Mainos

Suomeen paenneen 16-vuotiaan Kallandin hengenvaarallinen matka Välimeren rannikolle: Nälkää, väkivaltaa ja pelkoa

16-vuotiaan Kallandin ikävä Suomessa asuvaa äitiään kohtaan pakotti hänet hengenvaaralliselle pakomatkalle Somaliasta Suomeen.

Kalland asui perheineen Somaliassa Beledweynen kaupungissa 7 sisaruksensa ja kolmen kasvattilapsen kanssa. Kallandin isä kuoli vuosia sitten kiväärin harhalaukauksesta.  Huonot välit isäpuolen kanssa ja pelko Al-Shabaabin värväyksestä vauhdittivat lähtöpäätöstä.

Kallandin äiti "Fadumo" pakeni Suomeen jo kuusi vuotta sitten ja sai kansainvälisen suojelupäätöksen. Fadumoa vainottiin, koska hän oli koulutettu nainen ja kävi töissä.  Al-Shabaabin joukot ovat tämän vuoden Ramadanin aikaan surmanneet viisi työssäkäyvää ja koulutettua naista Fatudumon kotikaupungissa Somaliassa.

Ilmainen matka salakuljettajien juoksupoikana

Perheen äiti Fadumo oli hakenut perheen yhdistämistä ja muu perhe oli matkustanut odottamaan päätöstä Etiopiaan Addis Abebaan. Päätös oli kielteinen, joten Kalland ei halunnut enää palata Somaliaan vaan jäi roikkumaan kaupunkiin.

– Törmäsin salakuljettajaan, joka vei ihmisiä Eurooppaan. Poliisit etsivät salakuljettajia ja siksi he toimivat välikäsien kautta. He värväsivät minut juoksupojakseen ja lupasivat vastineeksi minulle ilmaisen matkan. Tehtäväni oli kerätä ryhmä kasaan ja ilmoittaa heille sitten lähtöpaikka ja -aika.

– Matka Välimeren rannikolle on tavallaan "ilmainen" sillä se maksetaan jälkikäteen. Hinta nousee koko ajan. Tällä hetkellä matka maksaa 5000 euroa.

– Lähdimme yöllä matkaan rekalla. Meitä oli kaikkiaan kolmekymmentä, mutta matkan varrella meihin liittyi ryhmiä Syyriasta ja Libyasta. Joukossa oli myös naisia ja lapsia. Meitä piiloteltiin matkalla useissa eri rekoissa tavaroiden seassa.

Näimme nälkää - naisia käytettiin hyväksi

Kallandin mukaan rekkaan lastattiin ruokaa ja juomaa, mutta he näkivät nälkää jo ensimmäisistä päivistä lähtien. Matka Libyan rannikolle kesti kaikkiaan yli neljä kuukautta.

– Minulla ei ollut mitään aavistusta, millainen matka olisi tulossa. Todellisuus matkan luonteesta valkeni pian lähdön jälkeen, sillä emme saaneet ruokaa ensimmäiseen neljään päivään. Olin onneksi onnistunut piilottamaan takkini hihoihin keksejä ja pari pulloa vettä. Ruokaa ja juomaa saimme vain sen verran, että pysyimme elossa. Olimmehan rahanarvoista "tavaraa", jota salakuljettajat möivät ja ostivat.

– Libyassa emme saaneet ruokaa ollenkaan, kun meidät pakotettiin pakkotöihin öljytehtaaseen.  Siellä oli pakko varastaa ruokaa tehtaan sudanilaisilta työntekijöiltä rangaistuksen uhallakin.

–  Muistan, että myöhemmin muutama vanhempi mies pyörtyi nälästä ja heitä hakattiin, koska salakuljettajat luulivat, että he teeskentelivät. Kun he huomasivat, että olimme oikeasti todella heikossa kunnossa, niin saimme sokerivettä juotavaksi. 

Kallandin mukaan osa salakuljettajista käytti naisia hyväkseen.

– Välillä, kun odottelimme seuraavaa kuljetusta pidempään jopa parikin viikkoa, niin heitä myös paritettiin. Eräs nainen meni matkalla naimisiin säästyäkseen hyväksikäytöltä.  Jossain paikoissa onnistuimme piilottelemaan naisia, kun joku salakuljettajista vaati naista majaansa. 

Salakuljettajat hakkasivat meitä

Kallandin mukaan salakuljettajat näännyttivät heitä nälkään ja hakkasivat.

– Salakuljettajat määräsivät meidät jo alkumatkan pysähdyspaikalla riviin ja hakkasivat letkun pätkillä - ilman mitään syytä.  Kaiken tarkoituksena oli alistaa meidät.  Yhdellä pysähdyspaikalla kaikki määrättiin polvilleen maahan ja jokaisen ohimolle asetettiin pistooli - pelottelun vuoksi.

– Joku meistä varasti tupakan salakuljettajilta. Syyllisen selvittämiseksi meidät määrättiin riviin.  Meiltä vaadittiin rahaa eikä minulla ollut. Olin ensimmäisenä rivissä.  Salakuljettaja vaatii rahaa tai hän löisi letkulla kämmeniin. Minulla ei ollut rahaa, joten hän löi ja minulta lähti nahka kädestä. Seuraavana vuorossa ollut mies säikähti niin, että antoi 10 euroa mukisematta.

Kallandin mukaan rekkakuski ajoi hurjaa ylinopetta ja yksi meistä melkein lensi aavikolle. Yksi miehistä löi kuskin penkkiin, jotta kuski hiljentäisiä vauhtia. Tämä oli paha virhe.

– Kuski alkoi taas hakata meitä letkulla. Lopulta eräs nainen kertoi, kuka oli syypää. Tämän jälkeen kuski hakkasi miestä eri puolille kehoa ja lopulta otti veitsen esiin ja uhkasi tappaa miehen, jos tämä toistaisi tekonsa.

Kallandin mukaan tässä vaiheessa muutama somali pakeni kauhuissaan aavikolle, minkä vuoksi heidät karkuun päästänyttä vartijaa kidutettiin monin eri tavoin.

– Perillä Tripolissa rekkamies möi meidät 1700 eurolla hengeltä venemiehelle. 

Kallandin tarinan vahvistaa Pakolaisneuvonta, joka on auttanut nuorukaista saamaan oleskeluluvan Suomeen. Myös poliisi tarkistaa turvapaikanhakijan reitin ja Maahanmuuttovirasto tutkii pakolaisen taustat ja suojelun tarpeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.