16.10.2003 Kuohkeaa maa-artisokkakeittoa torvisienitortellinien kera

Vieraana keittiöpäällikkö Henry Tikkanen est 1887 -ravintolasta valmistamassa maa-artisokkakeittoa ja keskustelemassa kauden kasviksesta maa-artisokasta ja sen käytöstä.

Kuohkea maa-artisokkakeitto

500 g maa-artisokkaa
1-2 (100 g) sipulia
1-2 (100 g) perunaa
1 kpl valkosipulinkynsi
1 dl valkoviiniä
suolaa, valkopippuria, muskottia
vettä
50 g voita
2 dl kermaa

Kuullota hienonnettu sipuli sekä valkosipulinkynsi ruokalusikallisessa voita. Lisää peruna ja pilkotut artisokat. Lisää valkoviini sekä vettä sen verran että artisokat peittyvät. Keitä kasvikset täysin pehmeiksi. Soseuta keitto ja halutessasi paseeraa ( purista siivilän läpi ). Lisää lopuksi kerma sekä loput voista. Mausta suolalla, pippurilla sekä raastetulla muskotilla. Vatkaa keitto kuohkeaksi sauvasekoittimella (jos haluat vähärasvaisemman keiton käytä maitoa). Voit tarjota keiton myös sellaisenaan leivän kera.

Torvisienitortellinit

pastataikinaa
150g mustia torvisieniä
50g herkkusieniä
hienonnettua lehtipersiljaa
suolaa ja valkopippuria
voita paistamiseen
1 rkl mascarponejuustoa

Paloittele sienet ja paista ne voissa. Mausta suolalla, jauhetulla valkopippurilla sekä hienonnetulla lehtipersiljalla. Lisää mascarponejuusto ja anna täyteen jäähtyä.

Pastataikina

275 g vehnäjauhoa
2 kpl kananmunaa
3 kpl munankeltuaisia
1 rkl oliiviöljyä
suolaa

Sekoita kaikki ainekset ja vaivaa taikinaksi yleiskoneessa tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Kun taikina on kiinteää kumoa se hieman jauhotetulle pöydälle ja vaivaa käsin kunnes sinulla on rakenteeltaan pehmeä ja kiinteä taikina. Kiedo valmis taikina kelmuun ja laita kylmiöön "lepäämään"pariksi tunniksi. Kaulitse valmiista taikinasta ,joko pastakoneella tai käsin noin 2 mm paksuista levyä. Leikkaa kaulitusta taikinasta kiekkoja jotka ovat halkaisijaltaan noin 5 cm. Annostele sienitäytettä ja painele tiiviisti kiinni. Taita "puolikuu vielä sormesi ympäri ja purista reunat kiinni toisiinsa. Keitä tortellineja hyvin suolatussa vedessä noin 5minuuttia. Annostele tortellinien päälle kuohkeaa artisokkakeittoa. Voit käyttää toretellinien valmistukseen hetken aikaa vedessä kypsennettyjä, kylmällä vedellä huuhdottuja lasagnelevyjä.



Lue myös:

    Uusimmat