15 varoittavaa merkkiä: Näin negatiivinen ihminen käyttäytyy

Negatiivinen ihminen ei välttämättä edes itse tunnista olevansa kielteinen, pessimistinen ja alavireisyyteen taipuvainen persoona.

Negatiivinen asenne voi pinttyä lähestulkoon luonteenpiirteeksi. Mistä negatiivisen ihmisen tunnistaa?

Tästä tunnistat negatiivisen ihmisen

1. He ovat aina huolissaan

Negatiivisuuteen taipuvat henkilöt ovat huolissaan tulevasta, menneestä ja nykyhetkestä. He käyttävät hurjasti energiaa siihen, että he surevat tai kauhistelevat asioita jo etukäteen. Alituinen huoli on usein kaipuuta tuntea olonsa turvalliseksi, mutta ennenaikainen huolehtiminen voi vain pahentaa tilannetta ja tehdä olon entistäkin turvattomammaksi – varsinkin, jos ihminen käy läpi kaikki kauhuskenaariot läpi. 

2. He yrittävät määräillä muita

Kun ihminen alkaa neuvoa tai lähes tulkoon määräillä sinua, mitä sinun pitäisi elämälläsi tehdä, millaisen talon sinun pitäisi ostaa ja olisi jo aika vaihtaa työpaikkaa, voit olla melko varma, että kyseessä on negatiivisen ihmisen puhe.

On huomattavasti helpompaa neuvoa muita miten heidän pitäisi elää elämänsä, kuin itse noudattaa omia ohjeitaan. Jos joku on aina neuvomassa muita, kuvaa se usein sitä, että hän itse on hieman eksyksissä oman elämänsuuntansa kanssa.

3. He uskovat koko maailman olevan heitä vastaan

Negatiivinen ihminen ajattelee koko maailman olevan häntä vastaan ja uskoo olevansa aina uhri. Jos sää on huono, se johtuu siitä, että häntä rangaistaan – taas hänen tuuriaan, että sataa. Jos töissä ei suju, se johtuu huonosta pomosta tai kurjista työkavereista. Negatiivinen ihminen ei osaa asettua tämän kaiken ulkopuolelle ja nähdä, että myös hänessä itsessä voi olla vikaa – ja joillekin asioille ei vain voi mitään.

Hän myös koko ajan valmiustilassa: milloin pitää paeta, milloin puolustautua? Negatiivinen ihminen voi olla melkeinpä hermoheikko tapaus.

4. He eivät avaudu muille

Negatiivisen ihmisen kanssa keskusteleminen voi olla hyvinkin työlästä. Hän saattaa olla arka ja pelokas, tai jopa kärkäs ja ilkeä. Negatiivinen ihminen ei nimittäin halua paljastaa itsestään liikoja – hän pelkää, että hänen sanomisiaan voitaisiin käyttää joskus häntä vastaan. Hän on aina puolustuskannalla.

5. He ovat pessimistejä

Pessimisti ei pety, mutta on kuin onkin alituiseen negatiivinen. Jos aurinkoisella taivaalla komeilee yksikin pilvi, koko päivä on pilalla. Pessimistinen asenne takaa sen, että kaikella on varjopuolensa. Pessimisti ajattelee, että kaikki voi mennä minä hetkenä hyvänsä pieleen, eikä hyvää edes kannata odottaa.

6. He huomaavat vain huonot uutiset.

”Kuulitteko sen aivan kauhean uutisen...”

Negatiivisuuteen taipuvainen ihminen suorastaan tuntuu imevän itseensä negatiivisia uutisia. Hänelle tuottavat suunnattomasti ahdistusta karut uutiset meiltä ja maailmalta, ja hän jää myös pohtimaan, analysoimaan ja voivottelemaan niitä. Tämä voi pahimmillaan aiheuttaa unettomuutta, paniikkia ja jopa masennusta.

7. He ovat hyvin herkkiä loukkaantumaan

Negatiivinen ihminen ei kestä kritiikkiä sekä saattaa jopa ottaa kehut kettuiluna. Hän ei myöskään kestä vitsailua, sillä hän saattaa kuvitella sen olevan osoitettu hänelle. Monesti negatiivisuuteen taipuvainen ihminen onkin hyökkäävä ja jopa töykeä.

8. He valittavat. Taukoamatta.

Kiinnitä huomiota, miten usein valitat. Kirjaa valitukset vaikka ylös puumerkein. Negatiivinen ihminen ei välttämättä edes tajua valittavansa alituiseen, vaan kyseessä on jo tottumiskysymys: hän on tottunut kommunikoimaan valittamalla.

9. He eivät halua poistua mukavuusalueeltaan

Negatiivinen ihminen ei kestä ajatusta siitä, että tiedossa olisi pelkoa, epämiellyttävyyttä, haasteita ja mahdollista epäonnistumista. Tästä syystä negatiivinen ihminen ei kestä muutoksia työpaikalla eikä halua kokeilla koskaan mitään uutta: se on epämiellyttävää, pelottavaa ja ahdistavaa – ja kaikki kuitenkin menee päin prinkkalaa.

10. He rakastavat käyttää sanaa “mutta”

Mutta. Mutta. Mutta. Negatiivisen ihmisen lauseet jatkuvat lähestulkoon aina sanalla mutta. Myös positiivisiin asioihin löytyy aina mutta.

”Onpa kaunis ilma tänään, mutta kohta alkaa kuitenkin sataa.”

”Tänään oli mukava päivä töissä, mutta huomenna kaikki on taas toisin.”

”Sain syntymäpäivälahjaksi uuden puhelimen, mutta sekin varmaan maksoi aivan liikaa ja hajoaa heti käsittelyssäni.”

11. He ovat alisuorittajia

Negatiivinen ihminen on usein itsensä pahin vihollinen: hän väittää itselleen, ettei hän ole tarpeeksi hyvä. Hän ei ole omasta mielestään tarpeeksi viisas, tarpeeksi kaunis, tarpeeksi hyvä ihminen. Tästä syystä negatiivisuus seisoo myös menestymisen tiellä: liiallinen itsekriittisyys ja hyökkäävä asenne estävät rakentavan kommunikoimisen. Negatiivinen ihminen nähdään usein vaikeana työtoverina ja kumppanina.

12. He eivät innostu tulevaisuudesta tai muutoksista

Oletko huomannut, ettet pysty puhumaan tulevaisuudesta tai tulevaisuuden suunnitelmista positiiviseen sävyyn? Negatiivinen ihminen ei välttämättä osaa tai halua katsoa edes tulevaan, koska nykyhetkikin tuntuu kärsimysnäytelmältä. Unelmointi on kuitenkin tärkeää: älä jää mustaan tunneliin, jos valoa näkyy tunnelin päässä.

13. He imevät energiaa muilta

Olisi kohtuutonta sanoa negatiivisia ihmisiä vampyyreiksi, mutta efekti on hyvinkin yleinen: negatiivisuus imee muistakin positiivisuutta. Negatiivisella asenteella on tapana tarttua. Negatiiviset ihmiset vievät myös muilta kanssaihmisiltä aikaa ja voimia.

14. He eivät huomaa ympärillään mitään hyvää

Ilo, intohimo, läheisyys, tyytyväisyys ja jännitys jäävät usein negatiiviselta ihmiseltä huomaamatta tai kokematta. Hän ei välttämättä edes salli näitä tunnetiloja itselleen. Monesti negatiivisuuteen taipuvainen ihminen huomaa olevansa epätyytyväinen ihmissuhteisiinsa, työhönsä ja niin edelleen – mutta kumpi oli ensin, muna vai kana?

15. Heille ei uskalla kertoa hyviä uutisia

Olet kertomassa ilouutiset kihlautumisesta, uudesta työpaikasta tai asunnosta – mutta et kuitenkaan halua kertoa asiasta sille eräälle mutruhuulelle. Miksi? Koska tiedät, että hän suhtautuu uutisiin negatiivisesti, löytää jotain valitettavaa ja kärkästä kommentoitavaa.

Lähde: Lifehack.org

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja