Mainos

22 amerikkalaissotilasta tekee itsemurhan joka päivä

Amerikkalaisten sotilaiden mielenterveysongelmat ovat nousseet jälleen esiin Fort Hoodin varuskunnassa Teksasissa keskiviikkona sattuneen ammuskelun jälkeen.

Irakin sodassa palvellut veteraani Ivan Lopez ampui kolme ihmistä ja lopuksi itsensä. Ammuskelussa myös haavoittui 16 ihmistä. Mies oli varuskunnassa arvioitavana mielenterveysongelmiensa vuoksi, ja hän sai siihen jo lääkitystä.

Yhdysvaltain asevoimien yksi haasteellisimmista ongelmista on sotilaiden traumaperäisen stressin eli PTSD:n hoito. Se saattaa alkaa erityisen pelottavan tai vaarallisen tapahtuman jälkeen siviilielämässäkin.

Yhdysvaltain sotilaat ovat joutuneet elämään jatkuvan vaaran keskellä Irakin ja Afganistanin sodissa, ja koska sodat ovat kestäneet niin kauan niin suuri osa Yhdysvaltain sotilaista on joutunut palvelemaan jommassa kummassa tai molemmissa maissa.

Irakin sodassa palvelleista sotilaista 20 prosentilla arvioidaan olevan PTSD. Afganistanin sodassa mukanaolleista sotilaista 11 prosenttia kärsii PTSD:stä.

Vietnamin sota oli vielä vaikeampi sotilaiden mielenterveydelle. Kotiinpalaavista sotilaista 30 prosenttia sairasti PTSD:stä eikä sitä osattu silloin vielä hoitaa.

Kaikkiaan yli seitsemän miljoonaa ihmistä Yhdysvalloissa kärsii tuosta syndroomasta. Se johtaa usein vaikeaan masennukseen ja päihdeongelmiin.
 
Itsemurhien määrä on kasvanut jyrkästi amerikkalaisten sotilaiden keskuudessa viime vuosina. Terveysviranomaiset arvioivat, että joka päivä 22 sotilasta tekee itsemurhan eli vuodessa noin 8000. Se on huomattavan paljon suurempi määrä kuin taisteluissa kuolleiden sotilaiden määrä Irakin tai Afganistanin sodassa.
 
Fort Hoodissa on Yhdysvaltain asevoimien suurin varuskunta. Sinne sijoitettuna on noin 50 000 puolustusvoimien työntekijää. Samassa varuskunnassa tapahtui vakava ampumistapaus viisi vuotta sitten, kun sotilassairaalan psykiatri ampui 13 ihmistä kuoliaaksi. Hän on vankilassa odottamassa kuolemaantuomion täytäntöönpanoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.