13 miljoonan euron taidevyyhdin päätutkija: "Taiderikollisuus on piilorikollisuutta, eikä se paljastu jollei sitä tutkita"

KRP:n tutkija:"Taiderikollisuus on piilorikollisuutta, eikä se paljastu jollei sitä tutkita" 1:33

– Taiderikollisuus on piilorikollisuutta, eikä se paljastu jollei poliisi tutki sitä, sanoo ison taideväärennösjutun päätutkija Kimmo Nokkonen illan Rikospaikassa.

– Piilorikollisuuteen pitää kohdistaa jatkuvaa valvontaa, Nokkonen sanoo. Nyt jatkuvaa valvontaa ei ollut ja syntyi iso vyyhti, joka sai rauhassa kehittyä vuosia ja vuosia.

Helsingin käräjäoikeus langetti taideväärennösjutussa tänään kymmenen vankeustuomiota. Päätekijät saivat viisi ja neljä vuotta vankeutta. Vahingonkorvauksia määrättiin 13 miljoonaa.

Toisessa osassa Pirkanmaalla annettiin vankeustuomioita jo aiemmin.

– Taideväärennöksillä tehtävät petokset ovat haastavia sen tahallisuuden osoittamisen kannalta. Lisäksi tämä oli haastava laajuuden kannalta, rikosylikonstaapeli Nokkonen sanoo Rikospaikassa.

– Silloin kun tämän jutun tutkinta alkoi, niin arvioin siihen menevän vuoden päivät. Esitutkinta kesti kaikkineen kaksi ja puoli vuotta.

Vaikeuskerrointa lisäsi vielä taidemaailmaan sisään pääsy.

– Me tutkijat olemme lähteneet sieltä nollapisteestä. Olen joskus aikaisemminkin sanonut, että nyt on pikku hiljaa oppinut erottamaan akvarellin öljyvärityöstä, Nokkonen hymähtää.
Rikospaikka keskiviikkoisin 22.35 MTV3-kanavalla.  

Lue myös:

    Uusimmat