15-vuotias Jarmo otti kuvan kauniista tytöstä – löysi hänet uudestaan 40 vuoden jälkeen

2:03

Elokuussa 1972 hyvin ujo kameraliikkeen harjoittelija Jarmo Nieminen istui bussissa matkalla Hartolasta Sysmään.

Viereen istahti kaunis samanikäinen tyttö. Jarmo keräsi kaiken rohkeutensa ja kysyi, saisiko ottaa muutaman kuvan – kun nyt sattui olemaan mukana kamera ja muutama ruutu filmiä. Tyttö suostui ja Jarmo kuvasi häntä Sysmän Matkahuollon baarissa. Kuvat onnistuivat hyvin, mutta muuten Jarmo onnistui möhlimään tilanteen. 

– Olin niin hirveän ujo, enhän minä uskaltanut kysyä tytön nimeä. Yhtäkkiä hän vain katosi ja minä lähdin Helsinkiin, kertoo Jarmo Nieminen Sysmän Matkahuollon baarissa tammikuussa 2016. 

Kaunis likka, mutta kuka hän on?

Jarmosta tuli ammattikuvaaja ja tytön kuvat pyörivät yli 40 vuotta miehen arkistoissa. Viime kesänä Jarmo lähetti yhden kuvista Sysmän Pinxinmäelle sysmäläistä elämänmenoa esittelevään näyttelyyn. 

– Väki alkoi kysellä, että onpas kaunis likka, mutta kuka hän on? Ajattelin, että tässähän on hieno tarina, kunhan vain löydän hänet. Sain apua Sysmän Lähilehdeltä, joka kirjoitti jutun "Missä on baarin tyttö?". Tytön serkkupoika tunnisti, soitti ja sanoi, että sehän on Satu, hekottelee Nieminen kahvikuppinsa yllä. 

Baarin tyttö palaa 

Satu löytyi Fiskarsista. Nyt, tammikuussa 2016, hän istuu taas Jarmoa vastapäätä samassa baarin pöydässä kuin 43 vuotta sitten. Baari ei ole muuttunut paljoakaan vuodesta 1972, ja siitä MTV:n kuvaaja Paavo Kesälä on iloinen. Paikka näyttää sympaattisen kaurismäkeläiseltä.

Haastattelun lavasteet ovat komeat, eikä niitä ole tätä juttua varten rakennettu, vaan ne ovat ihan sitä tavallista suomalaista elämänmenoa yhdessä pienessä kuppilassa Sysmässä.  

Eikä Satukaan ole paljoakaan muuttunut. Samat hoikat kasvot ja sama tyyli juoda limua pillillä. Kysyn miltä tuntuu istua siinä, samalla paikalla kuin silloin Jarmon kanssa. 

– Siinähän se nuoruus on mennyt, sanoo Satu Alitalo ja nauraa. 

Möhlikö Jarmo elämänsä tilaisuuden?

Totta kai Jarmo on kysynyt itseltään, että mitä olisi tapahtunut, jos hän olisi saanut silloin suunsa auki. Olisiko kahden nuoren tapaamisesta voinut tulla jotain enemmän? Ei silti, Jarmo meni onnellisesti naimisiin, Satu samoin ja molemmilla on aikuiset lapset. Mutta kuitenkin, mitä jos...? 

Jarmo ei kehtaa kysyä, mutta toimittaja voi kysyä mitä vain. 

– Satu, mitä olisit vastannut, jos Jarmo olisi saanut suunsa auki ja pyytänyt sinua treffeille?

Satu menee kysymyksestä hämilleen, vilkaisee Jarmoa, vilkaisee limupulloa ja miettii hetken.

– En tiedä, vaikea kysymys. Kyllä minä varmaan olisin sanonut, että en lähde. 

Paras mahdollinen vastaus.  

Ei Jarmo, sinä et möhlinyt mitään, silloin elokuussa 1972 Sysmän Matkahuollon baarissa. Kaikki meni juuri niin kuin sen pitikin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja