KOMMENTTI: 1990-luvun painajaiskampaukset palaavat – Timo Soini edelläkävijänä trendissä

Hipsteri pikkusiskoni kyseli tosissaan lainaan mustaa ja muhkeaa hiusdonitsia. Näyttelijä Liam Hemsworth esiintyi palkintogaalassa ysärin poikabändiläisiltä tutussa keskijakaus-kampauksessa. Mitä oikein tapahtuu?

Jos kävit koulusi 1990-luvulla, luokallasi oli luultavasti Jesse, Mika tai Antti, joka rokkasi kaikkien kovisten suosimaa tukkatyyliä: keskijakaus yhdistettynä keskipitkään, mielellään blondattuun tukkaan, joka kaartui kehystämään kasvoja. Tukan alaosa oli sheivattu siiliksi. Samanlainen kampaus oli yläasteikäisten tyttöjen ihastuksella, poikabändi Backstreet Boysin Nick Carterilla, ja pelihahmo Raymanilla. Varo vaan: nyt trendi yrittää paluuta.

Näyttelijäkomistus Liam Hemsworth näyttäytyi viikonloppuna Kids' Choice Awards -palkintogaalassa Nick Carterin luottotyylissä. Tämän päivän lapsukaiset ovat selvästi unohtaneet, miltä ysäritrendit oikeasti näyttivät. Tässä pikakatsaus poikabänditukkaan:

Osviittaa kauhukampausten paluusta sain jo viime syksynä, kun Schwartzkopfin hiustrendipressissä esiteltiin takatukka trendikkäänä hiusleikkauksena rohkealle naiselle. Kaunis malli näytti kuvissa Matti Nykäsen ja David Bowien lehtolapselta. Luonnottomat hiusvärit (ysärillä sähkönsininen ja huonosti värjätty punainen, nyt pastellit), kreppaus ja juurikasvu ovat jo palanneet, kenties seuraavaksi nähdään jotakin näistä?

1. Pikkunutturat

Viime vuodet hipstereillä on keikkunut päälaella Pikku Myy-nutturoita, mutta ysärillä nykeröitä sai olla vaikka koko pää täynnä. Spaissareista räppäreihin, katu-uskottavilla kimmoilla oli saparoista väkerretyt nutturat tai koko sykerörykelmä päässään. Laulaja Mo tuo kampauksen takaisin Lean On -musavideolla.


2. Saparot aikuisella naisella

Seksikäs Lolita-look eli korkealla päälaella keikkuvat saparot olivat kuuminta hottia muuallakin kuin eskarilaisilla. Syyttävä sormi osoittaa ainakin Baby Spicea eli Emma Buntonia.

3. Cornrow’t ja pikkuletit

Hiphop ja R'n'B nousi valtavirtaan, ja niinpä valkoisilla lähiöskideilläkin alkoi näkyä pikkulettejä ja cornrow-kampauksia.

Coolit kundit saattoivat kunnon gangstan tavoin sheivata kulmakarvaansa "arven". Swagga!

4. Palkkiraidat

Räikeä punainen tai blondi olivat kuumien kimmojen suosimia tukkavärejä. Kultaisen ja kusenkeltaisen raja on kuitenkin häilyvä, ja peruspissaliisan kutrit vivahtivat usein jälkimmäiseen. Raidat olivat in, ja niiden rajat eivät totisesti häilyneet. Tummakin tukka sai säihkettä selkeistä blondeista palkkiraidoista. Kollegan sanoin: "Tukkani näytti tiikerikakulta". Jos viikkorahat eivät riittäneet koko pään käsittelyyn, saattoi matkia Ginger Spicea ja värjätä kaksi paksua raitaa kasvoja kehystämään.

5. Suortuvat kasvoilla

Tästä päästäänkin kasvojen kehystämiseen yksittäisillä suortuvilla. Nyt trendikäs on boheemi, vastaheränneen näköinen look, jossa muutama suortuva saattaa roikkua irrallaan. Ysäriteininä ennen kouludiskoa eroteltiin huolella muutama kutri kasvojen sivuille roikkumaan. Kampaukset olivat selkeitä, joten jäykkä vaikutelma varmistettiin hiuslakalla.

6. Perhosklipsit

Pienet, värikkäät ja mahdollisesti glitter-päällysteiset perhosklipsit tekivät juhlan! Niillä tehtiin kampauksesta sähäkkä, sommiteltiin nuttura tai vedettiin otsatukka pois silmiltä.

7. Sotkuinen nuttura-look

Sliipattu edestä, sotkuinen takaa. Tämä kampaus tunnettiin myös nimellä "harakanpesä" omassa tuttavapiirissäni. Nutturasta sai nimittäin törröttää yksittäisiä suortuvia, ja jos oma tukka ei riittänyt sottaisen vaikutelman luomiseen, saattoi tukkaan sitoa irtohiuksilla kuorrutetun donitsin.

Haluatko palata kotibiletunnelmiin? Katso tämä arkistojen aarre!

8. Hainleuat

Näihin törmää nykyisin lähinnä kampaamossa, jos pitää nopeasti saada tukka jaettua osioihin, ja ne kulkevat nimellä klipsi. Ysäriteineillä oli enemmän mielikuvitusta. Isot perhosklipsit eli hainleuat kiinnittivät tukan kätevästi nutturalle, ja latvat sai trendikkäästi törröttämään takaa kohti korkeuksia. Cool.

9. Pottakampaus

Kiitti vaan, Fresh Prince of Bel Air! Jos kundin tukka ei laskeutunut nätisti Nick Carter -laineille, saattoi sen leikata pottamalliin. Lyhyt sivuilta ja alaosasta, törpön näköinen, neliömäinen päältä.

10. Pannat ja donitsit

Eihän siitä ole kauaa, kun Sinkkuelämää sarjassa Carrie toteaa donitsin olevan armoton merkki maalaisesta, vanhanaikaisesta tyylistä? Paha kiertää ja niinpä donitsit ovat pääsemässä uusintakierrokselle. Toimitus pahoittelee. Odotamme milloin saamma kaivaa kaapista myös isot hiuspannat: joko topatut kukkakuosiset tai sellaiset leveät trikoiset.

11. Futaritukka

Tämä trendi osui vuosituhannen vaihteeseen. Leonardo Di Caprion ja Nick Carterin jälkeen tytöt hurmaantuivat eteenpäin töyhdöksi suitusta geelitukkakampauksesta eli futarifledasta. Blondaus ja juurikasvu sopivat tähänkin trendiin.

12. Hiirenhäntä alias "homohoukutin"

Muistatko poikabändi Hansonin? Pojilla pitkä tukka oli muotia, mutta jos sen sattui pätkäisemään, moni piti kasvatuksesta muistona selässä luikertelevan pikkuletin.

Rokkasitko sinäkin näitä kampauksia, vai puuttuuko joku tyyli listalta? Lähetä kuva @mtvlifestyle #ysäritukka. 

Lue myös:

    Uusimmat