23-vuotias luuli tulleensa yllättäen raskaaksi – kohdusta löytyikin jotain ihan muuta: "Se näytti vain kasalta rypäleitä"

Noin 150 lasta sairastuu syöpään vuosittain 5:53
Noin 150 lasta sairastuu vuosittain syöpään. Huomenta Suomen vieraana perhetyön asiantuntija Riikka Ranta, Sylva.

23-vuotias Grace Baker-Padden luuli tulleensa yllättäen raskaaksi e-pillereistään huolimatta. Ultratutkimuksessa kohdusta kuitenkin löytyi syöpä.

Grace Baker-Paddenin yllättävä raskaus muuttui ilouutisesta pelottavaksi kokemukseksi, kun hänen "raskautensa" olikin kasvain. Englantilainen Grace, 23, havaitsi olevansa raskaana e-pillereiden syömisestä huolimatta tehtyään useita kotitestejä. Jokainen näytti positiivista, kertoo Mirror.

Vaikka raskaus oli yllätys, Grace miesystävänsä Joen kanssa oli iloinen. He päättivät pitää lapsen. Kaksikko väittää käyneensä myös lääkärillä, jonka testi varmisti raskauden.

Sai raskaudenkaltaisia oireita

Grace alkoi suunnitella uutta elämää äitinä. Kun hän alkoi oksennella, hän piti sitä raskauden aiheuttamana oireena. Vatsan turpoamisenkin Grace ymmärsi kuuluvan raskauteen.

Kun nainen kuitenkin huomasi tiputteluvuotoa keväällä 2018, hän huolestui. Huhtikuussa 2018 Grace miehineen meni ultratutkimukseen.

Siellä selvisi, että kohdussa ei ole lasta, vaan kasvain.

"Se näytti vain kasalta rypäleitä"

– Ei (ultrakuvissa) ollut vauvan muotoa, se näytti vain kasalta rypäleitä, Joe muistaa.

Tutkimusta tehnyt hoitaja epäili, että kyseessä on niin sanottu molaarinen raskaus, sairaus, jossa elinkelvoton, mutta hedelmöitynyt munasolu kiinnittyy kohtuun. Lapsen sijaan kohtuun kehittyy kasvain. Sairaus vaikuttaa hormonitasoihin ja tila voikin vaikuttaa "aidolta" raskaudelta.

– Se oli sokki. Oli karmeaa siirtyä jännittävän tulevaisuuden suunnittelusta siihen, ettei vauvaa olekaan ja terveyteni on vaarassa. Halusin sen kauhean massan ulos itsestäni välittömästi, Grace muistaa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Olimme molemmat todella järkyttyneitä"

On harvinaista, että niin sanottu molaarinen raskaus aiheuttaa syöpäkasvaimen. Gracen tapauksessa niin kuitenkin kävi.

– Siirryimme vauvan odottamisesta siihen, että syöpä-sanaa viljeltiin ympäriinsä. Olimme molemmat todella järkyttyneitä, Grace sanoo.

Massa poistettiin leikkauksessa. Grace aloitti syöpähoidot.

Eivät saa heti yrittää uutta raskautta

Lopulta Grace sai "terveen paperit" vuonna 2019. He eivät kuitenkaan saa Joen kanssa yrittää uutta raskautta ainakaan vuoteen. Lisäksi on mahdollista, että tila uusii.

– Meitä pelottaa yrittää uudelleen tapahtuneen jälkeen, Grace myöntää.

Silti pari haaveilee saavansa jonakin päivänä perheenlisäystä.

Lue myös:

    Uusimmat