Kommentti: Englannissa maaleja mättävä suomalaishyökkääjä kuuluisi jo nyt Huuhkajiin, mutta Markku Kanerva vaatii pelaajiltaan määrätyn polun kulkemista

Marcus Forss palaa Pikkuhuuhkajiin vuoden tauon jälkeen, mutta hän kuuluisi jo nyt tasoltaan A-maajoukkueeseen, kirjoittaa MTV Urheilun Ville-Veikko Valta.

Suomen maajoukkueessa on kestotilaus kovalla tasolla maaleja iskevälle hyökkääjälle. Tähän asti päävalmentaja Markku Kanervalla on ollut sellaisia käytössään hieman loukkaantumistilanteesta riippuen kaksi kappaletta: Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo.

Nyt tarjolle on noussut kolmas mitat täyttävä vaihtoehto hyökkäyksen kärkimieheksi. Mestaruussarjan Brentfordissa vastuuta saava ja maaleja ampuva 21-vuotias Marcus Forss on tasolla, jota Kanerva ei voi enää pitkään sivuuttaa valinnoissaan.

Englannin Mestaruussarja on Suomen maajoukkueen vinkkelistä kovatasoinen liiga. Teemu Pukki nousi sieltä ratkaisevan tärkeäksi pelaajaksi. Sieltä on vuosien varrella kutsuttu useampia avauskokoonpanon pelaajia Suomi-paitaan.

Joukkueena Brentford on Mestaruussarjan eliittiä. Se oli viime kaudella sarjassa kolmas ja taisteli kesällä viime metreille noususta Valioliigaan.

Viime kaudella Ykkösliigan Wimbledonissa Forss teki 11 maalia 18 ottelussa ennen loukkaantumistaan. Tällä kaudella kolmessa ottelussa Brentfordissa verkko on heilunut jo kahdesti.

Näistä asioista Forssin valinta A-maajoukkueeseen ei jää kiinni. Hän pelaa ja saa vastuuta selvästi korkeammalla tasolla kuin samoista paikoista kilpailevat Rasmus Karjalainen ja Jasse Tuominen.

Bundesliigaseura Augsburgin Fredrik Jensenin ohi Forss ei  ainakaan aivan vielä sentään yllä omissa papereissani.

***

Forssin ongelma Palloliiton vinkkelistä on ollut hänen leirinsä suhtautuminen nuorisomaajoukkuekutsuihin. Se kun on arvottanut pelaamisen seurajoukkueessa niitä tärkeämmiksi, ja hyökkääjä onkin eri syistä ollut sivussa maajoukkuetoiminnasta vuoden päivät.

Tällainen omaehtoinen urakaaren rakentaminen ei puolestaan sovi siihen huuhkajapolkuajatteluun, jota maajoukkueessa on erityisesti Markku Kanervan aikana vaalittu. Pelaajia on nostettu edustukseen aikuisten tasolle muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta maltillisesti tietystä putkesta, johon kuuluu keskeisenä osana pelaaminen alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa.

– Haluan pelaajalta tiettyä sitoutumista ja halua näyttää, että hän haluaa edustaa Suomea, Kanerva teroitti Ilta-Sanomille viime vuonna, kun puheena oli juuri Forssin tulevaisuus maajoukkueessa.

Siksi seurajoukkuekuvionsa Brentfordissa kuntoon saanut Forss saa lokakuussa palata maajoukkuepuuhiin ensin Juha Malisen valmentaman Pikkuhuuhkajien kautta, vaikka Suomen mahdollisuudet selviytyä alle 21-vuotiaiden EM-kisoihin ovat jo menneet.

Saman tauon aikana Kanervan A-maajoukkue pelaa viikon sisällä kolme ottelua, joista erityisesti 7. lokakuuta pelattava Puola-maaottelu olisi ollut useampien vaihtomahdollisuuksien vuoksi oiva paikka ajaa sisään tuoreita pelaajia.

Kanervan valintoja lokakuulle ei ole vielä julkistettu, mutta käytännössä Malisen lähettämä kutsu alle 21-vuotiaisiin tarkoittaa, ettei kutsua Huuhkajiin ole ainakaan vielä tulossa.

Tästä ratkaisusta piirtyy kuva, jossa maajoukkuejohto haluaa opettaa Forssille nöyryyttä, jolla aiempia ohareita alle 19-vuotiaiden EM-kotikisoista ja alle 21-vuotiaiden otteluista maksetaan takaisin.

Samalla Kanerva säilyttää auktoriteettinsa ja maajoukkue modus operandinsa, kun hän ei nosta Forssia "ohituskaistan" kautta suoraan Huuhkajiin.

Seuraava ja hyvin todennäköinen mahdollisuus Forssin debyytille Huuhkajissa olisi marraskuun maajoukkuetauko, kun Suomi pelaa Kansojen liigassa Bulgariaa ja Walesia vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja