Työntekijä puristui kuoliaaksi – johtajalle ja yhtiölle sakot

Aluejohtaja sai 20 päiväsakon rangaistuksen työntekijän puristuttua kuoliaaksi, kertoo aluehallintovirasto. Yhtiölle tuomittiin yhteisösakkoa 2000 euroa. 

Onnettomuus sattui Hangossa huhtikuussa 2020, kun vuokratyöntekijä oli käynnistänyt kuorma-autoalustaisen lakaisuauton, nostanut kippiä ja mennyt kipin alle vatsalleen auton takapyörän ja lokasuojan päälle. Hänen tarkoituksenaan oli ilmeisesti korjata putken kiinnitystä.

Työntekijän vartalo oli kuitenkin tämän huomaamatta painanut kipin suojaamatonta laskuvipua niin, että kippi oli laskeutunut alas ja puristanut työntekijän kuoliaaksi kipin ja lokasuojan väliin.

Oikeus katsoi, että lakaisuauto oli sitä koskevien sääntöjen vastainen ja kipin hallintalaite oli suojaamaton. Lisäksi lakaisuauton ja sen kipin suomenkielisiä ohjeita ei ollut työpaikalla saatavissa. Aluejohtajan katsottiin laiminlyöneen velvollisuutensa huolehtia siitä, että lakaisukoneen turvallisuus ja sen käytöstä johtuvat vaaratekijät on riittävän järjestelmällisesti selvitetty ja arvioitu.

Koneita työntekijöidensä käyttöön luovuttavalla työnantajalla on laaja selonottovelvollisuus ja jokseenkin ankara vastuu siitä, että työntekijöiden käyttöön annettavat koneet turvalaitteineen ovat rakenteeltaan ja kunnoltaan kaikkien niitä koskevien määräysten mukaisia, huomauttaa työsuojelun lakimies Reeta Holmi Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa.

Aluejohtajaa syytettiin myös kuolemantuottamuksesta, mutta syytteet hylättiin tältä osin. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus ratkaisi asian viime maanantaina.

Teijo joutui työtapaturman vuoksi pysyvästi pyörätuoliin –  työnjohtajalle 7000 euron sakot 0:33
Katso myös: Sodankyläläinen Teijo menetti kävelykykynsä vain 21-vuotiaana, kun kivi putosi hänen päähänsä ja selkäänsä maanalaisen kaivoksen tunnelissa. Teijo joutui työtapaturman vuoksi pysyvästi pyörätuoliin ja hänen työnjohtajansa sai 7000 euron sakot.

 

Lue myös:

    Uusimmat