1990-luvun karuimpia otoksia – mitä tapahtui valokuvan tupakoivalle 9-vuotiaalle tytölle?

Olet saattanutkin joskus törmätä tähän mustavalkoiseen valokuvaan, jossa hyvin itsetietoinen 9-vuotias pikkutyttö polttaa tupakkaa. Kuvasta on nyt aikaa yli 25 vuotta. Missä tuo tyttö on nyt?

Mary Ellen Mark (s. 1940) oli lahjakas valokuvaaja, joka ikuisti hyvinkin autenttisia ja realistisia henkilökuvia elämän laidemmalla puolella kulkeneista ihmissieluista: köyhistä, kodittomista, prostituoiduista, huumeriippuvaisista.

Yksi hänen tunnetuimmista otoksistaan on valokuva ”Amanda and Her Cousin Amy” vuodelta 1990. Kuvassa on kaksi tyttöä – serkukset – joista toinen näyttää erityisen shokeeraavalta.

npr

Kuvassa ovat serkukset Amy (vas.) ja Amanda. Kuvakaappaus: Npr

Kuvassa meikattu, 9-vuotias pikkutyttö puhaltaa valokuvaajaa kohti tupakansavua, kädet puuskassa, lantio kallellaan. Tupakkaa pitelevissä sormissa on tekokynnet, katse on ylimielinen ja itsetietoinen. Olemukseltaan pikkutyttö muistuttaa aikuista naista. Kuva on otettu Pohjois-Carolinassa, pienen tytön takapihalla.

Voguen haastattelussa vuonna 1993 Mark kuvaili ongelmalapsia käsittelevää valokuvaa lämmöllä. Ikäisekseen hyvin älykäs pikkutyttö oli tehnyt valokuvaajaan vaikutuksen.

”Hän polttaa tupakkaa, hän elää reunalla, hän on suosikkini. Hän oli niin paha, hän oli niin mahtava, hän oli erittäin paha suustaan, hän oli briljantti.”

Mary Ellen Mark bongasi alun perin Amandan, kun pikkutyttö oli matkalla kouluun ja tämä poikkesikin metsään tupakalle. Mark pyysi tytön äidiltä lupaa tulla kuvaamaan tyttöä viikonloppuna heidän kotiinsa. Ja tämä myöntyi.

Todellisuudessa Amanda oli ollut niin innoissaan siitä, että valokuvaaja saapui ottamaan kuvia hänestä, että tyttö oli meikannut tätä tärkeää tapahtumaa varten.

Kun Mark oli jo tekemässä lähtöä ja menossa sanomaan tytöille hyvästit, hän löysi tytöt takapihalta pienestä vesialtaasta. Amanda poltti tupakkaa samalla, kun hänen serkkutyttönsä Amy, 8, istuskeli altaassa.

Näin syntyi legendaarinen kuva, jota vieläkin ylistetään Markin parhaimmaksi otokseksi.

Mary Ellen Mark kuoli toukokuussa vuonna 2015. Hän oli tuolloin 75-vuotias.

Mutta mitä oikein tapahtui tuolle 9-vuotiaalle pikkutytölle? Missä hän on nyt?

Tarina ei ole kovinkaan ruusuinen.

"Minä itkin"

Amanda Marie Ellison on nyt noin 35-vuotias aikuinen nainen, ja hän asuu edelleen Pohjois-Carolinassa. Omien sanojensa mukaan hän elää edelleen ”hullujen ihmisten ja huumeiden ympäröimänä”.

Jos et näe kuvaa, voit katsoa täältä.

11-vuotiaana tyttö huostaanotettiin. 16-vuotiaana hän alkoi käyttää kovia huumeita. Hän on ollut useampaan otteeseen vankilassa.

Amanda tunnustaa olleensa "villi" lapsi, mutta hän kertoo matkineensa ympärillään olleita aikuisia: narkkareita, köyhiä, "Sin City" -meininkiä. Hän aloitti hyvin nuorena polttamaan säännöllisesti.

– Jos en saanut tupakkaa, ja jos kukaan ei antanut minulle tupakkaa, kyllä, minä varastin askin ja katosin, Amanda kertoo.

Amanda muistaa edelleen kyseisen kuvauspäivän menneisyydestä, mutta unohti Mary Ellen Markin nimen ja kadotti tämän puhelinnumeron – samalla katosi myös kyseinen valokuva. Hän yritti itse etsiä valokuvaa yli 25 vuotta.

Vain kuukausi Markin kuoleman jälkeen Amandan serkku löysi kuin löysikin kuvan ja lisäsi sen Facebookiin.

– Minä itkin. Minä itkin, koska... siinä se nyt oli, Amanda kuvailee.

– En ole ikinä unohtanut sitä (valokuvaa). En koskaan eläessäni ole unohtanut sitä.

Amanda Ellison Facebookissa vuonna 2013. (Jos et näy kuvaa, voit katsoa sen täältä.)

Tuolloin – yli 25 vuotta sitten –  Amanda kuvitteli, että valokuva voisi toimia eräänlaisena pakokeinona ja mahdollisuutena aloittaa uusi elämä. Hän tiedosti jo 9-vuotiaana, että hänen lapsuutensa oli lähtenyt väärille raiteille.

– Kun hän (Mary Ellen Mark) tuli kuvioihin ja otti kuvia, ajattelin, että: ”Hei, nyt ihmiset näkevät minut ja saan sellaista huomiota kuin haluan; tämä voi muuttaa kaiken”, Amanda kertoo.

– Ajattelin, että se voisi olla keinoni päästä pois. Mutta ei se ollut.

Amanda muistelee kuitenkin "valokuvaajatätiä" lämpimästi.

– Uskon, että hän olisi häkeltyneen onnellinen siitä, että selvisin näinkin pitkälle.

Lähteet: Npr.orgViralthread.com, Theguardian.com


Tutustu myös MTV.fin juttusarjaan Missä he ovat nyt.

Juttusarjassa julkaistaan viikoittain kiinnostavien urheilun, uutisten ja viihteen alalta tunnettujen ihmisten henkilöhaastatteluja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja