20 vuotta sitten Danny löysi hylätyn vauvan metroasemalta – yksi kysymys muutti hänen elämänsä: "Eihän lahjoille voi sanoa ei"

Lapseton suree menetettyä mahdollisuutta, mutta kuinka surraan sitä, mitä ei ole koskaan ollutkaan? 0:36
Kuinka surra sitä, mitä ei ole koskaan ollutkaan?

20 vuotta sitten Danny ja Peter adoptoivat vauvan, jonka Danny oli löytänyt metroaseman läheisyydestä. Myöhemmin Danny kirjoitti tapahtuneesta kirjan. Pariskunta antoi aiheeseen liittyen haastattelun muun muassa New York Postille.

Elokuussa 2000 newyorkilainen Danny Stewart oli menossa metrolla illallistamaan poikaystävänsä Peter Mercurion kanssa. Chelseassa metroaseman uloskäynnin luona tuolloin 34-vuotias Danny näki jotain surullista: kulmaukseen oli jätetty pitkähihaiseen paitaan kääritty vauva. 

Ensin Danny luuli, että lapsi oli nukke. Sitten lapsi liikautti jalkaansa. 

Danny muistelee nyt, että hän ei voinut uskoa, että joku oli tosiaan jättänyt lapsen tuolla tavalla heitteille. 

– Mietin, että ehkä joku lähistöllä oleva tiesi, mistä oli kysymys. 

Hetken ympärilleen tähyiltyään Danny varmisti, että lapsi hengitti ja meni yleisöpuhelimelle soittamaan hätäkeskukseen. Sitten hän soitti Peterille, joka asui lähellä metroasemaa.

Tiet erkanivat hetkeksi

Kun Peter saapui, paikalle oli tullut myös poliisi. Vastasyntynyt vauva vietiin sairaalaan. Pojan napanuora oli vielä osittain katkaisematta, mutta vauva voi hyvin. 

Peter muistelee ajatelleensa tuolloin, että jos lapsi myöhemmin haluaisi tietää, ketkä hänet löysivät, he voisivat ehkä pitää yhteyttä jollain tapaa. 

Aluksi näytti siltä, että yhteydenpitoa ei tulisi tapahtumaan ollenkaan. Danny oli nimittäin käynyt sairaalassa, jonne poika oli viety, mutta ei ollut löytänyt häntä. Niinpä Danny ja Peter jatkoivat elämänsä kuten ennenkin. 

Tuomari tiedusteli halukkuutta adoptioon

Saman vuoden joulukuussa Danny kutsuttiin todistajaksi lapsen tapauksen oikeuskäsittelyyn. Todistajanlausunnon jälkeen tuomari kysyi Dannylta hämmentävän kysymyksen: 

– Olisitteko te kiinnostunut adoptoimaan tämän vauvan? 

Danny hämmästyi valtavasti. Hän vastasi vaistomaisesti kyllä.  

– En tosin ollut uskoa, mitä olin juuri kuullut. Ei sitä oleta, että tällaista tapahtuisi. 

Eivät olleet puhuneet lapsista aiemmin

Danny ja Peter, 32, olivat tuossa vaiheessa olleet yhdessä kolme ja puoli vuotta. He eivät olleet juuri puhuneet lapsista. 

– Meillä ei ollut rahaa ja asuimme pienessä asunnossa ja meillä oli kämppis. Emme varmaan ikinä olisi päätyneet hankkimaan lapsia ilman, että kävi näin. 

Vierailu sijaiskodissa sai Peterin muuttamaan mielensä

Peter oli alun perin ideaa vastaan. Dannysta kuitenkin tuntui, että heidän pitäisi adoptoida lapsi ja hän sai Peterin muuttamaan mielensä. 

– Minusta tuntui, että tämä ei ollut mahdollisuus, vaan lahja ja eihän lahjoille voi sanoa ei, Danny kertoo.

He kävivät katsomassa lasta tämän sijaiskodissa. Siellä Peter otti lapsen ensi kertaa syliinsä ja tajusi sillä hetkellä, että hän halusi perheen. 

Jouluksi kotiin

Pariskunta oli ajatellut, että heillä olisi muutama kuukausi aikaa valmistautua tulokkaan saapumiseen. 20. joulukuuta järjestetyssä toisessa käsittelyssä tuomari kysyi, haluaisivatko he lapsen luokseen jo jouluksi. 

Niinpä kaksi päivää myöhemmin he menivät hakemaan pojan. Lapsi sai nimekseen Kevin

Sai hyvää ja hellää hoivaa

Pikkuinen oli tuolloin varsin surkean näköinen ilmestys. Pojan iholla oli ihottumaa ja hän nökötti sikiöasennossa. Parin kävi lasta todella kovasti sääliksi. 

– Hän tärisi kuin peloissaan oleva chihuahua eikä itkenyt ollenkaan, Peter kertoo.

– Pidimme hänestä hyvää huolta ja joulupäivään mennessä hänen vointinsa oli kääntynyt parempaan suuntaan. 

Äidistä ei edelleenkään ole tietoa

Kevin jäi asumaan heidän luokseen. Hänen äitiään ei koskaan löydetty. 

– Joskus varttuessaan hän saattoi osoittaa jotain naista, joka näytti samalta kuin hän ja kysyi, että oliko tuo hänen äitinsä. 

– Emme tiedä, mitä hän ajattelee yksin ollessaan, mutta uskoisin, että hän ei toivo toisenlaista elämää. 

Nyt Kevin on 20-vuotias. Hän on opiskelee collegessa matematiikkaa ja IT-alaa. Peterin mukaan hän on varautunut ja melko hiljainen tyyppi. 

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kevinistä julkaistiin kirja

Syyskuussa Peter julkaisi lastenkirjan, “Our Subway Baby”, jossa hän kertoo Kevinin tarinan.  

Peter kertoo, että Kevin on innoissaan vanhempiensa kirjasta. He antoivat sen hänelle lahjaksi, kun veivät häntä collegeen. 

– Viikkoa myöhemmin hän laittoi tekstarin, jossa kertoi olevansa tosi ylpeä tästä kirjasta, Peter kertoo.

Samainen tuomari vihki Dannyn ja Peterin

Peter ja Danny ovat sittemmin muuttaneet Harlemista Chelseaan. Se on lähellä paikkaa, josta he Kevinin aikoinaan löysivät. 

Peter ja Danny ovat edelleen yhteyksissä tuomariin, joka hoiti adoptioprosessin. Samainen tuomari vihki heidät myöhemmin avioliittoon ja oli paikalla juhlimassa sitä, kun Kevin valmistui lukiosta. He lähettävät toisilleen vuosittain joulukortit. 

Lähteet: New York Post, BBC

Lue myös:

    Uusimmat