Mainos

16 turkkilaista naista tuomittiin kuolemaan Irakissa – syynä väärä avioliitto

Irakilainen oikeusistuin tuomitsi eilen 16 turkkilaista naista kuolemaan. Heidät todettiin syyllisiksi terrorismiin. Oikeuden mukaan naiset kuuluivat äärijärjestö Isisiin.

Tuomiosta voi vielä valittaa, joten se ei ole lainvoimainen. Jos tuomio pysyy voimassa, naiset teloitetaan hirttämällä.

Oikeuden edustaja sanoi, että naiset liittyivät Isisiin mentyään naimisiin Isisin taistelijoiden kanssa ja antoivat järjestön sotatoimille logistista tukea.

Irakin hallitus julisti joulukuun puolivälissä voittaneensa Isisin ja vapauttaneensa koko maan järjestön hallinnasta. Ainakin 1 700 Isisin jäsentä on antautunut tämän jälkeen joko Irakin hallitukselle tai Pohjois-Irakin kurdien Peshmerga-joukoille. Isisin joukoissa arvellaan taistelleen kaikkiaan tuhansia ulkomaalaisia.

Satoja oikeudenkäytejä vireillä

Joulukuun jälkeen Irakin viranomaiset ovat kohdanneet ongelman, mitä tehdä entisille Isisin jäsenille. Osa ongelmaa ovat sadat naiset, jotka tulivat tai tuotiin eri puolilta maailmaa Irakiin Isisiin liittymistä varten. Heille luvattiin kokonaan uusi elämä ja avioliitto voimakkaan ja omistautuneen miehen kanssa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan useita Irakin hallitukselle antautuneita Isisin entisiä taistelijoita on tuomittu kuolemaan tai elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Järjestö varoittaa, että Isisin entiset naisjäsenet eivät saa puolueetonta oikeudenkäyntiä Irakissa.

– Näissä tapauksissa naiset saavat ankarimman mahdollisen rangaistuksen rangaistukset siitä, että ovat menneet naimisiin Isisin jäsenen kanssa tai siitä, että heidät on pakotettu ylittämään maan raja. Irakin oikeusistuinten täytyy miettiä uudelleen tärkeysjärjestyksensä, sanoi Human Rights Watchin vanhempi Irak-asiantuntija järjestön lausunnossa viime viikolla.

Viime viikolla Irak luovutti neljä naista ja 27 lasta Venäjälle. Myös heillä epäillään olleen yhteyksiä Isisiin. Heitä tullaan syyttämään Venäjällä laittomasta rajanylityksestä.

Irakissa on tällä hetkellä käynnissä tai vireillä satoja oikeudenkäyntejä Isis-kytköksistä epäiltyjä kiinniotettuja naisia vastaan. Näillä naisilla on satoja lapsia.

Lähteet: CNN, Reuters

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.