SM-liigan tähtivahvistuksen alkukaudesta pannukakku – vastaa nyt saamaansa kritiikkiin: "Ei ole itsestäänselvyys"

Tappara tekee 1-2 maalin 1:46
Tapparan Nicholas Halloranin heitto yllättää Jussi Olkinuoran Pelicans-maalilla.

Viimeistään Jussi Olkinuoran liittyminen Pelicansin nimivahvaan miehistöön heinäkuussa nosti lahtelaiset SM-liigan mestarikandidaattien joukkoon. Kun sarjaa on takana reilu kuukausi, puheet lahtelaisten mestaruudesta ovat vaienneet, eikä Olkinuora ole vakuuttanut otteillaan. MTV Urheilun haastattelussa Olkinuora ruotii alkukauden kulkua.

Pelicansia kuljettanut lentokone laskeutui Ouluun perjantaina alkuillasta. Takana lahtelaisilla oli voitokas CHL-ottelu Bolzanossa tiistaina, jonka jälkeen joukkue jäi minileirille Italiaan. Lauantain Kärpät-ottelun jälkeen matka jatkui kohti seuraavaa CHL-ottelua Itävallan Salzburgissa.

Voisi kuvitella, että tämä on juuri sitä, mitä alkukauden räpiköinyt pelikaanilauma tarvitsee. Yhdeksän päivän reissussa on aikaa yhdessäololle ja ryhmäytymiselle keskellä hektistä sarjakautta. Jussi Olkinuora on samaa mieltä.

– Nimenomaan. Oikealla tavalla kun ottaa, tämä on hyvä juttu. Varmasti opitaan tuntemaan toisiamme enemmän. Joudutaan syömään kaikki ateriat yhdessä. Se on hyvä juttu, Olkinuora sanoo.

– Oli pelit menneet miten vain, oltiin pelattu tosi hyvin tai huonosti, kyllä aina on hyvä olla ryhmässä yhdessä.

Samalla Olkinuora toteaa, että Pelicansin kopissa henki on säilynyt hyvänä vaikeasta kauden alusta huolimatta.

"Aina harmittaa pelata huonosti"

Viime kaudella SM-liigassa hopeaa napannut Pelicans lähti kauteen kovin odotuksin. Vuoden valmentajaksi valitulle päävalmentaja Tommi Niemelälle oli kasattu sellaiset työkalut, ettei vastaavia Lahdessa ollut nähty.

Heinäkuussa kuin kirsikkana kakun päälle Pelicans ilmoitti Olkinuoran solmineen yhden vuoden sopimuksen lahtelaisten kanssa. Olympiavoittajan ja maailmanmestarin, maajoukkueen viime vuosien luottoratsun liittyminen Pelicansiin nosti viimeistään lahtelaiset mukaan SM-liiga-kauden mestaruusspekulaatioihin.

Samalla siirto oli yllätys. Vielä toukokuussa Olkinuora sanoi MTV Urheilun haastattelussa, ettei vielä olisi aika palata Suomeen. Mutta niin vain Olkinuora pelaa nyt SM-liigaa Lahdessa.

– Ollut kiva tulla takasin Lahteen ja siistiä päästä pelaamaan. Olisi myös mukava, jos itse olisi saanut pelattua paremmin. Se on aina päällimmäisenä mielessä, että arki määräytyy sen mukaan, miten on pelannut.

Kovien odotusten vastaisesti lahtelaisten peli on yskinyt rankasti. Joukkue on sarjassa toiseksi viimeisenä vain kaksi pistettä sarjajumboa SaiPaa edellä. Tappiot ovat seuranneet toistaan, eikä Olkinuorakaan ole pystynyt lunastamaan häneen kohdistuneita odotuksia.

– Totta kai odotukset ovat kovat sekä henkilökohtaisesti että joukkueella. Aina harmittaa pelata huonosti, mutta varsinkin kun odottaa pelaavansa hyvin, se on kovempi kolaus.

Noin puoliksi Jasper Patrikaisen kanssa Pelicansin ottelut jakanut Olkinuora on pelannut alkuakauden aikana kuusi ottelua ja päästänyt 21 maalia. Se tarkoittaa 3,47 maalia ottelua kohden. Torjuntaprosentti on kehno 85,52. 

Kauden toistaiseksi ainoan voittonsa Olkinuora torjui syyskuun lopussa Helsingissä, kun Pelicans kaatoi HIFK:n voittomaalikilpailussa maalein 2-1. Tuolloin Olkinuora pysäytti 26 laukausta, torjuntaprosentti oli komea 96,30. 

On se kiekko tarttunutkin ajoittain, Olkinuora huomauttaa. 

HIFK-ottelu oli kuitenkin vain nopea häivähdys mestarivahdin kyvyistä. Muissa otteluissa torjuntaprosentti on painunut roimasti alle 90:n. 

Olkinuora vakuuttaa, ettei ole huolissaan tilanteesta. Paremmat pelit ovat tulossa.

– Pitäisi olla vain tasaisesti hyvä, mutta edelleen kausi on nuori ja otanta pieni, hän sanoo.

– Sarja on kova ja vastustajat ovat kovia. Ei ole itsestäänselvyys, että tullaan vain ja ollaan supertähtiä.

Esiintyjiä ja viihdyttäjiä

Supertähden statuksella Olkinuora kuitenkin SM-liigaan palasi. Mies lähti kolmen erinomaisen KHL-kauden jälkeen tavoittelemaan NHL-unelmaa tehtyään sopimuksen Detroit Red Wingsin kanssa. Taskussa oli keväältä 2022 sekä olympiakulta Pekingistä että maailmanmestaruus kotikisoista Tampereella.

Pohjois-Amerikassa asiat eivät loksahtaneet kohdilleen. Paikkaa Detroitin miehistössä ei auennut. Olkinuora pelasi 15 ottelua AHL-seura Grand Rapids Griffinsissä, eivätkä tilastot mairitelleet. Sopimus Red Wingsin kanssa purettiin tammikuussa. Brynäsiin siirtyneen Olkinuoran kausi päättyi seuran putoamiseen SHL:stä Allsvenskaniin.

Ero Olkinuoran tilastoissa ennen Pohjois-Amerikan reissua ja sen jälkeen on huima. Olkinuoran mukaan epäonnistunut visiitti ei kuitenkaan vaikuta hänen tekemiseensä.

– Siinä on kuitenkin ollut kesä välissä ja olen päässyt MM-kisoihin, joissa olen saanut itseluottamusta takaisin, jos se on ikinä lähtenyt mihinkään. En sanoisi, että viime vuosi vaikuttaa tähän vuoteen, Olkinuora sanoo.

– Se, että edes pääsin sinne (Pohjois-Amerikkaan), siitä sain itseluottamusta, että sinne sain mennä.

Olkinuoraan kohdistuneet kovat odotukset näkyvät siinä, että epäonnistumiset ovat kirvoittaneet kritiikkiä. Erityistä huomiota herätti Olkinuoran haparointi ottelussa Tapparaa vastaan. Nick Halloranin puolesta kentästä vippaama kiekko painui verkkoon ja Heikki Liedes pääsi sutimaan Olkinuoran hanskasta karanneen laatan maaliin jatkoajalla.

– Hyvä, että ihmisiä kiinnostaa ja kiva, että ihmiset odottavat multa hyviä asioita. Se on siisti juttu, Olkinuora sanoo. 

Olkinuora sanoo, ettei juuri seuraa median kirjoittelua. Kritiikille hän ei sanojensa mukaan juuri korvaansa lotkauta, mutta kohdistaa kuitenkin pienen piikin toimittajien ja asiantuntijoiden suuntaan.

– Mitä huomiohakuisempi artikkeli, sitä suositumpi se mielipide luultavasti on. Huonoimmat jutut saavat eniten huomiota, Olkinuora sanoo.

– Olisi kiva, että ihmiset puhuisivat ihania asioita, mutta me olemme esiintyjiä ja viihdyttäjiä. Se on hyvä, että ihmisiä viihdyttää.

Optio ulkomaille?

Kun Olkinuoran vuoden sopimus Pelicansiin julkaistiin heinäkuussa, kiinnitti moni huomiota sopimukseen kirjattuun ulkomaan optioon. Maalivahti voi halutessaan ja sopivan tarjouksen tullessa siirtyä ulkomaille kesken kauden. Sitä Olkinuora ei sopimusteknisiin syihin vedoten kerro, mihin saakka optio on voimassa.

Vieläkö ulkomaat siintää mielessä vai pelaatko koko kauden Lahdessa?

– Tällä hetkellä olen täysin keskittynyt työnantajaan ja seuraan tässä ja nyt. En sen enempää mitään muuta mieti. Just ja just tiedän, että huomenna taas pelataan.

– Tehtiin koko kauden kattava sopimus kylläkin optiolla. Suunnitelma on se, että olen Lahdessa, ellei jotain tapahdu.

Olkinuora on ollut viimeisimmissä arvokisoissa Suomen maajoukkueen vakiokalustoa. Keväällä 2022 MM-kultaa torjunut vahti pelasi viime kevään MM-turnauksessa kahdessa ottelussa Emil Larmin kantaessa ykksötorjujan vastuun. Maajoukkuepaita kiinnostaa edelleen.

– Aina menen, jos vain kutsutaan, on se niin siisti juttu. Ehkä ulospäin ihmiset miettivät, että on historiaa, mutta se paikka pitää ansaita joka kerta. Todella toivon, että joku kerta pystyn ansaitsemaan sen ja saan vielä kantaa Leijona-paitaa.

Siihen Olkinuora ei halua ottaa kantaa, ansaitsisiko hän paikan maajoukkueessa nykyotteillaan. Siitä päättävät muut henkilöt.

– Totta kai haluan pelata paremmin. En tiedä yhtään, miten muut maalivahdit pelaavat. Menen, jos saan kutsun sinne, hän sanoo.

– Tämä on aika herkkää hommaa. Pitää olla aika laput silmillä, että ei paljon kannata sivuille katsoa.

Lue myös:

    Uusimmat