ensimmäinen mestaruus on saavutettu, niin haluaa vain lisää ja lisää. Ei tähän yhteen halua tyytyä. Se on iso juttu, että saa olla joukkueessa, joka menestyy.

Lue myös:

    Uusimmat